Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν τους… ψεύτες

ΤΑ ΝΕΑ
11-5-2010

Μια εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να αποκαλύψει εάν κάποιος λέει αλήθεια ή ψεύδεται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Η εξέταση είναι η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (η γνωστή και ως fMRI), η οποία καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα και έτσι την λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές του Στάνφορντ, με επικεφαλής τον δρα Τζέσε Ράισμαν, ζήτησαν από 16 εθελοντές να μελετήσουν εκατοντάδες πρόσωπα σε μια βάση δεδομένων με φωτογραφίες. Στη συνέχεια, έδειξαν σε καθέναν από αυτούς μια σειρά με φωτογραφίες, άλλες εκ των οποίων απεικόνιζαν κάποια από τα πρόσωπα που μόλις είχαν δει και άλλες αγνώστους.
Ταυτοχρόνως, τους ρωτούσαν ποιες αναγνώριζαν και ποιες όχι. Επιλογές ανάρτησης
Όση ώρα γινόταν το πείραμα, οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με μια συσκευή λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Proceedings», όταν ανέλυσαν τις εικόνες από τον εγκέφαλο των εθελοντών, εντόπισαν χαρακτηριστικές απεικονίσεις του τι σκέφτονταν οι εθελοντές. Πιο αναλυτικά, μπορούσαν να καταλάβουν εάν οι εθελοντές αναγνώριζαν τα πρόσωπα ως γνωστά ή άγνωστα, καθώς και εάν η αναγνώριση συνοδευόταν από ανάκληση στη μνήμη της παλιάς φωτογραφίας.
Η τεχνική όμως δεν ήταν τέλεια, καθώς δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει με απόλυτη αξιοπιστία τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εθελοντές κατά λάθος είπαν ότι αναγνωρίζουν ένα πρόσωπο το οποίο στην πραγματικότητα δεν είχαν δει στην πρώτη φάση της μελέτης.
Γι’ αυτό τον λόγο, παρότι η τεχνολογία είναι υπαρκτή, θα χρειαστούν πολλές μελέτες ακόμα έως ότου μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή πρακτική – λ.χ. στα δικαστήρια, για να αποκαλύψει εάν ένας μάρτυρας ή ένοχος ψεύδεται ή λέει την αλήθεια.