Θεραπεία-σοκ στο ΕΣΥ

ΕΘΝΟΣ
20/6/2010
ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ

Ο χώρος της Υγείας έχει σειρά στο μαχαίρι της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), μετά την κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας. Η δραστική περικοπή των δαπανών υγείας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των ελεγκτών της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι θεωρούν ότι το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Την άποψη αυτή φαίνεται να ασπάζεται μερικώς και η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
Σε πρόσφατη συνάντησή τους με Ελληνες υπουργούς οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν έκρυψαν την ανησυχία τους ότι οι δαπάνες υγείας αποτελούν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και είναι πολύ εύκολο να τον ωθήσουν σε εκτροχιασμό.

Πρώτη Φάση
Η κυβέρνηση, βάσει και των κατευθύνσεων του μνημονίου που υπέγραψε για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση σε πρώτη φάση των δαπανών που αφορούν την υγεία, την περίθαλψη και το φάρμακο και νέες παρεμβάσεις πρόκειται να δρομολογηθούν τις προσεχείς ημέρες. Ομως το σφοδρότερο κύμα μέτρων για την περικοπή των δαπανών υγείας αναμένεται το φθινόπωρο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους ο απόλυτος έλεγχός τους θα περάσει στο υπουργείο Οικονομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας βρίσκεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάργησης, συγχώνευσης και αλλαγής χρήσης νοσοκομειακών και κάθε είδους υγειονομικών μονάδων.
Η αρμόδια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλάει για νέα αρχιτεκτονική του ΕΣΥ, η οποία θα συμβαδίσει με τη νέα αρχιτεκτονική του κράτους που θα προκύψει από το σχέδιο «Καλλικράτης».