Ο αξονικός... Γολγοθάς μας

ΠΑΛΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ «ΠΑΡΤΙ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 7/4/2010

Μάχες δίνουν καθημερινά οι γιατροί για να αντιμετωπίσουν τη στρεβλότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Μια στρεβλότητα που προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διαγωνισμοί προμήθειας μηχανημάτων, από τις συμβάσεις που υπογράφονται με τις εταιρείες και από τους όρους που αυτές καθορίζουν. 

«Το περασμένο φθινόπωρο, όταν χάλασε ο εναπομείνας από τους δύο -ηλικίας 20 ετών- αξονικούς τομογράφους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, που είναι και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, οι ασθενείς διακομίζονταν για αξονική τομογραφία στο νοσοκομείο "Γενημματάς". Και δεν ήταν μόνο περιστατικά όπως του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου. Ηταν επίσης τα πολύ επείγοντα περιστατικά, όπως πολυτραυματίες από τροχαία δυστυχήματα και εγκεφαλικά. Επρεπε να μας στείλουν έναν ασθενή με εγκεφαλικό, που νοσηλευόταν στη νευρολογική κλινική του "Ιπποκράτειου"», θυμάται η γενική γραμματέας της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα. «Το "Ιπποκράτειο", αν και είχε ασθενοφόρο, δεν είχε οδηγό. Κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Μας έφερε τον ασθενή, αλλά έφυγε γιατί βρισκόταν σε βάρδια. Κάναμε την αξονική και διαπιστώσαμε το πρόβλημα. Ομως το "Γεννηματάς" δεν έχει νευρολογική κλινική για να προσφέρει σωστή νοσηλεία στον ασθενή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Τον είχαμε τον άνθρωπο μπροστά μας και προσευχόμασταν μην πάθει τίποτα μέχρι να ξαναέρθει το ασθενοφόρο για να τον πάει στο "Ιπποκράτειο"».
«Θα έπρεπε οι εταιρείες να υποχρεούνται να έχουν στοκ ανταλλακτικών στην Ελλάδα, μια και ξέρουν τι έχουν δώσει σε κάθε νοσοκομείο. Υπάρχουν ρήτρες, αλλά όταν τα νοσοκομεία χρωστάνε λεφτά στους προμηθευτές, τότε δεν μπορούν να τους πιέσουν και να θέσουν σε εφαρμογή τις ρήτρες», υπογραμμίζει η Δ. Κατσίμπα.
Οι δύο αξονικοί τομογράφοι του «Ιπποκράτειου» ήταν του 1989, τονίζει ο απελθών διοικητής, Παναγιώτης Παντελιάδης. «Οταν χάλασε ο ένας, επειδή δεν υπήρχαν ανταλλακτικά λόγω της παλαιότητας, μια εταιρεία μάς έδωσε έναν επίσης παλιό που τον είχε παροπλισμένο. Δεν υπάρχει όμως σύμβαση συντήρησης, γιατί ούτε η ίδια η εταιρεία δεν μπορεί πλέον να τους συντηρήσει». Ο ένας από τους δύο τομογράφους χάλασε και πια δεν λειτουργεί. «Ζητήσαμε την αντικατάστασή του εδώ και 5 χρόνια. Το αίτημά μας πήγε από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το ξαναθέσαμε στην Επιτροπή Προμηθειών το 2007. Δεν έχουμε κανένα νεότερο».
Μόλις το περασμένο Μάρτιο λειτούργησε το πολύπαθο εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η προμήθεια του γραμμικού επιταχυντή και του αξονικού εξομοιωτή καθυστερούσε από το 2003. Κι όταν τα αξίας 2,5 εκατ. ευρώ μηχανήματα ήρθαν, το 2009, εγκαταστάθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά παρέμεναν σε αχρησία, επειδή η νέα κυβέρνηση κατήργησε τις επιτροπές των υπουργείων και, μεταξύ αυτών, και την Επιτροπή Ακτινοβολίας, που θα έπρεπε να δώσει την απαραίτητη έγκριση. Οι καρκινοπαθείς είχαν προσφύγει στον εισαγγελέα, καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν τις απαραίτητες γι' αυτούς ακτινοβολίες και ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε ιδιώτες.
Αξονικό τομογράφο διαθέτει και το Νοσοκομείο Πολυγύρου. Ομως, λόγω έλλειψης χειριστών, ο τομογράφος λειτουργεί μόνο τις μισές εφημερίες του μήνα και το πρωί. «Τις υπόλοιπες μέρες οι ασθενείς διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη, όσο βαριά και αν είναι η κατάστασή τους», λέει ο προεδρεύων της ΟΕΝΓΕ, γιατρός του Νοσοκομείου Πολυγύρου, Δημήτρης Βαρνάβας. Αλλά και αυτές οι διακομιδές δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα συνεχιστούν. «Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της Χαλκιδικής αρνούνται να δώσουν καύσιμα για τα ασθενοφόρα του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, καθώς δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 4 μήνες», λέει ο Δ. Βαρνάβας.
Οι κάτοικοι και οι γιατροί της Δυτικής Μακεδονίας ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά. Ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Φλώρινας υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν από μία εβδομάδα εξαντλήθηκε η λυχνία του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. «Αλλά, έτσι κι αλλιώς, δεν λειτουργεί όλες τις μέρες του μήνα γιατί δεν υπάρχει χειριστής», λέει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Συριανός Καχλάν. Ο τομογράφος του Νοσοκομείου Κοζάνης είναι ανενεργός από τα μέσα του 2009 λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ οι ασθενείς της Καστοριάς και των Γρεβενών διακομίζονται στα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας για να κάνουν αξονική τομογραφία. «Κι εμείς με τη σειρά μας, απευθυνόμαστε στα ιδιωτικά κέντρα όπου στέλνουμε τους ασθενείς. Τα οποία όμως δεν λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες», προσθέτει ο Σ. Καχλάν. Το Νοσοκομείο Κοζάνης διαθέτει επίσης πλήρως εξοπλισμένη ΜΕΘ εδώ και 7 χρόνια. «Ομως δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω έλλειψης προσωπικού».
Την αγορά αξονικού τομογράφου για το Νοσοκομείο Καστοριάς ανέλαβε η ίδια η νομαρχία Καστοριάς, που διαθέτει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος 300.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό.