Κυρώθηκε από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ

Καθημερινή

22/7/2010

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ».


Ο νέος νόμος εισάγει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που σταδιακά θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο σε μεγάλα νοσοκομεία (20-25 αρχικά) και έχει στόχο την αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ με την «άντληση» μέρους των πόρων που διαρρέουν από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τις ιδιωτικές κλινικές. Στην πράξη σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και πέραν του πρωινού τους ωραρίου και να υποβάλλονται σε διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις που δεν απαιτούν νοσηλεία, τις οποίες θα καλύπτει το ασφαλιστικό τους ταμείο. Δεν προβλέπεται συγκεκριμένο απογευματινό ωράριο, αλλά η χρονική επέκταση της λειτουργίας των εμπλεκομένων τμημάτων των νοσοκομείων. Στη λειτουργία πέραν του τακτικού ωραρίου θα συμμετέχουν γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί γιατροί, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2011 υποχρεούνται να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία.


Το ύψος της δαπάνης για την ιατρική επίσκεψη και τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «ολοήμερης λειτουργίας» θα οριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρχει οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων. Ο υπουργός Υγείας θα συνάπτει συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία για υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του νέου συστήματος, αλλά και με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η πρώτη προγραμματική σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί είναι με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του σχετικού κειμένου. Οπως ανέφεραν στην «Κ» έγκυρες πηγές του υπουργείου Υγείας, μεγάλο ενδιαφέρον εκφράζεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς αναμένεται ότι το ΕΣΥ θα προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές.


Από 1ης Σεπτεμβρίου θα ισχύσει και ο νέος τρόπος αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών, σύμφωνα με τον οποίο καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση για συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών ανά γιατρό. Για τις επιπλέον εφημερίες οι γιατροί αποπληρώνονται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας. Με τον νέο νόμο καθιερώνονται κίνητρα για τους γιατρούς να στελεχώνουν τις απομακρυσμένες μονάδες Yγείας, ενώ επισπεύδονται και οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ που θα γίνονται πλέον με σειρά προτεραιότητας βάσει του «Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης».


Ο νόμος θεσμοθετεί και την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους από 1ης/9/2010 (σε καζίνο και νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ. μ. από 1ης/6/2011) και την απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού. Σε αυτά τα σημεία εστίασαν την κριτική τους χθες βουλευτές της αντιπολίτευσης, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις των απαγορεύσεων σε επιχειρηματίες.

Περισσότερα...