Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Βουλιάζει τα Ταμεία η κατάχρηση αξονικών τομογραφιών

ΤΑ ΝΕΑ
1/7/2010

«ΡΕΚΟΡ» καταγράφεται στη χώρα μας στις αξονικές τομογραφίες. Μόνο το 2008 πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα 3,5 εκατομμύρια αξονικές που κόστισαν ακριβά στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και σε εκείνους τους ασθενείς που αναγκάστηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους. Το γεγονός αυτό- στατιστικά ένας στους τρεις Ελληνες έκανε αξονική τον τελευταίο χρόνο- κάνει τους ειδικούς να αφήνουν αιχμές για τεχνητή ζήτηση.

Η απόδειξη; Οταν στις χώρες- μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αντιστοιχούν κατά μέσον όρο 24 αξονικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στη χώρα μας η αναλογία είναι 33,9 προς ένα εκατομμύριο. Η Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό μαγνητικών τομογράφων. Στη χώρα μας η αναλογία είναι 21,8 μαγνητικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Αυστραλία η αναλογία δεν ξεπερνά το 5,9! Σημειώνεται πως στις πρώτες θέσεις κατάχρησης των μαγνητικών τομογραφιών «φιγουράρουν» και η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της υγείας έχουν βελτιώσει τις διαγνωστικές μεθόδους και κατά συνέπεια τη θεραπεία των αρρώστων, παράλληλα ωστόσο έχουν εκτινάξει και τις δαπάνες. Η χρόνο με τον χρόνο αυξητική χρήση των νέων μεθόδων στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι χρήσιμες στο σύνολό τους οι σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις. Σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις δαπάνες, ήδη κάποια κράτη- μέλη προωθούν μέτρα ορθολογιστικής χρήσης των ακριβών απεικονιστικών εξετάσεων», αναφέρουν οι ειδικοί στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

Το πρόβλημα της κατάχρησης εξετάσεων στη χώρα μας ωστόσο είναι δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς... ξεχειλίζουμε και από γιατρούς. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, ο αριθμός των γιατρών στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τις 40.000. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει κατά πολύ από τις κατευθυντήριες οδηγίες- η χώρα μας είναι πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή γιατρών, καθώς ανά 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν 6,2 γιατροί.

Κι όλα αυτά την ώρα που στην Αγγλία η αντιστοιχία ανάμεσα σε πολίτες και γιατρούς είναι 3,34 ανά 1.000 κατοίκους και στη Γερμανία 3,89.

Το αποτέλεσμα είναι να χορηγούνται ανεξέλεγκτα και ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες οι εξετάσεις και να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για προκλητή ζήτηση.

Περισσότερα


ΥΓ (του δύσπιστου τεχνολόγου...)
Για το βιολογικό κόστος των αξονικών τομογραφιών, θα δούμε κάποια δημοσίευση;