28 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία - Λοβέρδος

 28/4/2010
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το 20% όλων των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας στην Ευρώπη, σχετίζεται με εργασίες συντήρησης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι 10-15% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων μπορεί να αποδοθεί σε εργασίες συντήρησης. 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας που γίνεται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία και φέτος έχει ως επίκεντρο την ασφάλεια σε εργασίες συντήρησης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση δρα υπό τρομακτική πίεση εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και υπάρχει καταιγισμός αρνητικών γεγονότων, «προσπαθούμε να διατηρήσουμε μαζί με την πρωτεύουσα υποχρέωση για τη διάσωση της χώρας, ανοιχτή και ζωντανή την ατζέντα για όλα τα θέματα, γιατί η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παρακάμπτει κανένα θέμα». Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι υποχρέωσή μας να διευκολύνουμε και να προστατεύσουμε το χώρο εργασίας» και υπογράμμισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε ζητήματα ελέγχου στο χώρο εργασίας και σε ζητήματα αναπηρίας. «Για τα ζητήματα της ασφάλειας, παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση μια πολύ καλή κωδικοποιητική διαδικασία και από την επόμενη εβδομάδα ο κώδικας αυτός θα γίνει και νόμος του κράτους», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι «αν και δεν υπάρχουν χρήματα, η κυβέρνηση συμμετέχει στη διαδικασία μέσα από τη διαμόρφωση μιας υπεύθυνης στρατηγικής». 

Η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας Ελένη Γαλανοπούλου ανέφερε ότι «περισσότερο υγιείς και ασφαλείς, σημαίνει και περισσότερο παραγωγικοί χώροι εργασίας» και ανέλυσε τη στρατηγική για Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία η οποία βασίζεται στους εξής άξονες: Απλούστευση και προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας, διαμόρφωση και προώθηση κουλτούρας πρόληψης, νομοθεσία, διαχείριση πληροφόρησης, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενσωμάτωση της υγείας και ασφάλειας στην εκπαίδευση, ενθάρρυνση της έρευνας και αξιολόγηση νέων κινδύνων, ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, ενίσχυση των συνεργασιών. 

Εκπροσωπώντας τον Εθνικό Εστιακό Πόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Γ. Κωνσταντακόπουλος ανέλυσε τις προσπάθειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ από την πλευρά του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφόρησης, επιμόρφωσης και πολιτικής παρακολούθησης σε θέματα ασφάλισης και υγείας Χρήστος Χριστοδούλου, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στο επίπεδο των εργασιών συντήρησης για περισσότερο ασφαλείς χώρους εργασίας. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των ατυχημάτων και πρέπει να συμπεριληφθούν μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων, γιατί πολλές φορές υφίστανται σκληρή, μεταχείριση και αποκλεισμό». Παράλληλα, ζήτησε συνάντηση εργασίας με τη Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας, αίτημα το οποίο έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την κα Γαλανοπούλου. Η συνέντευξη τύπου οργανώθηκε στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια για την Υγεία στην Εργασία.