Ένας νεκρός στην Ινδία από ραδιενεργά απόβλητα στα σκουπίδια

30/4/2010
www.in.gr, ΑΠΕ

Διαρροή κοβάλτιου-60

Νέο Δελχί


Ένας εργάτης πέθανε και αρκετοί ακόμα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από έκθεση σε ραδιενεργά υλικά τα οποία πουλήθηκαν ως πολιοσίδερα από το Πανεπιστήμιο του Δελχί στην Ινδία.
Το πανεπιστήμιο έδωσε για ανακύκλωση μια συσκευή ακτίνων γάμμα που περιείχε ραδιενεργό κοβάλτιο-60, αναφέρει το BBC. Ένας εργάτης που κομμάτιασε το μηχάνημα σε υπαίθρια αγορά σκραπ πέθανε τη Δευτέρα από τη ραδιενέργεια και «αρκετοί άλλοι» νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία εντόπισε τα ραδιενεργά υλικά σε «αρκετές» μάντρες σκραπ της περιοχής, ωστόσο τουλάχιστον οι 40 από τις 48 κάψουλες που περιείχαν κοβάλτιο-60, σε μέγεθος μολυβιού, παραμένουν ακόμα άφαντες.

Το θρίλερ αναμένεται να έχει συνέχεια. Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, ένας από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου αποκάλυψε στο βρετανικό πρακτορείο ότι πριν από 20 χρόνια τα ραδιενεργά απόβλητα θάβονταν μέσα στην ίδια την πανεπιστημιούπολη.
«Πάνω από 20 κιλά [...] θάφτηκαν μπροστά στο τμήμα Φυσικής το διάστημα 1986-1987» δήλωσε ο καθηγητής Χημείας Ραμές Τσάντρα.

Η ινδική Ρυθμιστική Αρχή Ατομικής Ενέργειας απαιτεί τώρα εξηγήσεις από το Πανεπιστήμιο του Δελχί που παραβίασε τους κανονισμούς ασφάλειας. Αν επιπλέον επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί του Δρ Τσάντρα, ολόκληρη η πανεπιστημιούπολη θα πρέπει να ελεγχθεί για ραδιενέργεια.

Ειδικά συνεργεία της Αρχής αναζητούν τώρα τα υπόλοιπα κομμάτια του επικίνδυνου μηχανήματος ακτινοβόλησης, το οποίο είχε αγοραστεί το 1970 από τον Καναδά και τέθηκε σε αχρηστία στα μέσα της δεκαετίας του 1980.