Επισκευάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ ο αξονικός τομογράφος


ΕΘΝΟΣ 7/4/2010
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ


Έτοιμος να λειτουργήσει και πάλι είναι από αργά χθες το απόγευμα ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Βέροιας, που δεν λειτουργούσε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα κατά την εισαγωγή του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου.


Η λυχνία που αντικατέστησε την παλιά εξαντλημένη έφτασε χθες το πρωί και συνεργείο της εταιρείας την εγκατέστησε στο μηχάνημα. 

«Η προμήθεια έγινε σε ελάχιστο χρόνο και μάλιστα σε μέρες αργιών. Άλλοι περιμένουν επί μήνες, ενώ εμείς έχουμε μια σύμβαση συντήρησης και αντικατάστασης ανταλλακτικών, που μας διασφαλίζει τάχιστη εξυπηρέτηση», δήλωσε στο «Eθνος» ο απερχόμενος διοικητής του νοσοκομείου, Α. Γκαμπέσης, μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
«Μίλησα και με τον ίδιο τον υπουργό εκείνη τη νύχτα. Ήταν ψύχραιμος και δεν εξέφρασε κανένα παράπονο. Τα μηχανήματα παρουσιάζουν βλάβες και η αλλαγή των ανταλλακτικών δεν γίνεται αυτόματα, ειδικά όταν είναι μέρες αργιών και η προμήθεια γίνεται από το εξωτερικό», είπε η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Β. Ελλάδας, Τζ. Λεπτοκαρίδου, προσθέτοντας πως είναι συνήθης πρακτική η εξυπηρέτηση των ασθενών από γειτονικά νοσοκομεία όταν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία κάποιου μηχανήματος.

Παλιά ή... ιδιωτικάΤο 70% των ιατρικών μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, όπως αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, Γ-Κάμερες, συσκευές ειδικών ακτινοβολιών κ.ά. ανήκουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα υγείας, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβα, ο οποίος επικαλείται επίσημες καταγραφές του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
«Από το υπόλοιπο 30% που ανήκει στο Δημόσιο, τα τέσσερα στα δέκα μηχανήματα έχουν ξεπεράσει τη δεκαετία και παρουσιάζουν τόσες βλάβες που με τα ίδια χρήματα θα είχαν αντικατασταθεί εδώ και καιρό», είπε στο «Εθνος». Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να εξωθούνται -έμμεσα ή άμεσα- προς τον ιδιωτικό τομέα.
Νομαρχιακά νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, όπως αυτά της Καστοριάς, της Φλώρινας και των Γρεβενών, αλλά και της Θεσσαλονίκης, όπως ο Αγ. Δημήτριος, ο Αγιος Παύλος και το Β’ ΙΚΑ, δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο. Τα νοσοκομεία Κιλκίς και Πολυγύρου έχουν, αλλά αυτοί λειτουργούν μόνο πρωινές ώρες και στις μισές από τις εφημερίες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο.

Παραίτηση διοικητήΔύο ώρες πριν φτάσει το έγγραφο της υπουργού Υγείας, με το οποίο του ζητούσε να παραιτηθεί, ο διοικητής του νοσοκομείου Αγ. Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, Μ. Τσούγκας, είχε ήδη θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Το έκανε, όπως είπε, για να καταγγείλει τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές, με αφορμή και το περιστατικό με τον Α. Λοβέρδο. «Ο Αγιος Δημήτριος είναι το μοναδικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που εφημερεύει μόνο του, εξυπηρετώντας ένα εκατομμύριο ανθρώπους, και δεν έχει αξονικό τομογράφο. Ζητάω εδώ και τρία χρόνια την προμήθειά του με λίζινγκ, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς», δήλωσε ο διοικητής.

Ο υπ. ΕργασίαςΟμαλά εξελίσσεται η νοσηλεία του υπουργού Εργασίας στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Οι θεράποντες γιατροί ανακοίνωσαν χθες ότι η πορεία της υγείας του κ. Ανδρέα Λοβέρδου είναι σαφώς βελτιωμένη κλινικά και εργαστηριακά και πως συνεχίζεται η ίδια συντηρητική αγωγή. Ο υπουργός Εργασίας εισήχθη προχθές στο νοσοκομείο με άλγος υπογαστρίου. Ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος στον οποίο είχε υποβληθεί έδειξαν φλεγμονώδη νόσο.