«Πάρτι» με τις δαπάνες στην Υγεία


ΑΠΟ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΑ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ
CITYPRESS.GR
Δημήτρης Χρυσικόπουλος
Διώξεις προοιωνίζεται κοινή έρευνα των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, η οποία αποκάλυψε τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές νοσοκομειακών υλικών και μηχανημάτων μεταξύ των νοσοκομείων.
Oι προμηθευτές νοσοκομειακών υλικών και ιατρικών μηχανημάτων, με τη συνεργασία ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων και διοικητών των νοσοκομείων, έχουν οδηγήσει σε διπλασιασμό των δαπανών για την Υγεία από 1,5 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, αποκομίζοντας κέρδη που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν το 1.000% σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία, σε σχέση με τις τιμές των ίδιων υλικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο.
Υπερτιμολογήσεις
Για παράδειγμα, ο απινιδωτής που στην Ε.Ε. χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία 10.800 ευρώ και στην Κύπρο 8.590 ευρώ, στην Ελλάδα χρεώνεται από 22.000 έως 34.000 ευρώ. Άλλη περίπτωση είναι τα στεντς, που χρησιμοποιούνται για να διανοίξουν ένα αποφραγμένο αγγείο και στοιχίζουν μέχρι και 3.000 ευρώ όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η τιμή είναι 500 ευρώ. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα στεντς χρησιμοποιούνται χωρίς καν να χρειάζεται. Σύμφωνα με την έρευνα, πρωταθλητές για χρέη ιατρικών μηχανημάτων είναι το πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Πατρών, Ιωαννίνων, Ηρακλείου αλλά και ο Ευαγγελισμός.
Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του «Βήματος», νοσοκομεία παραλαμβάνουν εν γνώσει τους άχρηστα υλικά, επειδή μόνο με αυτό τον τρόπο οι προμηθευτές ρίχνουν τις τιμές στα χρήσιμα, καθώς και ότι τα αναλώσιμα υλικά χρησιμοποιούνται χωρίς καμία φειδώ και χωρίς κανέναν έλεγχο.
Στο 10,1% του ΑΕΠ
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η συνολική δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει πλέον το 10,1% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 9%. Ταυτόχρονα, για το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα φτάσει τα 9,2 δισ. ευρώ, όταν στην Ισπανία, με τετραπλάσιο πληθυσμό, η αντίστοιχη δαπάνη είναι 12 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πιθανόν ο αριθμός των ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει και θεωρούνται ακόμη ασφαλισμένοι να αγγίζει τις 150.000. Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις συνταγογράφησης φαρμάκων σε πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη ζωή, αλλά και περιπτώσεις νοσηλείας προσώπων που έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας προετοιμάζει ήδη δέσμη μέτρων και εναλλακτικών σεναρίων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε τη συνταγογράφηση 253 «καθημερινών» φαρμάκων (παυσίπονα, αναλγητικά, αντιόξινα κ.ά.).
Μειώσεις, λίστα και έλεγχοι
Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας εξετάζει την άμεση και γενική μείωση των τιμών κατά 10%. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ανατιμολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1998-2009, με ταυτόχρονη μείωση της τιμής τους κατά 12% από το Φεβρουάριο του 2011. Μόνο από τη ρύθμιση αυτή το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 500-600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα μελετάται η γενική εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, με σύστημα τιμών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία με βάση τις πρωτότυπες δραστικές ουσίες. Με τη ρύθμιση αυτή θα εξοικονομηθούν ετησίως περίπου 350 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προωθούνται η πλήρης μηχανοργάνωση και ο έλεγχος της διακίνησης των νοσοκομειακών υλικών με σύστημα που θα αναθεωρείται και θα βελτιώνεται ανά εξάμηνο.