ΑΧΕΠΑ: Ανακούφιση για τους καρκινοπαθείς

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010
ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ


«Περάσαμε έξι πέτρινα χρόνια. Ευτυχώς, εδώ και δυο μήνες, οι ασθενείς με καρκίνο υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό στη χώρα. Η ακτινοβολία διαρκεί μόλις 1-2 λεπτά και με ακρίβεια χιλιοστού ''χτυπά'' όγκους και ιστούς που προσβλήθηκαν από καρκίνο, προστατεύοντας τους υγιείς ιστούς».
Με έκδηλη χαρά η καθηγήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριακή Πιστεύου - Γομπάκη, διευθύντρια του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο ΑΧΕΠΑ, ανακοίνωσε χτες επίσημα την επαναλειτουργία του τμήματος, που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ανακουφίζοντας εκατοντάδες ασθενείς.
Η ζήτηση των υπηρεσιών είναι ήδη τεράστια και παρατηρείται υπερπληρότητα, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η επέκταση του ωραρίου και το απόγευμα, η ενίσχυση με προσωπικό και η απόκτηση δεύτερου μηχανήματος, σύμφωνα με τη διεύθυνση. «Υπάρχουν ουρές και λίστες ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώσουν, γιατί εξυπηρετούμε καθημερινά περίπου 30 ασθενείς από τις 8.00 έως τις 14.00. Για να καλυφτούν οι ανάγκες και να αποσυμφορηθεί το Θεαγένειο (εξυπηρετεί 300-400 ασθενείς την ημέρα), χρειαζόμαστε και δεύτερο γραμμικό επιταχυντή. Πρέπει η Πολιτεία να αντιληφθεί πως παρ' όλο που τα εκατομμύρια είναι πολλά για την αγορά αυτών των μηχανημάτων, με 500 ασθενείς ετησίως μπορεί σε δύο χρόνια να γίνει απόσβεση του μηχανήματος. Αρα, η ακτινοθεραπεία θεωρείται η φτηνότερη θεραπεία», τόνισε η κ. Πιστεύου - Γομπάκη.

Εξειδικευμένη θεραπεία
Στο Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ο τεχνικός εξοπλισμός, κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρείται ο πιο σύγχρονος στην Ελλάδα. Οπως εξήγησαν οι επικεφαλής, στο εργαστήριο σχεδιάζεται η θεραπεία που θα ακολουθηθεί με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ακολουθεί η «πρόβα» της θεραπείας στον αξονικό εξομοιωτή -όπου περιγράφεται ο όγκος ή τα καρκινικά κύτταρα ώστε να προστατευτούν τα γύρω υγιή όργανα- και, τέλος, με τη βοήθεια του γραμμικού επιταχυντή ακτινοβολούνται οι πάσχοντες όγκοι (επιφανειακοί και εν τω βάθει). Οι ασθενείς παραμένουν, αν είναι ανάγκη, στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας, ενώ λειτουργεί και μονάδα κοβαλτίου για παρηγορητική θεραπεία. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία μπορεί να είναι ριζική ή παρηγορητική, όταν η νόσος έχει εξαπλωθεί. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ανακουφίζει ή θεραπεύει τον ασθενή, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες (π.χ. χημειοθεραπεία, χειρουργική θεραπεία).

«Οδύσσεια» 6 χρόνων
Αν και είναι υπερσύγχρονο, το εργαστήριο παρέμενε κλειστό για έξι χρόνια, επειδή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας αλλά και εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Το 2004 βρέθηκαν τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση (κατά 75% από το Γ' ΚΠΣ και κατά 25% από τον κρατικό προϋπολογισμό), ωστόσο οι ενστάσεις εταιριών που ήθελαν να αναλάβουν τον εξοπλισμό και οι προσφυγές στη δικαιοσύνη μπλόκαραν τη λειτουργία του. Οι πολίτες που έχουν ανάγκη ακτινοθεραπείας μπορούν να επικοινωνούν με τους υπευθύνους του εργαστηρίου, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και τις ώρες 8.00- 14.00, στα τηλέφωνα 2310/993.520, 2310/993.421 και 2310/993.448.