Η αξονική τομογραφία στην υπηρεσία της οδοντιατρικής

ΑΠΕ
21 Απριλίου 2010

Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται πλέον ως διαγνωστική μέθοδος και στην οδοντιατρική, καθώς δίνει αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των οστών και την έκταση της βλάβης, ενώ μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και για την πρώιμη διάγνωση της οστεοπόρωσης.
Ο ασθενής δεν χρειάζεται να μπει σε «κουβούκλιο», όπως γίνεται στις άλλες τομογραφίες, για να υποβληθεί σε αυτή την εξέταση, η οποία δίνει στον θεράποντα οδοντίατρο τρισδιάστατες πληροφορίες για τα οστά.
Το πλεονέκτημα της αξονικής τομογραφίας, σε σύγκριση με την πανοραμική ακτινογραφία, που είχαν στη διάθεσή τους οι οδοντίατροι έως πρόσφατα, είναι ότι δίνει τρισδιάστατα στοιχεία, ενώ η πανοραμική δίνει δισδιάστατα. Αυτό βοηθά τους οδοντιάτρους να κάνουν διάγνωση διαφόρων παθήσεων, ακόμη και καρκίνου, με μεγαλύτερη σαφήνεια. Στην περίπτωση, δε, που θα χρειαστεί να κάνουν εμφύτευση δοντιών, η αξονική τομογραφία συμβάλλει στη σωστότερη και ακριβέστερη εμφύτευση, καθώς και στην επιλογή των καταλληλότερων υλικών.
Αυτά ανέφερε ο καθηγητής Ενδοδοντίας στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαμπριανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 15ο Βαλκανικό Στοματολογικό Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.