Τρι-αξονικές τρομογραφίες

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 27/4/2010








Του Γιώργου Σκαμπαρδώνη


Διαβάζω ότι σε αρκετά νοσοκομεία οι τεχνολόγοι-ακτινολόγοι που κάνουνε τις αξονικές τομογραφίες στους ασθενείς είναι άτομα που είχαν προσληφθεί ως τραπεζοκόμοι, υδραυλικοί, ή οδηγοί που είχαν σπουδάσει φιλολογία.
Άλλοι είχαν προσληφθεί ως καθαριστές, οδηγοί ασθενοφόρων ή γραμματείς και πήραν προβιβασμό στον τομογράφο -και βέβαια όλοι αυτοί είναι φυτευτοί από κομματικά στελέχη ή πρόκειται, κατά τύχη, βέβαια, για συγγενείς διευθυντών.

Κι όλα αυτά γιατί εδώ και 36 χρόνια δεν έχει θεσπιστεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, της συγκεκριμένης ειδικότητας - θα πεις, και να είχε θεσπιστεί θα λυνόταν το πρόβλημα σε μια χώρα όπου μπορεί ο καθείς να γίνει όχι ακτινολόγος, αλλά πολιτικός και να μας στείλει όλους αδιάβαστους, ως κι έγινε;

Σʼ αυτήν την οργιώδη Ντίνσνεϊλαντ, όπου πολλοί γιατροί σπούδασαν την ειδικότητα γιατί τους το είπε ο μπαμπάς τους, όπως και αρκετοί δικηγόροι, ή αρχιτέκτονες (κάνε μια δουλειά που να βγάζεις λεφτά), ενώ στη φιλολογία πηγαίνουνε συνήθως τα κορίτσια, που δεν τους αρέσει η λογοτεχνία, αλλά έτσι πρέπει να γίνεται, καλή είναι ως γυναικείο επάγγελμα, άσχετα που, αν δεν σου αρέσει και την ασκείς, απλώς παράγεις νέους στούρνους στα σχολεία.

Συχνά άσχετοι κυβερνούν αδιάφορους. Κι είσαι ό,τι δηλώσεις. Μη δηλώνεις τίποτα, γιατί αύριο δεν ξέρεις τι θα γίνεις -μπορεί από υδραυλικός να εξελιχθείς σε εισαγγελέα Εφετών. Η Ελλάς είναι, ολόκληρη, το κεφάλι ενός κασίδη, όπου μονόχειρες διδάσκονται κομμωτική.

Από καφετζής μπορείς να γίνεις δημοσιογράφος (όχι σπάνια διαδρομή), κι από εισαγωγεύς τσιμούχας να γίνεις υφυπουργός Εξωτερικών -όλα είναι πιθανά σʼ αυτήν τη χώρα της γενικευμένης απάτης και της αναξιοκρατίας. Μικροί-μεγάλοι στο καφενείο, όλοι είμαστε ίδιοι, όλοι μπορούμε να τα κάνουμε όλα κι έτσι λοιπόν πορευόμενοι, τα κάναμε ρόιδο. Παλιότερα είχαμε, εδώ, έναν νομάρχη, που προηγουμένως το κόμμα, επειδή ήταν άνεργος, του βρήκε δουλειά στο Μουσείο, ως πλύντη ανδριάντων. Έπλενε τους ανδριάντες - πάλι καλά πως δεν τον έβαλαν να κόβει και τα νύχια απʼ τʼ αγάλματα.

Μπορεί, επειδή ακριβώς μισείς την ποίηση, όπως έγινε παλιότερα, να σε κάνουνε υπουργό Πολιτισμού, ή να γίνεις υπουργός Πολιτισμού και να μην έχεις πατήσει ποτέ στο υπουργείο σου, όπως ο Καραμανλής, εφόσον δεν χρειαζόταν, αφού εκεί κυβερνούσε, αντʼ αυτού, ο Ζαχό. Τρέλα-νταντέλα.

Τα αντίστοιχα δηλαδή που συναντούσες λίγα χρόνια πριν, όταν είχαν έρθει οι Ρωσοπόντιοι, και ρωτούσες στη λαϊκή κάποιον κακόμοιρο που πουλούσε, πάνω σε ένα καφάσι, κατσαβίδια, τι δουλειά έκανε πριν, στη Ρωσία, και σου απαντούσε ψυχρά:
- Καρδιοχειρουργός.

Εδώ είχαμε και το αντίστροφο, καλαμπόρτζους που με ψεύτικα χαρτιά έγιναν γιατροί σε κρατικά νοσοκομεία και σου έκαναν και εγχειρήσεις προστάτη -αν και τα περισσότερα ιατρικά εγκλήματα που έχουνε συμβεί (συν τα φακελάκια) δεν έγιναν από γιατρούς που δεν ξέρανε καλά την επιστήμη τους, αυτό είναι το άλλο παράδοξο.

Από πού, επομένως, να φυλαχτείς; Και είδαμε, με αυτά και μʼ αυτά, τα λαμπρά μας αποτελέσματα. Τα μεγαλεία του ορόφου. Αλλά, αφού δεν χάσαμε, ακόμα, κανένα κομμάτι εθνικής κυριαρχίας, πάλι καλά να λέμε. Άρα, είναι το λιγότερο να σου κάνει αξονική κάποιος που πριν οδηγούσε τριαξονικό φορτηγό -υπάρχει τουλάχιστον κάποια συγγένεια στα δυο επαγγέλματα. 

___________________________________________

ΥΓ 
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, γνωστός και από την γενικότερη λογοτεχνική του παρουσία, με έναν ιδιαίτερο, γλυκόπικρο ίσως για μας, σατυρικό τρόπο, σχολίασε ένα από τα προβλήματα του κλάδου.

ΕΕΑΕ, μ' ακούς; 7 χρόνια ακόμα; Μα σε 7 χρόνια θα έχω δικαίωμα σύνταξης και εγώ, που έχω δίπλωμα ανώτερης, όχι αυτοί που είναι με δίπλωμα τριαξονικού...
 
ΜπΙ