Η «ακτινογραφία» του Δημοσίου

Καθημερινή
31/7/2010

Σύμφωνα με την απογραφή των υπαλλήλων, εργάζονται 768.009 άτομα
Της Ελενας Kαρανατση
Ο δημόσιος υπάλληλος του σήμερα στην Ελλάδα διαθέτει σε σημαντικό ποσοστό πανεπιστημιακό πτυχίο και είναι μεταξύ 40 - 50 ετών. Είναι ένας από τους 768.009 που απογράφηκαν ηλεκτρονικώς με τη διαδικασία που όρισαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία διήρκεσε από 9 έως 29/7.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι υπουργοί Εσωτερικών. Γ. Ραγκούσης και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το 54% των υπαλλήλων του Δημοσίου είναι άνδρες και το 46% γυναίκες, οι περισσότεροι (258.280) είναι ηλικίας 40 - 50 ετών, 205.277 είναι από 30 έως 40 χρόνων, ενώ στο ελληνικό Δημόσιο υπηρετούν και 4.174 πολύ νεαρά άτομα (κάτω των 20).
Το 39% των απογραφέντων υπαλλήλων διαθέτει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, το 28% λυκειακή, ενώ με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο είναι το 10%. Οσον αφορά τη σχέση εργασίας, η συντριπτική πλειονότητα (82%) είναι μόνιμοι υπάλληλοι, ένα 6% ανήκει με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και ένα 6% Ορισμένου Χρόνου.
Μετά τη διαδικασία της απογραφής, οι υπάλληλοι μπαίνουν στον δρόμο της πληρωμής από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, κάτι που -όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών- θα συμβεί από το τέλος του χρόνου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η προώθηση του ενιαίου μισθολογίου.
Οσοι δεν απογράφηκαν θα έχουν τη δυνατότητα να τεκμηριώσουν τους λόγους για τους οποίους δεν το έπραξαν και αν αυτοί οι λόγοι κριθούν επαρκείς, τότε θα μπορέσουν και εκείνοι να απογραφούν. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης οργανικών θέσεων, ενώ τυχόν καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων θα επιφέρουν μετακινήσεις υπαλλήλων.
Στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμα επιπλέον δεδομένα για τον αριθμό των εργαζομένων ανά φορέα και οργανισμό. «Είναι σημαντική η διαδικασία της απογραφής, διότι θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε το κόστος της μισθοδοσίας, να διαπιστώσουμε τυχόν ασυμβατότητες με την κείμενη νομοθεσία και να δημιουργηθεί μια καθαρή εικόνα στον Ελληνα πολίτη για το πού πηγαίνουν τα χρήματά του», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Την εικόνα των δημοσίων υπαλλήλων υπερασπίστηκε η ΑΔΕΔΥ τονίζοντας ότι «οι αριθμοί διαψεύδουν μια συστηματική και χρόνια παραποίηση της πραγματικότητας με τα περί 2, ακόμα και 2,5 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων. Αποδεικνύεται ότι είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.».

Read more...

Κυρώθηκε από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ

Καθημερινή

22/7/2010

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ».


Ο νέος νόμος εισάγει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που σταδιακά θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο σε μεγάλα νοσοκομεία (20-25 αρχικά) και έχει στόχο την αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ με την «άντληση» μέρους των πόρων που διαρρέουν από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τις ιδιωτικές κλινικές. Στην πράξη σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και πέραν του πρωινού τους ωραρίου και να υποβάλλονται σε διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις που δεν απαιτούν νοσηλεία, τις οποίες θα καλύπτει το ασφαλιστικό τους ταμείο. Δεν προβλέπεται συγκεκριμένο απογευματινό ωράριο, αλλά η χρονική επέκταση της λειτουργίας των εμπλεκομένων τμημάτων των νοσοκομείων. Στη λειτουργία πέραν του τακτικού ωραρίου θα συμμετέχουν γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί γιατροί, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2011 υποχρεούνται να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία.


Το ύψος της δαπάνης για την ιατρική επίσκεψη και τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «ολοήμερης λειτουργίας» θα οριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρχει οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων. Ο υπουργός Υγείας θα συνάπτει συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία για υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του νέου συστήματος, αλλά και με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η πρώτη προγραμματική σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί είναι με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του σχετικού κειμένου. Οπως ανέφεραν στην «Κ» έγκυρες πηγές του υπουργείου Υγείας, μεγάλο ενδιαφέρον εκφράζεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς αναμένεται ότι το ΕΣΥ θα προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές.


Από 1ης Σεπτεμβρίου θα ισχύσει και ο νέος τρόπος αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών, σύμφωνα με τον οποίο καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση για συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών ανά γιατρό. Για τις επιπλέον εφημερίες οι γιατροί αποπληρώνονται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας. Με τον νέο νόμο καθιερώνονται κίνητρα για τους γιατρούς να στελεχώνουν τις απομακρυσμένες μονάδες Yγείας, ενώ επισπεύδονται και οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ που θα γίνονται πλέον με σειρά προτεραιότητας βάσει του «Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης».


Ο νόμος θεσμοθετεί και την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους από 1ης/9/2010 (σε καζίνο και νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ. μ. από 1ης/6/2011) και την απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού. Σε αυτά τα σημεία εστίασαν την κριτική τους χθες βουλευτές της αντιπολίτευσης, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις των απαγορεύσεων σε επιχειρηματίες.

Περισσότερα...

Read more...

Ετήσια έκθεση 2009του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA): Οι δαπάνες για την υγεία και την ασφάλεια αποτελούν επένδυση, όχι κόστος

Ετήσια έκθεση 2009: Οι δαπάνες για την υγεία και την ασφάλεια αποτελούν επένδυση, όχι κόστος




«Οι δαπάνες για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας πρέπει να θεωρούνται επένδυση, όχι κόστος», σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA). Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης του Οργανισμού για το 2009, ο Jukka Takala προειδοποιεί τις επιχειρήσεις «να μην θυσιάσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη στο βωμό των βραχυπρόθεσμων πλεονεκτημάτων», μειώνοντας τον προϋπολογισμό για την υγεία και την ασφάλεια αυτή τη δύσκολη περίοδο. Με το 80% των ευρωπαίων ανώτατων στελεχών να δηλώνει ότι τα ατυχήματα στον χώρο εργασίας αποτελούν το βασικό μέλημα τους, δεν έχουμε την πολυτέλεια να προβούμε σε περικοπές στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας.»

Στην ετήσια έκθεση 2009 αναγνωρίζεται ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, κατά την οποία πολλές οικονομίες αγωνίστηκαν να ανακάμψουν από την ύφεση, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα ποσοστά ανεργίας. Η EU-OSHA έχει διαπιστώσει σημαντική αύξηση των προβλημάτων υγείας και ασφαλείας των ευρωπαίων εργαζομένων, δεδομένου ότι πρέπει να εκτελούν τις εργασίες που πραγματοποιούσαν προηγουμένως οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν και υποφέρουν από μεγαλύτερο άγχος. Τα συμπεράσματα από την πρόσφατη έρευνα ESENER δείχνουν ότι ποσοστό 52% των ανώτατων στελεχών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εταιρεία τους οφείλονται στην πίεση χρόνου. Άλλοι παράγοντες που επιδρούν είναι η επαγγελματική ανασφάλεια (26%) και οι υπερωρίες (21%).
Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να μην επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη θέση εργασίας τους ύστερα από μακροχρόνιο διάστημα απουσίας. Κατά τον Jukka Takala, «οι πιο ενημερωμένοι εργοδότες θεσπίζουν μέτρα μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής απασχόλησης, σε μια προσπάθεια αποφυγής των απολύσεων εργαζομένων τους, ενώ παράλληλα μειώνουν τις μισθολογικές δαπάνες, συνειδητοποιώντας ότι η διατήρηση του έμπειρου προσωπικού τους είναι μια επένδυση για την ανάκαμψη της οικονομίας.»
Στο πλαίσιο της οικονομικής αβεβαιότητας, ο EU-OSHA εξακολουθεί να τονίζει τη σημασία της υγείας και της ασφάλειας για την επιτυχία ενός οργανισμού. Στα κυριότερα έργα για το 2009 περιλαμβάνονται:
• η ευρωπαϊκή έρευνα για τις επιχειρήσεις σχετικά με τους νέους και τους αναφυόμενους κινδύνους (ESENER), όπου παρέχονται, σε πραγματικό χρόνο, στοιχεία ευρωπαϊκών οργανισμών σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση των κινδύνων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, ιδίως των ψυχοκοινωνικών κινδύνων. Όλα τα πορίσματα της έρευνας διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.esener.eu
• η διήμερη διάσκεψη, με την οποία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκστρατεία του EU-OSHA για την εκτίμηση κινδύνου (ακρογωνιαίο λίθο της διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας)· οι διετείς ενημερωτικές εκστρατείες «Ασφαλείς και υγιείς χώροι εργασίας» οι οποίες είναι από τις κορυφαίες εκδηλώσεις αυτού του τύπου στον κόσμο·
• η πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία, με στόχο να διαπιστωθεί τι πιστεύουν οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του EU-OSHA: http://osha.europa.eu/en/statistics/eu-poll
• ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός φωτογραφίας για την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, με τη συμμετοχή άνω των 1 600 υποψηφίων και
• η υποστήριξη από τον EU-OSHA του βραβείου καλύτερης ταινίας για τους ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας που απονέμεται στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων του Λειψίας.
Προσβλέποντας στο μέλλον, ένα μεγάλο μέρος των εργασιών του Οργανισμού θα επικεντρωθεί στην οργάνωση της ενημερωτικής εκστρατείας «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας» για τις ασφαλείς εργασίες συντήρησης, η οποία θα συνεχιστεί και το 2011.

Read more...

Αποκαθίσταται ο αξονικός τομογράφος στο ΓΝ Σπάρτης

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
6/7/2010

Χωρίς μαγνητικό τομογράφο θα παραμείνει το «Παναρκαδικό» Νοσοκομείο Τριπόλεως, μέχρι την αποπληρωμή του χρέους του προς την εταιρία. 
Συγκεκριμένα, η εταιρεία που έχει νοικιάσει τον μαγνητικό τομογράφο προχώρησε στην αφαίρεση του απαραίτητου για τη λειτουργία του λογισμικού, λόγω χρέους του νοσοκομείου προς αυτή, που ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ. 
Σύμφωνα με στελέχη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το νοσοκομείο είχε λάβει πολλές ενοχλήσεις από την εταιρεία για την εξόφληση του χρέους, όμως δεν έχει χρήματα να το αποπληρώσει. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι έχει ενημερωθεί αρμοδίως το υπουργείο Υγείας, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι γίνεται νομικός έλεγχος της σύμβασης που έχει υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου με την εταιρεία ενοικίασης του μαγνητικού τομογράφου. 
Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκεται και το ΓΝ Σπάρτης, σχετικά με τη βλάβη που παρουσιάστηκε στη λυχνία του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου, η αποκατάσταση της οποίας αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.


Περισσότερα

Read more...

Αφαντα 500.000€ από το νοσοκομείο

ΕΘΝΟΣ


5/7/2010

Φτερά έκαναν 500 χιλιάδες ευρώ από το Γενικό Νοσοκομείο του Αιγίου, τα οποία προορίζονταν για την αγορά αξονικού τομογράφου. Την καταγγελία έκανε ο νέος διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Δημήτρης Κοσμόπουλος, ο οποίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.


Οι διαδικασίες για την αγορά του αξονικού τομογράφου είχαν ολοκληρωθεί, αλλά τα χρήματα εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα το μηχάνημα να μη φτάσει πότε στο Νοσοκομείο του Αιγίου.
Ο αξονικός τομογράφος θα έβαζε τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι της Αιγιαλείας καθώς για τις συγκεκριμένες εξετάσεις αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Ο κ. Κοσμόπουλος υποστηρίζει πως, όπως όλα δείχνουν, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος και στην προμήθεια φαρμακευτικού υλικού. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος και δήμαρχος Αιγίου Απόστολος Καραφωτιάς υποστηρίζει πως δεν θυμάται τη συγκεκριμένη περίπτωση και ίσως το θέμα να μην ήρθε ποτέ για συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, αν τα νοσοκομεία Αιγίου, Πύργου και Μεσολογγίου ήταν εξοπλισμένα με τα απαραίτητα μηχανήματα κανείς κάτοικος από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν θα χρειαζόταν να υποστεί ταλαιπωρία ή ακόμα να κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στον δρόμο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

 Περισσότερα

Read more...

Ο χάρτης του νέου ασφαλιστικού με 7 ερωτήσεις-απαντήσεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
4/7/2010

Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για το ασφαλιστικό, όπως προκύπτουν από την ενημέρωση που κάνει ο υπουργός Εργασίας στους βουλευτές και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζει η «Α».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Read more...

Εχασε τη ζωή της γιατί ο αξονικός ήταν χαλασμένος

TA NEA
2/7/2010

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ 70 ετών έχασε τη ζωή της στο Νοσοκομείο του Πύργου επειδή, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς της, δεν λειτουργούσε ο αξονικός τομογράφος! Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, όμως ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο ήταν χαλασμένος. Το αποτέλεσμα είναι το τελευταίο διάστημα, τα περιστατικά να μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας κι έτσι να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Μοιραία, για την 70χρονη δεν υπήρξε ο χρόνος να γίνει διάγνωση. 

Σημειώνεται πως ο μοναδικός αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο του Πύργου βρίσκεται εκτός λειτουργίας τις τελευταίες δώδεκα ημέρες. Παράλληλα, το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις και σε άλλα τμήματα, προσωπικό και μηχανήματα, όπως καταγγέλλουν γιατροί και ασθενείς. 


Περισσότερα

Read more...

8 δισ. ευρώ καταβάλλουν οι Ελληνες σε «φακελάκια»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
3/7/2010


Της Ελένης Πετροπούλου
Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι για... «άτυπες» πληρωμές στο χώρο της υγείας! Πρόκειται για χρήματα που καταβάλλουν οι Eλληνες σε «φακελάκια» προκειμένου να παρακάμψουν λίστες αναμονής και να κερδίσουν την... εύνοια του γιατρού. Tη στιγμή, μάλιστα, που η Eλλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Eυρώπη σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «καταστροφικές» δαπάνες για την υγεία, με 50.000 νοικοκυριά να απειλούνται με χρεοκοπία εξαιτίας κάποιου έκτακτου περιστατικού υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ποσοστό 2,44% των νοικοκυριών στην Eλλάδα κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσουν το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους και τελικά θα πτωχεύσουν οικονομικά εξαιτίας του προβλήματος υγείας.
Tο ποσοστό αυτό για όλες τις άλλες χώρες, όπως Kαναδά, Φινλανδία, Γερμανία, Iσλανδία, Iσπανία, Σουηδία, Γαλλία, Hνωμένο Bασίλειο, είναι κάτω του 1% και μόνο στις Hνωμένες Πολιτείες όπου το σύστημα υγείας είναι ιδιωτικό το ποσοστό αυτό ανέχεται σε 2,45%. Tα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο καθηγητής Oικονομικών της Yγείας κ. Γιάννης Kυριόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση «H ώρα της Eυρώπης» που πραγματοποίησαν τα διμερή επιμελητήρια που συσχετίζονται με τις μεγάλες χώρες της E.E., με θέμα «το πρόβλημα της Yγείας».
ΠαραπληρωμέςΣύμφωνα με τον καθηγητή, οι δαπάνες υγείας στην Eλλάδα ανέρχονται στο 9,6% του AEΠ, με τις δημόσιες να φθάνουν στο 5,7% και τις ιδιωτικές στο 3,9%.
O κ. Kυριόπουλος υπογράμμισε ότι από το σύνολο των ιδιωτικών δαπανών υγείας το 90% αφορά σε παραπληρωμές και φακελάκια. Kλείνοντας την ομιλία του, ο καθηγητής Oικονομικών της Yγείας πρότεινε, μεταξύ άλλων, για τη βελτίωση του υγειονομικού συστήματος: Δημοσιότητα των δεικτών επίδοσης και ποιότητας των φορέων ιατρικής περίθαλψης. Έκδοση «αποδεικτικών δαπάνης» από τη χρήση υπηρεσιών υγείας. Συγκρότηση μηχανισμού αναπλήρωσης από βλάβες εξαιτίας των καταστροφικών δαπανών. Δημιουργία μηχανισμού κοινωνικοοικονομικής αξιολόγησης της βιοϊατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας και πιστοποίησης της αναγκαιότητας των επενδύσεων.
ΑύξησηΣτην κατακόρυφη αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις δαπάνες υγείας σε όλες τις χώρες, αναφέρθηκε ο καθηγητής Oργάνωσης και Διοίκησης Yπηρεσιών Yγείας κ. Nίκος Mανιαδάκης. Όπως είπε, μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης παρουσιάζουν οι φαρμακευτικές δαπάνες, με την Eλλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του OOΣA.
Eνδεικτικό είναι ότι το 1,5% του AEΠ στις χώρες του OOΣA αφορά δαπάνες για το φάρμακο, όταν στην Eλλάδα το 2,4% του AEΠ αφορά φαρμακευτικές δαπάνες. Aξίζει να σημειωθεί ότι τη δεύτερη χειρότερη θέση κατέχει η Oυγγαρία με ποσοστό 2,3%.
O κ. Mανιαδάκης εξήγησε ότι κύρια αίτια αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τα νέα και πολύ ακριβά φάρμακα, η κατανάλωση και οι τιμές των φαρμάκων. Eιδικά στην Eλλάδα, σημείωσε, καταγράφεται υπερκατανάλωση φαρμάκων: Eίμαστε η πρώτη χώρα σε κατάχρηση αντιβιοτικών, με τρεις φορές μεγαλύτερη κατανάλωση από τις χώρες του OOΣA και η πρώτη στην κατανάλωση αντιδιαβητικών φαρμάκων, όταν ο αριθμός διαβητικών είναι πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο στον OOΣA.

Καταγγελίες στην Ε.Ε. από προμηθευτές
Στα τεράστια χρέη των δημόσιων νοσοκομείων αναφέρθηκε η επικεφαλής του τμήματος Kαταναλωτικών Προϊόντων, Eπιχειρήσεων και Bιομηχανίας στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή κ. Γεωργία Λάλη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα χρέη του EΣY έκαναν τη διαφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας».
Aποκάλυψε, μάλιστα, ότι η Eλλάδα απειλείται να βρεθεί στο... ευρωσκαμνί, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των χρεών προς τις προμηθεύτριες εταιρείες. Eνδεικτικά ανέφερε ότι η καθυστέρηση εξόφλησης των τιμολογίων ξεπερνά τις 800 ημέρες, όταν ο νόμος προβλέπει μόλις 60 ημέρες. «Ήδη υπάρχουν πολλές καταγγελίες για την Eλλάδα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία στο ευρωπαϊκό δικαστήριο», είπε η κ. Λάλη, προσθέτοντας ότι η χώρα μας κινδυνεύει με αυστηρά πρόστιμα.
Aνακοίνωσε, μάλιστα, ότι η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή είναι σε στάδιο αναθεώρησης του νόμου, ο οποίος αναμένεται να μειώσει τον χρόνο αποπληρωμής των οφειλών από 60 σε 30 ημέρες.Για το φάρμακο η κ. Λάλη υποστήριξε ότι η Eλλάδα επέλεξε το διαδεδομένο σύστημα της λίστας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το σύστημα ανεβάζει τις τιμές των φαρμάκων.
Eκτίμησε δε ότι η Eλλάδα δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων ως αποτέλεσμα της τιμολόγησής τους.
Όπως είπε, η Eλλάδα έχει πολύ φθηνό φάρμακο, γεγονός που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Eνδεικτική είναι η περίπτωση της Aγγλίας, όπου ήδη υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων. «Λόγω των χαμηλών τιμών που έχει πετύχει η κυβέρνηση, ακόμη και τα δημόσια νοσοκομεία στην Aγγλία εξάγουν φάρμακα για να αυξήσουν τα έσοδά τους», τόνισε.


Read more...

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Στηρίζουμε τα νοσοκομεία της περιφέρειας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
2/7/2010

Το νομοσχέδιο για την Υγεία έχει ως στόχο τη στήριξη των νοσοκομείων στην περιφέρεια και τις άγονες γραμμές με την παροχή κινήτρων στους γιατρούς τόνισε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Μιλώντας στη ΝΕΤ, η υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο "εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και διασφαλίζει το εθνικό σύστημα υγείας".
Υπογράμμισε ότι "στόχος είναι να εξυπηρετεί το σύστημα Υγείας τον κόσμο" ενώ παράλληλα "να φέρνει έσοδα στα νοσοκομεία".
Όπως είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, "ερχόμαστε για να φέρουμε πόρους από τα ασφαλιστικα ταμεία πίσω στα νοσοκομεία".

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Read more...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Βουλιάζει τα Ταμεία η κατάχρηση αξονικών τομογραφιών

ΤΑ ΝΕΑ
1/7/2010

«ΡΕΚΟΡ» καταγράφεται στη χώρα μας στις αξονικές τομογραφίες. Μόνο το 2008 πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα 3,5 εκατομμύρια αξονικές που κόστισαν ακριβά στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και σε εκείνους τους ασθενείς που αναγκάστηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους. Το γεγονός αυτό- στατιστικά ένας στους τρεις Ελληνες έκανε αξονική τον τελευταίο χρόνο- κάνει τους ειδικούς να αφήνουν αιχμές για τεχνητή ζήτηση.

Η απόδειξη; Οταν στις χώρες- μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αντιστοιχούν κατά μέσον όρο 24 αξονικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στη χώρα μας η αναλογία είναι 33,9 προς ένα εκατομμύριο. Η Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό μαγνητικών τομογράφων. Στη χώρα μας η αναλογία είναι 21,8 μαγνητικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Αυστραλία η αναλογία δεν ξεπερνά το 5,9! Σημειώνεται πως στις πρώτες θέσεις κατάχρησης των μαγνητικών τομογραφιών «φιγουράρουν» και η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της υγείας έχουν βελτιώσει τις διαγνωστικές μεθόδους και κατά συνέπεια τη θεραπεία των αρρώστων, παράλληλα ωστόσο έχουν εκτινάξει και τις δαπάνες. Η χρόνο με τον χρόνο αυξητική χρήση των νέων μεθόδων στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι χρήσιμες στο σύνολό τους οι σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις. Σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις δαπάνες, ήδη κάποια κράτη- μέλη προωθούν μέτρα ορθολογιστικής χρήσης των ακριβών απεικονιστικών εξετάσεων», αναφέρουν οι ειδικοί στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

Το πρόβλημα της κατάχρησης εξετάσεων στη χώρα μας ωστόσο είναι δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς... ξεχειλίζουμε και από γιατρούς. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, ο αριθμός των γιατρών στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τις 40.000. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει κατά πολύ από τις κατευθυντήριες οδηγίες- η χώρα μας είναι πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή γιατρών, καθώς ανά 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν 6,2 γιατροί.

Κι όλα αυτά την ώρα που στην Αγγλία η αντιστοιχία ανάμεσα σε πολίτες και γιατρούς είναι 3,34 ανά 1.000 κατοίκους και στη Γερμανία 3,89.

Το αποτέλεσμα είναι να χορηγούνται ανεξέλεγκτα και ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες οι εξετάσεις και να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για προκλητή ζήτηση.

Περισσότερα


ΥΓ (του δύσπιστου τεχνολόγου...)
Για το βιολογικό κόστος των αξονικών τομογραφιών, θα δούμε κάποια δημοσίευση;

Read more...

Σπάσαμε ρεκόρ στις αξονικές τομογραφίες

capital.gr
1/7/2010

Περίπου 1 στους τρεις (!) Έλληνες υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία μόνο το 2008, αναφέρουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αχιλλέας Χεκίμογλου που δημοσιεύεται σήμερα στο Βήμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση «Ηealth Data 2010» του Οργανισμού κάνει λόγο για 320 αξονικές τομογραφίες και 100 μαγνητικές σε κάθε 1.000 Έλληνες, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Επίσης, όπως αναφέρει το Βήμα, στην Ελλάδα αντιστοιχούν μιάμιση φορά περισσότεροι αξονικοί τομογράφοι και δύο φορές παραπάνω μαγνητικοί από ό,τι στις υπόλοιπες χώρε, ενώ «χάσμα» παρουσιάζεται μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας: «σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο εξωτερικό, στην Ελλάδα τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν υποδιπλάσιους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους σε σύγκριση με τα ιδιωτικά. Μάλιστα, οι σχετικές επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα της Υγείας θεωρούνται ρεκόρ σε όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ».

Σε ό,τι αφορά τις κατά κεφαλή δαπάνες για την υγεία, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη (μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά) μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, με κάθε Έλληνα να δαπανά 2.189 ευρώ ετησίως, οι συνολικές δαπάνες στη χώρα αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ ετησίως ή το 10% του ΑΕΠ.


Περισσότερα

Read more...

Υπό κατάρρευση το Παναρκαδικό Νοσοκομείο * Εμεινε και από μαγνητικό τομογράφο

Ελευθεροτυπία
1/7/2010


Κυριολεκτικά «ταλαίπωρο» έχει καταντήσει το πάλαι ποτέ στολίδι για ολόκληρη την Πελοπόννησο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, αφού τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καθημερινή του λειτουργία δεν λένε να τελειώσουν.
Και ενώ ακόμη εκκρεμεί το αποτέλεσμα της ΕΔΕ για την προ μηνών είσοδο βρόχινων υδάτων στα νέα χειρουργεία του, την αίθουσα τοκετών, το μικροβιολογικό και σε άλλους χώρους νοσηλείας, τώρα έμεινε και χωρίς μαγνητικό τομογράφο! Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία που είχε διαθέσει έναντι ενοικίου το απαραίτητο αυτό μηχάνημα στο Παναρκαδικό αφαίρεσε το λογισμικό του μαγνητικού τομογράφου επειδή έμεινε απλήρωτη επί τρία χρόνια από την απελθούσα διοίκηση, της οποίας μάλιστα επικεφαλής ήταν ένας γιατρός που, για άγνωστους λόγους, της άφησε χρέος 1.300.000 ευρώ!
Την είδηση επιβεβαίωσε ο Ι. Λαουδιάς, υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγεται διοικητικά το Παναρκαδικό, ο οποίος υπηρετούσε στο νοσοκομείο ως γιατρός μέχρι την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, τονίζοντας ότι η εταιρεία είχε προσπαθήσει πολλές φορές να εισπράξει αυτά που της όφειλε το Παναρκαδικό, αλλά δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για την εξόφλησή της. Τώρα, κατά τον κ. Λαουδιά, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να βρει τα λεφτά για να πληρωθεί το χρέος, ώστε να ξαναεγκατασταθεί το λογισμικό στον μαγνητικό τομογράφο και να λειτουργήσει.
Το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Με τη γνωστοποίηση της λήξης της σύμβασης μίσθωσης με την εταιρεία που παρέχει τον μαγνητικό τομογράφο στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης "Η Ευαγγελίστρια", το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζήτησε επειγόντως από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να εγκρίνει την παράταση της σχετικής σύμβασης για τρεις μήνες. Ηδη η ΕΠΥ ενέκρινε την παράταση της σύμβασης και ενημερώθηκαν σχετικά ο διοικητής του νοσοκομείου και η εταιρεία που μισθώνει τον μαγνητικό τομογράφο».

Περισσότερα

Read more...

Όμιλος ΥΕΙΑ - Μαιευτήριο ΛΗΤΩ: 40 χρόνια λειτουργίας

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
1/7/2010

...Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων λειτουργίας του προσέφερε τον Ιούνιο σε όλους τους επισκέπτες του μαιευτηρίου αλλά και τις νοσηλευόμενες, σημαντικές εκπτώσεις σε εργαστηριακές εξετάσεις (PAP-TEST, ψηφιακή μαστογραφία και μέτρηση οστικής  μάζας).
...


Περισσότερα 

ΥΓ (η απορία του τεχνολόγου)
Δηλαδή, πως λέμε, "πάρτε ένα μπλουζάκι, τα χουμε σε προσφορά για τα Χ χρόνια της εταιρείας μας", θα λέμε: "κάντε μια μέτρηση οστικής μάζας..." κλπ;
Μα επιτρέπεται αυτό το πράγμα;

Read more...

Τομογράφος «μπορεί να μαντεύει ασυνείδητες αποφάσεις»

ΤΟ ΒΗΜΑ, 
24/6/2010

Μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας φαίνεται ότι θα μπορούσε να προβλέπει τις ενέργειές μας καλύτερα από ό,τι εμείς οι ίδιοι: στο τελευταίο πείραμα, Αμερικανοί ερευνητές μπορούσαν να «μαντεύουν» ποιοι εθελοντές θα είναι συνεπείς με όσα υποσχέθηκαν.
Εξετάζοντας άνδρες και γυναίκες που άκουσαν ηχογραφημένες πληροφορίες για τη χρήση αντηλιακού, οι ερευνητές μπορούσαν να προβλέψουν στις περισσότερες περιπτώσεις ποιοι από τους εξεταζόμενους θα χρησιμοποιούσαν όντως αντηλιακό την εβδομάδα που θα ακολουθούσε.
Οι προβλέψεις αυτές αποδείχθηκαν πιο ακριβείς από ό,τι οι ρητές προβλέψεις των ίδιων των εθελοντών, αναφέρει η ομάδα στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience.
«Πολλοί άνθρωποι "αποφασίζουν" να κάνουν πράγματα, τελικά όμως δεν τα κάνουν» σχολίασε στο Reuters ο Μάθιου Λίμπερμαν, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
Με τη νέα τεχνική, ο Λίμπερμαν μπόρεσε να προχωρήσει πέρα από τις απλές προθέσεις και να προβλέψει με σχετική αξιοπιστία τις τελικές συμπεριφορές.
Η μελέτη βασίστηκε στη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Η αιμάτωση αυξάνεται παροδικά στις περιοχές του εγκεφάλου με την εντονότερη δραστηριότητα.
Σε πρώτη φάση, 20 άνδρες και γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το πόσο συχνά χρησιμοποιούν αντηλιακό και αν σκοπεύουν να αυξήσουν τη χρήση του.
Στη συνέχεια εξετάστηκαν στον τομογράφο την ώρα που άκουγαν μηνύματα για την ασφαλή χρήση αντηλιακών, ανακατεμένα με άλλα μηνύματα ώστε να μην αποκαλυφθεί ο σκοπός του πειράματος. Μετά το τέλος της εξέτασης, οι εθελοντές απάντησαν σε ένα νέο γύρο ερωτήσεων για τα αντηλιακά. Πήραν επίσης ως δώρο ένα τσαντάκι που περιείχε μεταξύ άλλων αντηλιακά πανάκια.
Μια εβδομάδα αργότερα, οι ερευνητές επικοινώνησαν εκ νέου με τους εθελοντές και τους ρώτησαν αν είχαν χρησιμοποιήσει αντηλιακό και πόσο.
Περίπου οι μισοί από τους εθελοντές είχαν αναφέρει με ακρίβεια αν θα χρησιμοποιούσαν τα πανάκια. Οι ερευνητές άρχισαν τότε να αναλύουν τα δεδομένα του fMRI αναζητώντας στοιχεία που θα προσέφεραν μεγαλύτερη ακρίβεια πρόβλεψης.
Πράγματι, η ανάλυση αποκάλυψε μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που προέβλεπαν την αύξηση ή μη της χρήσης αντηλιακού στα τρία τέταρτα των εθελοντών.
Τα μοτίβα αυτά αφορούν τον μέσο προμετωπιαίο φλοιό, γράφει η ερευνητική ομάδα. «Είναι η μόνη περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού που γνωρίζουμε ότι είναι δυσανάλογα μεγάλη στους ανθρώπους σε σχέση με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά» επισημαίνει ο Δρ Λίμπερμαν.
«Η περιοχή αυτή σχετίζεται με την αυτοσυνείδηση και φαίνεται να έχει κρίσιμη σημασία για τις σκέψεις που αφορούν τον εαυτό μας, τις προτιμήσεις και της αξίας μας» προσθέτει.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα στοιχεία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, και πιθανότατα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των διαφημιστών.
Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να προβλέψει ποιοι άνθρωποι θα καταφέρουν να κόψουν το κάπνισμα έπειτα από ανάλογη παρότρυνση.


Read more...