Κάθε ημέρα και μία ακόμη αξονική περιπέτεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 12/4/2010



Νεαρή κοπέλα, θύμα τροχαίου, διακομίστηκε από την Καστοριά στη Θεσσαλονίκη, λόγω έλλειψης αξονικού τομογράφου. Νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Το περιστατικό αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο της Καστοριάς, τις οποίες προσπαθεί να καλύψει από ευρωπαϊκά προγράμματα η Νομαρχία, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα άλλα έργα σημαντικά για το νομό. 

Η ηλικίας 21 ετών κοπέλα τραυματίστηκε σε τροχαίο, που σημειώθηκε αργά τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου. Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Καστοριάς. Οι γιατροί διαπίστωσαν κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αλλά, ελλείψει αξονικού τομογράφου, δεν μπορούσαν να γνωρίζουν αν είχε προκληθεί αιμάτωμα στον εγκέφαλο ή αν είχε προκληθεί κάταγμα στο κρανίο. Ηταν απαραίτητη η αξονική τομογραφία.

Από το σημείο αυτό ξεκινά η περιπέτειά της. Αξονικός τομογράφος υπάρχει στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, αλλά δεν λειτουργούσε, λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κοπέλα έπρεπε αναγκαστικά να διακομιστεί στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εφημέρευαν τα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Παπαγεωργίου». Το πρώτο τέθηκε εκτός λειτουργίας, λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν απέναντι από το νοσοκομείο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μεταξύ ομάδων νεαρών και της αστυνομίας, με μολότοφ και δακρυγόνα. Μόνη εναλλακτική λύση ήταν το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Ευτυχώς γι' αυτήν, η κατάσταση της υγείας της δεν ήταν τόσο βαριά, ώστε να κινδυνέψει η ζωή της. Εισήχθη στον αξονικό τομογράφο και διαπιστώθηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Η κοπέλα νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση και της παρέχεται συντηρητική αγωγή.

Οπως αποδεικνύεται, η αξονική τομογραφία είναι μια πολύπλοκη περιπέτεια για τους κατοίκους ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Κοζάνης εφημερεύει τις μισές μόνο μέρες του μήνα. Του δε νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, μόνο τα πρωινά. Τις υπόλοιπες μέρες οι ανάγκες των νοσοκομείων σε αξονικές τομογραφίες καλύπτονται από ιδιωτικά κέντρα, τα οποία, όμως, δεν λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες.

Οσον αφορά στο νοσοκομείο Καστοριάς, εκεί δεν υπάρχει ούτε αξονικός, αλλά ούτε μαγνητικός τομογράφος. Τις ανάγκες και τα κενά στον εξοπλισμό του νοσοκομείου προσπαθεί να καλύψει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς από δικά της κονδύλια και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μετά από ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, επισημαίνει ο νομάρχης Καστοριάς Κώστας Λιάντσης.

«Από τον περασμένο Οκτώβριο ζητήσαμε κατ' εξαίρεση να εντάξουμε στο πρόγραμμα αυτοτελών πόρων της Νομαρχίας, που αφορά έργα στο νομό, την αγορά αξονικού τομογράφου για το νοσοκομείο της πόλης». «Μέχρι τώρα περιμέναμε τις εγκρίσεις από τα υπουργεία Υγείας και Εμπορίου. Αυτές έφτασαν πρόσφατα και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αγορά του αξονικού τομογράφου», τονίζει.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η Νομαρχία καλείται να καλύψει τα κενά του νοσοκομείου σε εξοπλισμό. «Εδώ και 3 χρόνια, η Νομαρχία ξόδεψε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για αγορά μηχανημάτων. Μεταξύ άλλων, αγοράσαμε έγχρωμο ντόπλερ αγγείων, υπέρηχο, τρία σύγχρονα ασθενοφόρα, ενώ τελευταία υπογράψαμε συμβάσεις ύψους 150.000 ευρώ για αγορά τράπεζας χειρουργείου, καρδιολογικού μηχανολογικού εξοπλισμού, τεσσάρων μονάδων τεχνητού νεφρού, 10 πολυθρόνων αιμοκάθαρσης, ανακαίνιση των εξωτερικών ιατρείων, ψηφιοποίηση ακτινογραφίας, ακτινοπροστασία των θαλάμων και πολλών ακόμη μηχανημάτων», υπογραμμίζει ο κ. Λιάντσης.