Ένας αξονικός στη Δυτική Μακεδονία!!!

Πρωινός Λόγος Κοζάνης
7/4/2010


Με έναν και μόνο αξονικό τομογράφο έχει μείνει, πλέον, ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία, καθώς μόνο στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης βρίσκεται σε λειτουργία αξονικός και αυτός μόνο τις… πρωινές ώρες! Η περιπέτεια της υγείας του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου ανέδειξε για μια ακόμη φορά εμφατικά το πρόβλημα σε πολλά νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας και, φυσικά, και στα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία ήδη παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό!

«Έχουμε μόνο έναν αξονικό τομογράφο σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία», τονίζει στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καχλάν Συριανός, επισημαίνοντας πως «και αυτός ο αξονικός, στο νοσοκομείο της Κοζάνης, λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες και για προγραμματισμένα περιστατικά, λόγω έλλειψης ιατρικού και εξειδικευμένου προσωπικού. Δηλαδή δεν εφημερεύει…».
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.», και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής στην Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ) Δημήτρης Ντέντης χαρακτήρισε ως «τραγική και απαράδεκτη» την υφιστάμενη κατάσταση με τους αξονικούς τομογράφους. «Το πρόβλημα ακούστηκε τώρα, με αφορμή την περιπέτεια του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά εμείς, ως Ομοσπονδία είχαμε επισημάνει άμεσα το πρόβλημα. Φυσικά, στη Δυτική Μακεδονία η κατάσταση περιγράφεται μόνο με μία λέξη: Χάλια! Στο Μποδοσάκειο δεν λειτουργεί ο αξονικός γιατί είναι χαλασμένος, ενώ στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο υπολειτουργεί, λόγω ελλείψεων, καθώς υπάρχει μόνο ένας γιατρός και δυο χειριστές. Εφόσον, λοιπόν, δεν εφημερεύουν, εκείνες τις ημέρες δεν υπάρχει ούτε και εδώ αξονικός. Στην Καστοριά τώρα έχει γίνει η σχετική παραγγελία, ενώ στο νεόδμητο και σύγχρονο νοσοκομείο των Γρεβενών δεν υπάρχει αξονικός, ούτε και στη Φλώρινα, οι ασθενείς της οποίας πηγαίνουν στην Πτολεμαϊδα!».
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Ντέντης, «την ίδια στιγμή ξεφυτρώνουν συνεχώς ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, με σύγχρονα μηχανήματα, που ολοκληρώνουν την εξέταση σε μόλις 10 λεπτά, έναντι των 30 λεπτών στο Μαμάτσειο. Όσο για τους ασθενείς από την περιοχή, δεν επιβαρύνονται οικονομικά, αλλά το κόστος το πληρώνει στον ιδιώτη το νοσοκομείο, που έχει σχετική σύμβαση, Και, συνεπώς, τα χρήματα που εισπράττει, σε τέτοιες περιπτώσεις, το νοσοκομείο από τα Ταμεία καταλήγει όχι στο ΕΣΥ, αλλά στους ιδιώτες. Αφήστε και τα προβλήματα με την ταλαιπωρία, καθώς υπάρχουν και κενά στους οδηγούς του ΕΚΑΒ, που κάνουν και τις διακομιδές…».

75.000 ευρώ για την αντικατάσταση της καμένης λυχνίας!
 Μία λυχνία που κοστίζει 74 χιλιάδες ευρώ χρειάζεται επειγόντως ο αξονικός τομογράφος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας που παραμένει εκτός λειτουργίας για ένα δεκαήμερο περίπου.
Ο … ιός της καμένης λυχνίας που προσβάλει τελευταία τα δημόσια νοσοκομεία με «θύμα» μεταξύ άλλων και τον Ανδρέα Λοβέρδο υπουργό Εργασίας ο οποίος, διαπίστωσε την ανεπάρκεια του εθνικού συστήματος υγείας όταν εξαιτίας κοιλιακού άλγους, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας κι εκεί ενημερώθηκε για την βλάβη του αξονικού τομογράφου, επιλέγοντας τελικά τη λύση της νοσηλείας στο ΝΙΜΙΤΣ.
Σύμφωνα με τον απερχόμενο διοικητή του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Κώστα Δημητριάδη η κεντρική λυχνία κάηκε πριν από μία εβδομάδα περίπου με συνέπεια να μη λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Με έγγραφό του προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε για την βλάβη ζητώντας να εγκριθεί η αντικατάσταση του με την προμήθεια νέου λαμπτήρα που κοστίζει 75 χιλιάδες ευρώ, αναμένοντας την σχετική έγκριση. Οι πληροφορίες ωστόσο κάνουν λόγω για διακοπή λειτουργίας 3 εβδομάδων του αξονικού τομογράφου, ενώ το ίδιο πρόβλημα σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου.