Η υγεία… στον πάγκο του Προκρούστη

Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
09/09/2010

Μόλις 45.000 ευρώ κοστίζει περισσότερο μηνιαίως η πλήρης κάλυψη του πληθυσμού της Λέσβου σε δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Το ποσό αυτό διεκδικεί η διοίκηση του Νοσοκομείου προκειμένου να υιοθετήσει το πρόγραμμα εφημεριών, που οι ίδιοι οι γιατροί του Βοστάνειου και των κέντρων υγείας του νησιού έχουν προτείνει. Διαφορετικά θα υπάρχουν κλινικές που κάποιες μέρες του μήνα δε θα έχουν επί 24ωρης βάσης γιατρό, δε θα έχουν δηλαδή ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο επίπεδο των παροχών που το μοναδικό νοσοκομείο δύναται να προσφέρει σε έναν πληθυσμό 100.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης διά του διοικητή του, Παύλου Παπαδόπουλου, έχει υποβάλει αίτημα για να αυξηθεί κατά 15% το ποσό που διατίθεται για τις εφημερίες. Αν δεν εξασφαλιστεί αυτή η πίστωση, που όπως μας είπε ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου, Γιάννης Χατζηαντωνίου, ανέρχεται περίπου στις 45.000 το μήνα, τότε είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτό το πρόγραμμα εφημεριών που έχει υποβληθεί απ’ τους γιατρούς, όπως συνέβη και σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, όπως για παράδειγμα της Κω.
Σε μια τέτοια εξέλιξη θα υπάρξουν τμήματα στα οποία δε θα υπάρχουν γιατροί να εφημερεύουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα περιστατικά για κάποιες φορές το μήνα, που ανάλογα με τα τμήματα αυτές οι φορές ενδέχεται να είναι πάρα πολλές.
«Διαφέρει από κλινική σε κλινική ο αριθμός των γιατρών, οπότε και ο αριθμός των ημερών που αντίστοιχα δε θα καλύπτονται από εφημερίες», εξήγησε ο κ. Χατζηαντωνίου, ο οποίος εκτιμά πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και αν δε δοθούν οι επιπλέον πιστώσεις, ο Σύλλογος των Γιατρών του ΕΣΥ, όπως αποφάσισε, θα προβεί αφενός σε κινητοποιήσεις και αφετέρου σε ενέργειες ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού.

Όχι στο επίδομα…
Απ’ την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το νέο νόμο, μειώνεται στο πέντε ο αριθμός των εφημεριών που θα κάνει ο κάθε γιατρός, με τους διευθυντές των κλινικών να δικαιούνται ακόμη τέσσερις εφημερίες. Υπό τη μορφή επιδόματος, ο κάθε γιατρός λαμβάνει ένα συγκεκριμένο ποσό για αυτές τις συγκεκριμένες εφημερίες, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, όπου σε κάποιες περιπτώσεις η αντιμισθία για τις εφημερίες ήταν περίπου ίση ή και ξεπερνούσε το μισθό. Σε νοσοκομεία μικρά, όπως της Μυτιλήνης, όπου η κάθε κλινική έχει περιορισμένο αριθμό γιατρών, δημιουργείται πρόβλημα κάλυψης όλου του μήνα, ενώ το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τμήματα όπου χρειάζονται - όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι γιατροί - δύο εφημερεύοντες (π.χ. χειρουργικό, μαιευτικό).
Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν προχθές οι γιατροί του ΕΣΥ και στην απόφαση που έλαβαν, τονίζουν πως η ψήφιση του νέου νόμου 3868/2010 εν μέσω θέρους, αποκλειστικά και μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία και παρά την καθολική αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, «δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης. Βασικός στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας δεν είναι η “αναβάθμιση του ΕΣΥ”, όπως υποκριτικά τιτλοφορείται ο νέος νόμος, ούτε ο εξορθολογισμός τους κόστους περίθαλψης, αλλά η γενικευμένη περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας, η συγχώνευση ή και κατάργηση κλινικών, τμημάτων, ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων.».
Τονίζοντας πως ως νοσοκομειακοί γιατροί «έχουν την ευθύνη της υπεράσπισης, όχι της σημερινής προβληματικής πραγματικότητας στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά του καθολικού δικαιώματος όλων των πολιτών αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από το αν είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, ανασφάλιστοι ή μετανάστες, σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας», δηλώνουν ότι οφείλουν να διαφυλάξουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των μονάδων υγείας, ειδικά την ώρα της εφημερίας και του επείγοντος περιστατικού, που οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το δημόσιο νοσοκομείο. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη λογική του επιδόματος εφημερίας που νομοθέτησε η κυβέρνηση και την αντιστοιχία του σε εφημερίες, γιατί αυτή είναι λογική που προτάσσει τον έλεγχο του κόστους και όχι την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, υποβαθμίζοντας αναγκαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες», αναφέρουν στην ίδια απόφαση οι Γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο.

Κόψε - ράψε
Παρ’ ότι ήδη κλείνει το πρώτο δεκαήμερο του μήνα κι ενώ εφαρμόζεται η πρόταση των εφημεριών που έχουν προτείνει οι Γιατροί στο Βοστάνειο, δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει αύξηση της πίστωσης για τις εφημερίες ή όχι. «Όποιοι αποφασίσουν την περικοπή των ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών, ας γνωρίζουν ότι θα έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αποψίλωση της εφημερίας του Νοσοκομείου. Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ανεχθούμε απλήρωτη υπερωριακή εργασία και αυτό οφείλουμε να το καταστήσουμε σαφές προς τη διοίκηση και το υπουργείο», αναφέρει η απόφαση της γενικής συνέλευσης, που καταλήγοντας καλεί τους γιατρούς, τους διευθυντές τμημάτων, το Επιστημονικό Συμβούλιο να προχωρήσουν στην κατάρτιση και έγκριση ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας, διεκδικώντας με κάθε πρόσφορο μέσο την πλήρη, έγκαιρη και χωρίς «εκπτώσεις» αποζημίωσή τους.
Σε περίπτωση άρνησης της διοίκησης να εγκρίνει τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών, η συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας την άλλη βδομάδα, αλλά και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία της Λέσβου για την κατάσταση της εφημερίας του Νοσοκομείου. Τέλος, ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ αποφάσισε να συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή απεργία των συνδικάτων, στις 29 Σεπτεμβρίου, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την οικονομική κρίση.