Πόλεμος» για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13/4/2010

Νέο τοπίο στον χώρο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δημιουργούν τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για την απονομή δικαιωμάτων στους μηχανικούς των ΤΕΙ καθώς και στους αποφοίτους των κολεγίων, η θέση των οποίων ενισχύεται έναντι των πτυχιούχων των πανεπιστημίων και των πολυτεχνείων. Οξύτατη ήταν χθες η αντίδραση των πολυτεχνείων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), οι ηγεσίες των οποίων πραγματοποίησαν σύνοδο και ζήτησαν συνάντηση με την υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου για το θέμα, χωρίς να αποκλείουν την έναρξη κινητοποιήσεων. «Το υπουργείο δεν δείχνει το απαραίτητο ενδιαφέρον για τα ζητήματα των πανεπιστημίων και των μηχανικών», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης. «Υπάρχει αγανάκτηση για τον χειρισμό των θεμάτων. Δεν έγινε διάλογος», συμπλήρωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης. Για «επιδίωξη απαξίωσης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, η οποία ισοδυναμεί με απαξίωση του ελληνικού κράτους, για την οποία πασχίζουν κάποιοι, συγκεκριμένοι και συστηματικά εδώ και χρόνια» έκανε λόγο το ΤΕΕ.
Η πλευρά των πολυτεχνείων θεωρεί ότι η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι αποσπασματική και δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Ετσι ζητούν στην κατάταξη του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων οι απόφοιτοι των πολυτεχνείων και των γεωπονικών σχολών (επίσης με 5ετείς σπουδές) να καταταγούν στο 7ο επίπεδο (προορίζεται για τους κατόχους master), οι απόφοιτοι των πανεπιστήμιων στο 6ο επίπεδο, των ΤΕΙ στο 5ο, και στο 3ο ή 4ο επίπεδο οι απόφοιτοι των ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ.
Ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων, τα οποία αναγνωρίζονται ύστερα από την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/05, το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι η «η Οδηγία παρέχει στο κράτος-μέλος υποδοχής τη δυνατότητα να ελέγξει την εκπαίδευση που οδήγησε στα συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, είτε η εκπαίδευση έγινε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν αποκλίσεις, τότε δίνεται η δυνατότητα στο κράτος-μέλος να επιβάλει τον ενδιαφερόμενο σε εξετάσεις ή να ζητήσει την υποχρεωτική απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Οσον αφορά τα κολέγια, αυτά δεν μπορούν να παρέχουν κανενός είδους τίτλο εκπαίδευσης παρά μόνο βεβαιώσεις σπουδών». Οι ιδιοκτήτες των κολεγίων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.