Σπάσαμε ρεκόρ στις αξονικές τομογραφίες

capital.gr
1/7/2010

Περίπου 1 στους τρεις (!) Έλληνες υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία μόνο το 2008, αναφέρουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αχιλλέας Χεκίμογλου που δημοσιεύεται σήμερα στο Βήμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση «Ηealth Data 2010» του Οργανισμού κάνει λόγο για 320 αξονικές τομογραφίες και 100 μαγνητικές σε κάθε 1.000 Έλληνες, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Επίσης, όπως αναφέρει το Βήμα, στην Ελλάδα αντιστοιχούν μιάμιση φορά περισσότεροι αξονικοί τομογράφοι και δύο φορές παραπάνω μαγνητικοί από ό,τι στις υπόλοιπες χώρε, ενώ «χάσμα» παρουσιάζεται μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας: «σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο εξωτερικό, στην Ελλάδα τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν υποδιπλάσιους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους σε σύγκριση με τα ιδιωτικά. Μάλιστα, οι σχετικές επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα της Υγείας θεωρούνται ρεκόρ σε όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ».

Σε ό,τι αφορά τις κατά κεφαλή δαπάνες για την υγεία, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη (μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά) μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, με κάθε Έλληνα να δαπανά 2.189 ευρώ ετησίως, οι συνολικές δαπάνες στη χώρα αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ ετησίως ή το 10% του ΑΕΠ.


Περισσότερα