Σοβαρές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία

www.skai.gr
Ορσαλία Φυτά  
07/04/2010


Οι Έλληνες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις ρουτίνας 

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις ρουτίνας αλλά και να επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τους 380 αξονικούς τομογράφους που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα, μόνο οι 100 λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία. Από αυτούς, περίπου το 40% είναι παλαιάς τεχνολογίας (άνω των 10 ετών), με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν βλάβες δύο ή και τρεις φορές πιο συχνά απ’ ότι τα νέα μηχανήματα.


Σε πολλές περιπτώσεις βλαβών, οι αξονικοί τομογράφοι αποσύρονται καθώς λόγω της παλαιότητας δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. Η αντικατάσταση με νέο μηχάνημα είναι πολύ χρονοβόρα εξαιτίας της γραφειοκρατίας, των συνεχών αλλαγών στο σύστημα προμηθειών κάθε φορά που αλλάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και των ενστάσεων που καταθέτουν πολύ συχνά οι ανταγωνίστριες εταιρείες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι το νοσοκομείο μείνει χωρίς αξονικό τομογράφο 3 με 4 χρόνια.


Επίσης, περίπου στα 4 από τα 10 νοσοκομεία που διαθέτουν αξονικούς τομογράφους, αξονικές τομογραφίες γίνονται μόνο μέχρι το μεσημέρι λόγω έλλειψης προσωπικού.


Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τους μαγνητικούς τομογράφους. Από τους 237 μόνο οι 33 λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, στην Πελοπόννησο, υπάρχει μόνο ένας μαγνητικός τομογράφος, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου!


Σημειώνεται ότι η αξονική τομογραφία στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα κοστίζει περίπου 70 ευρώ ενώ το κόστος της μαγνητικής τομογραφίας ξεπερνά τα 300 ευρώ.