Νοσοκομεία: «Από... τύχη δε θρηνούμε θύματα»

 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, 07/04/2010,
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ


«Δε θα ξεχάσω ένα αγόρι 24 ετών που σώθηκε την τελευταία στιγμή. Είχε χτυπήσει στο κεφάλι σε τροχαίο. Οταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο μας, δεν μπορούσε να μιλήσει. Η απλή ακτινογραφία δεν έδειξε τίποτα. Σε αξονική δεν μπορούσε να υποβληθεί, γιατί δεν έχουμε αξονικό τομογράφο. Λίγο πριν πάρει εξιτήριο, ευτυχώς, ένας έμπειρος γιατρός υποψιάστηκε με το... μάτι ότι ίσως είχε αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Ευτυχώς και πάλι που ήταν 8 το πρωί και ξεκινούσε η εφημερία του ΑΧΕΠΑ. Το παιδί μεταφέρθηκε εκεί. Ο αξονικός –ευτυχώς- λειτουργούσε και έδειξε αιμάτωμα. Τρύπησαν αμέσως το κρανίο του νεαρού για να φύγει το αίμα και έτσι σώθηκε»!
Η σωτηρία του παιδιού που διακομίστηκε στον «Αγιο Δημήτριο» ήταν θέμα... τύχης. Ωστόσο, άλλοι ασθενείς έχουν πληρώσει με τη ζωή τους τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία. Ο διοικητής του νοσοκομείου, Ματθαίος Τσούγκας, θυμάται συγκλονισμένος το περιστατικό και δηλώνει απογοητευμένος που ακόμη και σήμερα ο «Αγιος Δημήτριος» δε διαθέτει αξονικό τομογράφο. Δυστυχώς δεν είναι το μόνο νοσοκομείο. Οι ελλείψεις στον ιατρικό εξοπλισμό του ΕΣΥ αναδείχτηκαν μετά την περιπέτεια του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, όταν μεταφέρθηκε με κοιλιακό άλγος από τη Βέροια στη Νάουσα για αξονική τομογραφία και στη συνέχεια με ασθενοφόρο στην Αθήνα. «Οταν πρόκειται για έναν πολίτη που δεν είναι επώνυμος, οι γραφειοκράτες δεν καταλαβαίνουν το επείγον της κατάστασης. Δε δίνουν σημασία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής και οι συγγενείς του. Χτύπησα δεκάδες φορές τις πόρτες του υπουργείου Υγείας, αλλά δε δίνει άδεια να ξεκινήσει διαγωνισμός απόκτησης αξονικού τομογράφου μέσω λίζινγκ, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ το Δημόσιο!», τονίζει ο κ. Τσούγκας.


«Μπαλάκι» οι ασθενείς για 600.000 ευρώ


Οι ελλείψεις εξοπλισμού θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών, καθώς είτε γίνονται λανθασμένες διαγνώσεις είτε χάνεται πολύτιμος χρόνος για να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο, καταγγέλλουν γιατροί. «Για... 600.000 ευρώ –τόσο είναι το μέσο κόστος ενός αξονικού τομογράφου- ασθενείς γίνονται... μπαλάκι. Οταν εφημερεύουμε και ένας ασθενής χρειάζεται αξονική, μεταφέρεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ή στο «Γ. Παπανικολάου», ενώ εδώ η εξέταση θα γινόταν σε 15 λεπτά! Περισσότεροι από 1.000 ασθενείς το χρόνο μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία και πολλοί κινδυνεύουν, όταν για παράδειγμα έχουν πάθει εγκεφαλικό, είναι θύματα τροχαίου ή διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγιο Δημήτριο», Δημήτρης Μαυρόπουλος.

Στο Νοσοκομείο Κατερίνης ο αξονικός παρέμεινε χαλασμένος για περίπου ένα μήνα και επαναλειτούργησε αφού... το θέμα έφτασε στη Βουλή, ενώ οι πολίτες απευθύνονταν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή στον ιδιωτικό τομέα. Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης πρόσφατα είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι δυο αξονικοί τομογράφοι, ενώ το αίτημα για την προμήθεια καινούργιων εκκρεμεί.

Κάθε τρεις και λίγο αχρηστεύονται και οι αξονικοί τομογράφοι στο «Παπαγεωργίου» λόγω παλαιότητας και συχνότατης χρήσης. «Ευτυχώς διαθέτουμε δυο και καλυπτόμαστε. Αλλά χρειάζονται αντικατάσταση», σχολιάζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Παναγιώτης Τουχτίδης. Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή, Γιώργο Χριστόπουλο, άγνωστο είναι πότε θα δοθεί η έγκριση για την προμήθεια νέου αξονικού, στεφανιογράφου και μαγνητικού (η εγκατάσταση νέου μαγνητικού εκκρεμεί επί μια πενταετία και το μηχάνημα βγαίνει τακτικά εκτός λειτουργίας, καθώς «παίρνει φωτιά» από τη συχνή χρήση). Πάντως, χωρίς αξονικό τομογράφο παραμένουν ολόκληροι νομοί, όπως της Καστοριάς.


Εκτός λειτουργίας για... 3 χρόνια


Τραγελαφική είναι η περίπτωση του μαγνητικού τομογράφου του ΑΧΕΠΑ, που παραμένει κλειστός εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. «Το μηχάνημα είναι τόσο παλιό που δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. Νέος μαγνητικός δεν έρχεται, λόγω γραφειοκρατίας. Οι άρρωστοι που δεν είναι επώνυμοι ταλαιπωρούνται αφόρητα και κινδυνεύουν μέχρι να μεταφερθούν στο «Παπαγεωργίου» για μια μαγνητική (το «Γ. Παπανικολάου» είναι ακόμη πιο μακριά και δεν επιλέγεται συχνά). Αν υπήρχε προσωπικό, οι αξονικοί και οι μαγνητικοί τομογράφοι θα μπορούσαν να δούλευαν πρωί - απόγευμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΟΝΟΠ (Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού), Ρίζος Ριζόπουλος. Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας, καρδιολόγο στο Νοσοκομείο Βέροιας Γιάννη Βογιατζή, έντονο είναι και το πρόβλημα έλλειψης χειριστών αξονικού. Για να λειτουργήσει το μηχάνημα γίνονται περικοπές σε ρεπό, ενώ λόγω της βλάβης του τη Μ. Πέμπτη δεκάδες άρρωστοι εξυπηρετήθηκαν σε Νάουσα και Γιαννιτσά. Πάντως, όπως διαβεβαίωσε χτες ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας, Χρήστος Ζηλίδης, ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Βέροιας επαναλειτουργεί, καθώς αντικαταστάθηκε χτες η λυχνία.