ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

18/5/2010

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τη συναίνεση του κ. Ροντούλη, του κ. Παπαδημούλη και του κ. Μανωλάκη και τη σύμφωνη γνώμη των Υφυπουργών κ.κ. Καρχιμάκη και κ. Μπόλαρη θα προηγηθεί η με αριθμό 783/11-5-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήση Τζηκαλάγια προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ανάγκη άμεσης λειτουργίας αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Καστοριάς κ.λπ..

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τζηκαλάγια έχει ως εξής:
«Τα τελευταία χρόνια, παρά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων (Εγνατία Οδός και κάθετοι Εγνατίας), η Καστοριά απέχει μια ώρα από την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Εδώ και 25 χρόνια, όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη σπουδαιότητα της αξονικής τομογραφίας στη σωστή διάγνωση και κατ’ επέκταση πληρέστερη αντιμετώπιση στα διάφορα προβλήματα υγείας.
Μέχρι πριν δύο χρόνια, η Καστοριά διέθετε ιδιωτικό εργαστήριο αξονικού τομογράφου. Σε αυτό εξυπηρετούνταν η μεγάλη πλειοψηφία των ιατρικών περιστατικών. Έκτοτε, δεν λειτουργεί. Ως άμεση συνέπεια, όλοι οι ασθενείς, νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο, αλλά και εξωτερικοί ασθενείς, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στους αξονικούς τομογράφους Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Γρεβενών. Αυτό προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία στους ασθενείς, ιδιαίτερα όμως στους νοσηλευόμενους σε βαρύτερη κατάσταση.
Ερωτάται η κα Υπουργός:
Πότε, επιτέλους, θα προχωρήσετε στην εγκατάσταση αξονικού τομογράφου σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στο Νοσοκομείο Καστοριάς;
Πότε θα διασφαλίσετε την ύπαρξη εκπαιδευτικού ιατρικού και εργαστηριακού προσωπικού που θα συμβάλει στην άμεση σωστή λειτουργία του, μόλις ο αξονικός τομογράφος εγκατασταθεί;»
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο, για να απαντήσει στην ερώτηση του κυρίου συναδέλφου.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Όπως σίγουρα ο αγαπητός συνάδελφος γνωρίζει, υπήρχε ήδη από την προηγούμενη Κυβέρνηση μια συμφωνία με τη Νομαρχία της Καστοριάς, προκειμένου η Νομαρχία να κάνει τη διενέργεια και την αγορά του αξονικού τομογράφου και στη συνέχεια να παραχωρηθεί προς εγκατάσταση στο Νοσοκομείο.
Άρα, πριν απαντήσω στα δύο συγκεκριμένα ερωτήματα να σας αναφέρω ότι, μετά από επικοινωνία που είχαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου με τη Νομαρχία, είμαστε στην τελική φάση για τη διενέργεια του διαγωνισμού, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί όλες οι αρμόδιες επιτροπές και πρόκειται εντός των ημερών –μας ενημέρωσε η Νομαρχία- να δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού. Και ελπίζουμε, βέβαια, ότι μέσα στα νόμιμα πλαίσια και με τις νόμιμες διαδικασίες θα πάει γρήγορα.
Τώρα, ως προς τα δύο θέματα που είναι, προκειμένου με το που θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, να μπορεί αμέσως να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει ο αξονικός. Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας ενημερώσω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι έχουμε ήδη προτείνει να ενταχθεί και πρόκειται να ενταχθεί –αυτή είναι η δική μας θέση ως Υπουργείο Υγείας- στο ΕΣΠΑ η αντίστοιχη χρηματοδότηση που απαιτείται, προκειμένου να υπάρξει η διαμόρφωση του χώρου εντός του Νοσοκομείου, για να μπορέσει, με το που θα έχει γίνει η διενέργεια και η αγορά του αξονικού, να εγκατασταθεί.
Σύμφωνα πάλι με την πληροφόρηση που έχουμε από τις υπηρεσίες, αυτή τη στιγμή πρόκειται να γίνει μια μελέτη η οποία θα έχει διάρκεια δύο μηνών και στη συνέχεια θα αρχίσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου. Άρα, όπως βλέπετε, με την ολοκλήρωση και νωρίτερα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού από τη Νομαρχία, λογικά θα μπορεί να είναι έτοιμος και ο χώρος να υποδεχτεί το μηχάνημα.
Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, το οποίο βέβαια είναι και ιδιαίτερα κρίσιμο, γιατί πρέπει να υπάρχει και το προσωπικό που θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το μηχάνημα, θα ήθελα, λοιπόν, να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουν προβλεφθεί -και βάσει της προκήρυξης που δημοσιεύσαμε στις 29 Δεκεμβρίου για νοσηλευτικό προσωπικό- για το Νοσοκομείο της Καστοριάς δύο θέσεις εμφανιστών χειριστών, η μία θα είναι ΤΕ, η άλλη ΔΕ. Επίσης, έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στο χειρισμό αξονικού τομογράφου δύο υπάλληλοι του Νοσοκομείου, καθώς και ένας του κλάδου εμφανιστών χειριστών στο Θεαγένειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, με βάση την απόφαση του ΚΕΣΥ στις 12 Δεκεμβρίου του 2006, εκπαιδεύεται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου Επιμελητής Α’ της Ακτινοδιαγνωστικής του Νοσοκομείου Καστοριάς, όπως επίσης –και ολοκληρώνω- έχει ήδη προκηρυχθεί μια θέση Επιμελητή Β’ Ακτινοδιαγνωστικής, πάλι για το Νοσοκομείο Καστοριάς και σίγουρα θα πάει γρήγορα η διαδικασία, ώστε να μπορέσει να προσληφθεί. Και παράλληλα, υπάρχει η μέριμνα και από την Υγειονομική Περιφέρεια, εφόσον χρειάζονται και επιπλέον προσωπικό, να μπορέσει και αυτό να καλυφθεί.
Θα επανέλθω, όμως, στη δευτερολογία, εάν έχετε περεταίρω διευκρινίστηκες ερωτήσεις.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.
Κυρία Υπουργέ, πράγματι εάν επισκεπτόσασταν την Καστοριά πριν από δύο και πλέον χρόνια είτε σε περίοδο χειμώνα, με παγωνιές και χιόνια, βροχές και καταιγίδες είτε σε περίοδο καλοκαιριού, που μπορεί να έχουμε κι εμείς καύσωνες, σε ένα σημείο της Καστοριάς, κοντά στο Νομαρχιακό Μέγαρο, μπορεί να συναντούσατε ένα συνωστισμό κάποιες ώρες της ημέρας. Ήταν όταν τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου αλληλοδιαδόχως μετέφεραν περιστατικά στο μοναδικό ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, που είχε και αξονικό τομογράφο, για τη διενέργεια της απαραίτητης αξονικής τομογραφίας.
Δυστυχώς και για λόγους που δεν άπτονται της σημερινής συζήτησης -λόγους σχέσεων μεταξύ των ιατρών που ήταν συμβεβλημένοι στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο- και αυτό το τόσο απαραίτητο σε εκείνη τη συγκυρία που δεν είχαμε –εννοείται- αξονικό τομογράφο και στο κρατικό νοσοκομείο Καστοριάς, δεν λειτουργεί σήμερα.
Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια οι πολίτες του Νομού Καστοριάς περίπου 55.000 τον αριθμό για τη διενέργεια της απαραίτητης αξονικής τομογραφίας, που είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο στη σύγχρονη ιατρική διαγνωστική πράξη, μεταβαίνουν είτε με ασθενοφόρα, αν νοσηλεύονται, είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, όταν είναι ελαφρύτερα περιστατικά, στους αξονικούς τομογράφους της Πτολεμαϊδας, της Κοζάνης και των Γρεβενών, οι περισσότεροι των οποίων είναι ιδιωτικοί. Αντιλαμβάνεστε την ταλαιπωρία, που δεν μας τιμά στο 2010. Και η περιοχή μας είναι παραμεθόρια, είναι ορεινή, είναι περίοδοι του έτους που τα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ δύσκολα γι’ αυτήν την μετάβαση, οπότε η λειτουργία αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Καστοριάς είναι λίαν απαραίτητη. Και όπως φάνηκε από την απάντησή σας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι για να λειτουργήσει ένας αξονικός χρειάζεται, πρώτον, το επιστημονικό αυτό όργανο, δεύτερον, ο κατάλληλος χώρος και τρίτον, το προσωπικό που θα το λειτουργήσει.
Όπως είπατε, για τον αξονικό τομογράφο έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με μέριμνα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης η διαδικασία της προκήρυξης διαγωνισμού για την προμήθειά του. Ελπίζουμε αυτά να τρέξουν πολύ γρήγορα, για να έχουμε τον αξονικό τομογράφο.
Όσον αφορά το χώρο εγκατάστασης πριν από ένα μήνα περίπου είχα την ευκαιρία συνοδευόμενος από το διευθυντή της Επιστημονικής Επιτροπής στο Νοσοκομείο Καστοριάς, που εκτελούσε και χρέη διοικητού μια και δεν είχε εγκατασταθεί μέχρι τότε ο διοικητής στο νοσοκομείο, να διαπιστώσω ότι ο χώρος εγκατάστασης είναι ακόμα στα σπάργανα.
Με διαβεβαιώνετε, όπως με διαβεβαίωσαν και οι γιατροί από το Νοσοκομείο της Καστοριάς, ότι προχωρά, ότι τρέχει η διαδικασία της διαμόρφωσης του χώρου, η διαγωνισμός, η μελέτη για την εγκατάσταση της ακτινοπροστασίας του χώρου που θα εγκατασταθεί.
Πολύ σημαντικότερο από όλα αυτά είναι το επιστημονικό προσωπικό. Μου είπατε αυτά -που τα δέχομαι- όσον αφορά την εκπαίδευση του παραϊατρικού προσωπικού. Φυσικά ο κινητήριος μοχλός των πάντων είναι ο γιατρός που θα λειτουργήσει τον αξονικό τομογράφο, αυτός που έχει την επιστημονική ευθύνη. Αυτήν τη στιγμή το Νοσοκομείο Καστοριάς έχει δύο ακτινολόγους. Έχει γίνει προκήρυξη, όπως είπατε και το γνωρίζω, για την τρίτη θέση του ακτινολόγου –υπάρχουν επτά με οκτώ αιτήσεις- και ζητούμε να τρέξει αυτή η διαδικασία όσο γίνεται συντομότερα. Όμως, θέλω να σας πω ότι μία και με την ίδια διαδικασία που ίσως πληροφορηθήκατε είναι να γίνει και η προμήθεια του μαστογράφου για το Νοσοκομείο Καστοριάς, που δεν έχουμε, ούτε οι τρεις ακτινολόγοι θα επαρκούν. Η ειδικότητα της ακτινολογίας είναι πολύ βασική σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο. Υπάρχουν η κλασική ακτινολογία, οι υπέρηχοι, ο αξονικός τομογράφος, ο μαστογράφος. Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις, να μην πω πέντε γιατροί σε ένα νομαρχιακό νοσοκομείο, για να πεις ότι ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια μπορούν να διενεργούνται αυτές οι ιατρικές πράξεις.
Θα είμαστε από κοντά και θα το παρακολουθούμε το ζήτημα, για να λειτουργήσει από κοντά ο αξονικός τομογράφος, όπως πρέπει, για το καλό της περίθαλψης των κατοίκων του νομού Καστοριάς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαρία Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.

ΜΑΡΙΑ – ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχάς καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σας για την περιοχή σας και για την εκλογική σας περιφέρεια. Όπως κι εσείς είπατε υπάρχει μία καθυστέρηση τα προηγούμενα χρόνια. Εσείς ο ίδιος το διαπιστώσατε. Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω για το ενδιαφέρον μας.
Η Νομαρχία Καστοριάς έχει αναλάβει, απ’ ό,τι έχουμε την ενημέρωση που κι εσείς επιβεβαιώσατε και εντός των επομένων ημερών θα προκηρυχθεί από τη Νομαρχία της Καστοριάς ο διαγωνισμός. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι πολύ γρήγορα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτή η διαγωνιστική διαδικασία και να υπάρχει προμήθεια του αξονικού τομογράφου.
Από την πλευρά μας οι δύο δεσμεύσεις που έχουμε είναι πολύ γρήγορα ο χώρος αυτός να διαμορφωθεί, ώστε με την ολοκλήρωση της προμήθειας να μπορεί να εγκατασταθεί. Όπως ήδη σας διαβεβαίωσα εμείς έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ τη διαμόρφωση του χώρου. Τα χρήματα αυτά αυτήν τη στιγμή είναι εγγυημένα. Η μελέτη γρήγορα θα προχωρήσει. Έχουμε μιλήσει και με τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας και ελπίζουμε λοιπόν εντός διμήνου να έχουμε τη μελέτη ώστε να αρχίσουν οι εργασίες που χρειάζονται για να προετοιμαστεί ο χώρος και όλες οι άλλες διαδικασίες που είπατε.
Όσον αφορά το προσωπικό καταλαβαίνετε ότι για να έχουμε όλον αυτόν τον αριθμό των γιατρών πρόσληψη φέτος είναι κάτι που -κι εγώ θέλω να είμαι σοβαρή- δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε. Νομίζω όμως ότι αυτά που δεσμευθήκαμε θα τα έχουμε. Δηλαδή, η προκήρυξη για επιμελητή Β’ προχωρά γρήγορα, πολύ γρήγορα θα έλθει λοιπόν να αναλάβει, όπως επίσης είναι και ο επιμελητής Α’ ο οποίος έκανε την εκπαίδευση του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου ακριβώς να μπορεί με το καλό όταν εγκατασταθεί το μηχάνημα να το χειριστεί.
Θέλω, λοιπόν, εδώ με αυτήν την ευκαιρία να πω, ότι παρότι είμαστε σε μία τόσο δύσκολη δημοσιονομική και οικονομική συγκυρία ξέρετε ότι η υγεία είναι ο μόνος τομέας που από αυτό εδώ το έδρανο ο Πρωθυπουργός είπε ότι προχωράμε κανονικά το πρόγραμμα των προσλήψεων. Βέβαια, το πρόγραμμα των προσλήψεων είναι όσον αφορά την Καστοριά και για ακτινολόγους οι θέσεις για τις οποίες αναφερθήκαμε συν οι θέσεις φυσικά των τεχνικών που θα κληθούν να λειτουργήσουν το μηχάνημα.
Από εκεί και πέρα όσον αφορά τον μαστογράφο είναι ένα ζήτημα που θέλω προσωπικά να σας πω ότι θα το κοιτάξω. Δεν είμαι έτοιμη να σας απαντήσω σήμερα, για να δούμε εάν μπορούσε και αυτό να το καλύψουμε μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά καταλαβαίνω ότι έχει γίνει μία συζήτηση και με τη Νομαρχία από αυτά που είπατε και στο βαθμό που εξασφαλιστεί να μπορέσουμε να δούμε εκεί τι παραπάνω ανάγκες θα χρειαστούν για το προσωπικό.
Ας βάλουμε το στόχο να έχουμε τους επόμενους μήνες κατ’ αρχήν τον αξονικό τομογράφο σε πλήρη λειτουργία και αμέσως μετά να δούμε τι περαιτέρω ανάγκες θα χρειαστούν.
Ευχαριστώ πολύ.