Η πρόληψη κάνει καλό και στο ταμείο

TA NEA
Μάρθα Καϊτανίδη
17/5/2010

ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ διαγωνισμούς που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια για την προμήθεια υλικών στα νοσοκομεία, τη δημιουργία παρατηρητηρίου σύγκρισης τιμών, τη διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών ώστε να εξασφαλίζονται χαμηλότερες προσφορές, ακόμη και με συγχωνεύσεις μικρών νοσοκομείων επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να «νοικοκυρέψει» τον χώρο της υγείας.

Η πρόληψη είναι ακόμη ένας σημαντικός άξονας δράσης, που βρίσκει σύμφωνους και τους οικονομολόγους της υγείας, ενώ προβλέπονται σημαντικές μειώσεις και σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές δαπάνες. Οπως ανέφερε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά το 9ο Ετήσιο Συνέδριο Ηealth World 2010 του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «η πρόβλεψη διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία- κάτι που γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες-, η εισαγωγή νοσοκομειακής συσκευασίας, ο έλεγχος και η καταγραφή της διακίνησης από την αποθήκευση του φαρμάκου μέχρι το φαρμακείο των νοσοκομείων και το ημερήσιο συνταγολόγιο για κάθε ασθενή που νοσηλεύεται είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική κλινική», θα φέρουν σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, σε συνδυασμό με τη συνολική προσπάθεια που γίνεται και από το υπουργείο Οικονομίας για την υποκοστολόγηση των φαρμάκων που είναι σε εξέλιξη, «η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει μέσα στο 2010 και στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

Οι οικονομολόγοι της υγείας βλέπουν με θετικό μάτι τις εξελίξεις αυτές, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτόν μπορεί να ελεγχθεί μεταξύ άλλων η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και να ενισχυθεί η κατανάλωση των γενόσημων, των αντιγράφων δηλαδή φαρμάκων. «Η αύξηση μεριδίου των γενόσημων στην αγορά, στα μέσα επίπεδα που απαντώνται στις ευρωπαϊκές χώρες που είναι της τάξεως του 30%- 40%, θα “γλίτωνε” τη χώρα μας από 2 δισ. ευρώ», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος.

Περισσότερα έσοδα
Οπως ωστόσο ο ίδιος προσθέτει, εξίσου σημαντικό είναι να εστιάσουν οι αρμόδιοι φορείς και στην αύξηση των εσόδων στο ΕΣΥ, αντί να επικεντρώνονται μόνον στις περικοπές εξόδων. «Εάν για παράδειγμα λειτουργούσαν οι απογευματινές βάρδιες στις ακτινολογικές κλινικές των νοσοκομείων, τότε τα έσοδα θα εκτινάσσονταν στα ύψη», προσθέτει ο κ. Λιαρόπουλος. Είναι ενδεικτικό πως ο τζίρος των απογευματινών ιατρείων για το περασμένο έτος, ξεπέρασε στον Ευαγγελισμό τα 4,2 εκατ. ευρώ.

Μόνον το μηχάνημα ποζιτρονικής- υπολογιστικής τομογραφίας (ΡΕΤ/ CΤ), ανεβάζει τα... απογευματινά κέρδη του Ευαγγελισμού κατά 1.200 ευρώ την ημέρα. Ειδικότερα, καθημερινά υποβάλλονται έξι ασθενείς στη συγκεκριμένη εξέταση, γεγονός που μεταφράζεται σε 9.000 ευρώ μεικτά κέρδη- πέρα απο τα λειτουργικά έξοδα, το 25% αυτών καλύπτουν το εισόδημα των 15 επιστημόνων και των 10 νοσηλευτών και τεχνικών που εργάζονται στο τμήμα- ενώ τα 1.200 ευρώ κατευθύνονται στο ταμείο του νοσοκομείου.