ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - Κορόνα γράμματα η ζωή των ασθενών

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Της Νικολέτας Μπούκα
07/04/2010

Αλαλούμ με την προμήθεια και τη λειτουργία των μηχανημάτων επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Ανύπαρκτοι μαγνητικοί τομογράφοι, αξονικοί που έχουν ξεπεράσει το όριο… ηλικίας και χαλάνε συνεχώς, ανταλλακτικά κι αναλώσιμα που αντικαθίστανται με αργούς ρυθμούς συνθέτουν την κατάσταση που επικρατεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, το 30% - 40% των αξονικών τομογράφων στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα δέκα χρόνια ζωής, είναι παλαιάς τεχνολογίας και χρήζουν αντικατάστασης.

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να γίνονται "μπαλάκι" από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, προκειμένου να βρεθεί το νοσηλευτικό ίδρυμα που διαθέτει το πολύτιμο μηχάνημα, ώστε να υποβληθούν στην αναγκαία για τη ζωή τους εξέταση.

Τον ασκό του Αιόλου για τις ελλείψεις τεχνολογικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία άνοιξε και πάλι η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του υπουργού Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο Βέροιας για αξονική τομογραφία. Ωστόσο, το μηχάνημα ήταν χαλασμένο και τελικά διακομίστηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο της Νάουσας. Αιτία της βλάβης ήταν η καμένη λυχνία, η αντικατάστασή της, όμως, δεν ήταν εφικτή, λόγω της αργίας του Πάσχα και δεδομένου ότι η προμήθειά της γίνεται από τη Γαλλία. Τελικά, η λυχνία αντικαταστάθηκε χθες και ο αξονικός επαναλειτουργεί.

"Ο αξονικός τομογράφος στη Βέροια χρονολογείται από το 2003. Είναι υψηλής τεχνολογίας και κάνει 9.000 αξονικές το χρόνο. Το σέρβις του γίνεται τακτικά, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις αβαρίας, οπότε η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται από το νοσοκομείο της Νάουσας", εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Βογιατζής.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι "αγκάθι" για το νοσοκομείο αποτελεί η έλλειψη χειριστών, που σημαίνει ότι ο αξονικός λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία τού υπάρχοντος προσωπικού. Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη νυχτερινή βάρδια. Πλέον, έγιναν συμβάσεις και η 24ωρη λειτουργία του αξονικού καλύπτεται, αλλά αυτή είναι προσωρινή λύση και χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Χρήστος Ζηλίδης τονίζει ότι η σύμβαση μεταξύ νοσοκομείου και εταιρείας προβλέπει ότι μία λυχνία έχει ενδεικτική διάρκεια ζωής 3-4 χρόνια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκύψει κάποια έκτακτη βλάβη.

"Ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό υπάρχουν εφεδρείες σε τέτοια αναλώσιμα κι ανταλλακτικά, διότι και το κόστος τους είναι υψηλό, καθώς φτάνει τα 80.000 ευρώ και απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις φύλαξής τους, ώστε να μην υποστούν φθορά", εξηγεί ο κ. Ζηλίδης και προσθέτει ότι οι συμβάσεις με τις εταιρείες ορίζουν ότι το μηχάνημα που δίδεται δεν θα χαλάσει για περισσότερες από 15-20 ημέρες το χρόνο. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, τότε η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να το αντικαταστήσει. Εάν το μηχάνημα πάθει κάποια βλάβη εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, τότε η αποκατάσταση θα γίνει το πολύ σε 3-5 ημέρες, μπορεί και σε 24 ώρες, ανάλογα με την βλάβη.



Επικίνδυνες ελλείψεις

Ανάλογη περίπτωση μ' αυτήν της Βέροιας είχε συμβεί και στο νοσοκομείο Κατερίνης πριν από έναν μήνα, οπότε χρειάστηκε η παρέμβαση των βουλευτών του νομού, για να αντικατασταθεί και να επαναλειτουργήσει.

Χωρίς αξονικό τομογράφο παραμένουν επί χρόνια το νοσοκομείο "Παναγία" και το νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος", με αποτέλεσμα όχι μόνο να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές αλλά και να σπαταλώνται τουλάχιστον 200.000 ευρώ κάθε χρόνο για εξετάσεις εκτός νοσοκομείου.

Δύο αξονικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι παλιός και χαλάει συχνά, διαθέτει το "Παπαγεωργίου". Επιπλέον, επί πέντε χρόνια εκκρεμεί η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου, ενώ η διεύθυνση του νοσοκομείου έχει ζητήσει ενίσχυση και με σύγχρονο αξονικό τομογράφο και με στεφανιογράφο.

Παλαιάς τεχνολογίας είναι και οι δύο αξονικοί τομογράφοι του “Ιπποκράτειου”. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό παρουσίασαν ταυτόχρονα βλάβη, αφήνοντας χωρίς αξονικό για δύο ολόκληρες εβδομάδες το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται, όμως, εδώ και τρία χρόνια και ο μαγνητικός τομογράφος στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ", ο οποίος είναι παλιός και πλέον δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαινοέρχονται στο "Παπαγεωργίου".

Σύμφωνα με τον διοικητή Δημήτρη Γάκη, μόλις πρόσφατα δόθηκε η έγκριση από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και ξεκινά ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέου μαγνητικού. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα παραληφθεί, αφού οι αντίπαλες εταιρείες κάνουν ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με μηχάνημα της οφθαλμολογικής κλινικής. Εξαιτίας των ενστάσεων, πέρασαν πέντε χρόνια και η κλινική δεν το προμηθεύτηκε ποτέ. Όταν τελείωσε η διαδικασία, το μηχάνημα απλώς δεν… κυκλοφορούσε πλέον, ενώ η εταιρεία τούς έδωσε το νέο στην τιμή του παλιού.

"Συνήθως, οι συμβάσεις με τις εταιρείες είναι συμβάσεις με ανταλλακτικά, που σημαίνει ότι η εν λόγω εταιρεία οφείλει να έχει έτοιμο ανταλλακτικό στην Ελλάδα. Οι κύριες εταιρείες είναι οι Siemens, Philips και General Electrics. Είναι ουσιαστικά μονοπώλιο και δεν έρχονται για αποκατάσταση βλαβών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Πριν από καιρό, είχε χαλάσει ο αξονικός Σάββατο και είχαμε γενική εφημερία, τους κάλεσα και για να έρθουν ζήτησαν ένα κολοσσιαίο ποσό", αναφέρει ο κ. Γάκης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι 15 χρόνια λειτουργίας έχει συμπληρώσει και η γ' κάμερα του νοσοκομείου, που χρησιμοποιείται για σπινθηρογραφήματα και βρίσκεται στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Εδώ και δύο χρόνια το νοσοκομείο ζητεί την ανανέωσή της, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στα χαρτιά παραμένει και η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου στο "Γ. Γεννηματάς", οπότε οι ασθενείς εξυπηρετούνται από το “Παπαγεωργίου”. Όπως λεει ο διοικητής Γρηγόρης Στάμκος, ο διαγωνισμός προμήθειάς του θα γινόταν από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά τελικά μεταφέρθηκε στο υπουργείο Υγείας και θα γίνει από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, αλλά άγνωστο πότε.

Στάθηκε τυχερός.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 25χρονου που πριν από λίγους μήνες είχε βρεθεί έπειτα από ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του στο νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος", το οποίο δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Όπως θυμάται ο διοικητής Ματθαίος Τσούγκας, η απλή ακτινογραφία δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό και οι γιατροί ήταν έτοιμοι να τον αφήσουν να φύγει. Ωστόσο, κάποιος συνάδελφός τους έκρινε ότι χρειαζόταν αξονική, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε εγκεφαλική αιμορραγία. Τελικά, ο νεαρός διακομίστηκε στο “ΑΧΕΠΑ”, όπου η αξονική έδειξε ότι υπήρχε αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Τρύπησαν το κρανίο του νεαρού και τον έσωσαν. Θα μπορούσε, όμως, να είχε χαθεί, εξαιτίας της έλλειψης αξονικού.