Συγκεχυμένο το σήμα που εκπέμπει η δημόσια Υγεία. Ούτε η εγχείρηση έγινε ούτε ο ασθενής πέθανε... (ακόμα)


Ποντίκι
30/5/2010

Το γιωργοπαπανδρεϊκό απόφθεγμα - σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές δαπάνες της χώρας, δεν αποτελεί δίλημμα έναντι του οποίου μπορεί κανείς να τοποθετηθεί επιλέγοντας το πρώτο ή το δεύτερο σκέλος. Αποτελεί σχιζοειδές κι αμφίρροπο ερώτημα που ακόμα και οι καλύτεροι γνώστες των παθολογιών της δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να απαντήσουν. Ένα από τα δύο συμβαίνει. Ή αλλάζουμε. Ή βουλιάζουμε. Εξίσου πιθανό είναι ωστόσο και το ενδεχόμενο να αλλάζουμε και να βουλιάζουμε ταυτόχρονα. Το σήμα που εκπέμπουν, μέχρι αυτή τη στιγμή, το ΕΣΥ και ο υγειονομικός τομέας της κοινωνικής ασφάλισης είναι άκρως συγκεχυμένο.
Το επίσημο κράτος (αν μπορούμε ακόμα να το χαρακτηρίζουμε έτσι χωρίς να προκαλούμε θυμηδία στον Ντομινίκ Στρος - Καν και στην παρέα του) μπήκε, πριν από κάποιους μήνες, με πολύ άγχος στο τερέν της διαχείρισης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Κι ως γνωστόν, σημαντικά υποσύνολα αυτού του ελλείμματος είναι η φαρμακευτική δαπάνη, τα νοσοκομειακά χρέη και οι τρύπες των συλημένων Ταμείων Υγείας. Δύσκολο πράγμα να ακινητοποιήσει και να απαθανατίσει κανείς σε μια στιγμούλα διαφάνειας τα σχετικά νούμερα που όλο «τσιμπάνε» μηδενικά. «Το πηγάδι των δαπανών μοιάζει να μην έχει πάτο», κατά μία διατύπωση της ίδιας της υπουργού Υγείας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. (Μιας που τ’ αναφέραμε, κάποιοι της έχουν προσάψει το παρατσούκλι «Μις Πρωινή Ζώνη»).

Read more...

Κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών των Νοσοκομείων.

Πηγή: ΥΥΚΑ
28/5/2010

Μετά και την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη ρύθμιση των χρεών των Νοσοκομείων, η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της δίνει τέλος στο καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας που επικρατούσε στις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων.
Με το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο, ενεργοποιείται η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και ξεκινά η διεξαγωγή ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για νοσηλευτικό υλικό, με σκοπό μια νέα αρχή για τη προστασία της υγείας του Ελληνικού λαού, με διαφάνεια, εξοικονομώντας ταυτόχρονα πολύ σημαντικούς πόρους.
Σε αυτό το πλαίσιο, και παρά την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τέλος στην αβεβαιότητα της εξόφλησης των πολυετών οφειλών των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές φαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού. Υπενθυμίζεται ότι ένα μέρος των οφειλών αυτών ύψους 1,2 δισ. ευρώ εξοφλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η εξόφληση των εναπομεινουσών οφειλών, ύψους περίπου 5,6 δισ. ευρώ, θα γίνει ως εξής:
• Οι παλαιότερες οφειλές ετών 2005-2006, ύψους περίπου 230 εκ. ευρώ, θα εξοφληθούν άμεσα μετρητοίς.
• Οι οφειλές των ετών 2007-2009 θα εξοφληθούν με άτοκους διαπραγματεύσιμους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Για τις οφειλές του 2007 θα εκδοθούν τίτλοι διετούς διάρκειας, για εκείνες του 2008 τριετούς διάρκειας και για τις οφειλές του 2009 θα εκδοθούν την 1η Ιανουαρίου 2011 τίτλοι τετραετούς διάρκειας.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων δαπανών των ετών 2007-2009.
Η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ξανά τη σώρευση χρεών προς τους προμηθευτές. Η εξόφληση κάθε νόμιμης προμήθειας θα γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα σύμφωνα και με τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις. Εκκαθαρίζοντας εκκρεμότητες του παρελθόντος και έχοντας θέσει σε εφαρμογή το νέο καθεστώς διαφάνειας και νομιμότητας, ξεκινά νέα εποχή στις νοσοκομειακές προμήθειες.
Είμαστε βέβαιοι ότι και οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία, εκτιμώντας αυτές τις πρωτοβουλίες, με ευθύνη απέναντι στις κρίσιμες οικονομικές συνθήκες της χώρας, θα συμμετέχουν εποικοδομητικά στις πιο πάνω ρυθμίσεις, προσφέροντας στο εξής ποιοτικά προϊόντα σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές.    

__________________________________________________________


ΥΓ. (...του δύσπιστου ΤΑ)
Γιατί έχω την αίσθηση πως αυτά τα έχω ξαναδιαβάσει τουλάχιστον άλλες δυο φορές;...

Read more...

«Οχι» σε διάλογο για εργασιακά

www.agelioforos.gr
28/5/2010

Στην οργάνωση 24ωρης πανεργατικής απεργίας εντός του Ιουνίου (πιθανότατα στις 16 του μήνα) με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, διαψεύδοντας εμμέσως τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας ότι υπάρχουν περιθώρια διαβούλευσης, προκειμένου να μην εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται από το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα μας με την «τρόικα» για το ασφαλιστικό. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ σχεδιάζει να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Ανδρέας Λοβέρδος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

 Διαβάστε περισσότερα

Read more...

Οι Λετονοί δικαστές ακύρωσαν τα μέτρα του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
28/5/2010

Η πρόσφατη ακύρωση του αντιασφαλιστικού νόμου της λετονικής κυβέρνησης, ο οποίος ψηφίσθηκε κατ' επιταγήν της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ανοίγει τον δρόμο για δικαστική ανατροπή και των αντίστοιχων νομοθετημάτων που προωθούνται εσπευσμένα και στην Ελλάδα.
Από παλαιότερες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στη Λετονία Εκεί, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατήργησε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που επέβαλλαν μαζικές περικοπές συντάξεων από 10% έως και 70%, στο όνομα της σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος!
Εδώ, η απόφαση αυτή δημιουργεί ευνοϊκές νομικές προϋποθέσεις για μελλοντική ακύρωση του ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου.

Read more...

Πλήρης σύνταξη με 40 χρόνια ασφάλισης

ΤΟ ΒΗΜΑ
27/5/2010

Επιπλέον δεκατέσσερα χρόνια θα κληθούν να εργασθούν οι έλληνες ασφαλισμένοι προκειμένου να λάβουν πλήρη σύνταξη με τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σήμερα, ο μέσος χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση είναι 26 έτη, ενώ το μνημόνιο επιβάλλει την ασφάλιση επί 40 έτη για να λάβει ο ασφαλισμένος πλήρη σύνταξη. Διαφορετικά θα υπόκειται τη μείωση του 6% για κάθε έτος προ της 40ετίας. Το στοιχείο αυτό έδωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FΜ»σημείωσε πως «στην Ελλάδα έχουμε μέσο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση τα 26 χρόνια» και παραδέχθηκε πως «τα 40 έτη ασφάλισης είναι ένα μεγάλος αριθμός για να πάρει κανείς σύνταξη».

Σύμφωνα με το μνημόνιο η αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 37 στα 40 έτη για πλήρη σύνταξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως και το 2015. «Εχουμε από την αρχή διατυπώσει έντονες επιφυλάξεις για το θέμα αυτό» σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης. Πάντως το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα τις συναντήσεις που ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα στο υπουργείο Εργασίας με τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Read more...

Επισπεύδουν για Ασφαλιστικό και εξίσωση ορίων

Έθνος
27/5/2010

Εντός των επόμενων ημερών ο Α. Λοβέρδος θα καταθέσει στη Βουλή το Ασφαλιστικό και ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον νόμο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο δημόσιο με την περίοδο προσαρμογής να περιορίζεται στην τριετία 2011-2013. Ο κίνδυνος η Ελλάδα να εμφανιστεί αναξιόπιστη έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ, με αφορμή την επιστολή για το Ασφαλιστικό, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου.


Διαβάστε περισσότερα

Read more...

Εκρηκτικό το κλίμα στο Ασφαλιστικό

www.reporter.gr
27/5/2010

Διαπραγματεύσεις σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης και ασφυκτικών πιέσεων καλείται να πραγματοποιήσει με την τρόικα περί των αλλαγών στο Ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος. Για επικοινωνιακά τεχνάσματα κάνει λόγο η αντιπολίτευση, την ώρα που κοινωνικοί φορείς και συνδικάτα σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις. Κλίμα αδιαλλαξίας από τις Βρυξέλλες.

Με αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, που θα έχει στα χέρια του ο υπουργός αύριο, Παρασκευή, ο κ. Λοβέρδος καλείται να πείσει την τρόικα για την καταλληλότητα των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον ίδιο ‘’από την Παρασκευή και μετά, όταν θα μιλάμε με βάση τους αριθμούς που θα αποδεικνύουν την βιωσιμότητα του συστήματος, θα μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ ευκολότερη συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή’’. Ο υπουργός, σύμφωνα με δηλώσεις του, θα διαπραγματευτεί κυρίως για την αποφυγή υποχρέωσης 40 χρόνων εργασίας για πλήρη σύνταξη.

Read more...

Αναπροσαρμογή τιμολογίων του Ομίλου ΙΑΣΩ

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
27/5/2010

Την αναπροσαρμογή των τιμολογίων του στα μαιευτικά περιστατικά σε όλες τις θέσεις νοσηλείας, με μειώσεις που φθάνουν μέχρι και 40%, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΙΑΣΩ. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ομίλου ΙΑΣΩ, Γεώργιος Σταματίου, η τιμή του τοκετού στο τρίκλινο δωμάτιο μειώνεται έως και 40%, με άμεσο όφελος για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Πιο συγκεκριμένα, ο φυσιολογικός τοκετός στο τρίκλινο μειώνεται από 3.350 ευρώ σε 2.000 ευρώ, η δε καισαρική τομή μειώνεται από 3.600 ευρώ σε 2.150 ευρώ . Η τιμή περιλαμβάνει τα έξοδα χειρουργείου, τα έξοδα νάρκωσης, τις εξετάσεις της μητέρας και του νεογνού και τα απαραίτητα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό για τον τοκετό. Μειώσεις έχουν γίνει και στις υπόλοιπες θέσεις νοσηλείας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στο δίκλινο, το τιμολόγιο ενός φυσιολογικού τοκετού μειώνεται κατά 15,29%, στο μονόκλινο κατά 11,85% Ο κ. Σταματίου ανακοίνωσε επίσης ότι το ΙΑΣΩ προχώρησε σε κατάργηση των πολύκλινων δωματίων (τετράκλινα) και καθιέρωσε σαν βασική θέση νοσηλείας το τρίκλινο. Λόγω της υψηλής πληρότητας που εμφανίζει η κλινική, αύξησε σημαντικά τον αριθμό των τρίκλινων δωματίων, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς που θα ζητούν την αντίστοιχη θέση. Παράλληλα, δημιούργησε νέα θέση νοσηλείας Superior δίκλινο, που είναι δίκλινα δωμάτια μεγάλης επιφάνειας με σαλόνι.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών σε συνθήκες κρίσης, ύφεσης, ανεργίας και υπογεννητικότητας.

Παράλληλα, το ΙΑΣΩ όσον αφορά την τιμολογιακή του πολιτική, ανακοινώνει μείωση τιμών και εφαρμογή τιμών κρατικού τιμολογίου για τις υπηρεσίες του αξονικού τομογράφου, του μαγνητικού τομογράφου και της γ-camera (σπινθηρογραφήματα), καθώς και μειώσεις σε άλλες εξετάσεις. Επίσης ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη δημιουργία μίας σειράς προγραμμάτων και προνομίων για ειδικές ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση, όπως οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι - τρίτεκνοι. Αναφερόμενος στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, ο κ.Σταματίου επισήμανε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης εργασιών του είναι ιδιαίτερα μεγάλες και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στα κέρδη του Ομίλου.

Read more...

Νοσοκοκομείο Ρόδου: Παρέμβαση των τριών βουλευτών

H ΡΟΔΙΑΚΗ
26/5/2010

Για την πορεία ένταξης του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και της Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας του Νοσοκομείου Ρόδου στο ΕΣΠΑ, ζητούν να ενημερωθούν οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, Νίκος Ζωίδης και Στάθης Κουσουρνάς, με ερώτηση την οποία συνυπογράφουν, προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η υλοποίηση αυτών των έργων όχι μόνο αποτελεί δίκαιη απαίτηση των κατοίκων της Δωδεκανήσου - πολλώ δε μάλλον στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία – αλλά υιοθετήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο, κατά δήλωση του οποίου η Υγεία και η Παιδεία στα Δωδεκάνησα, που υστερούν σε σχέση με άλλες ήδη ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, τίθενται σε απόλυτη προτεραιότητα από την κυβέρνηση.

Η υπουργός ερωτάται εάν ολοκληρώθηκε η ένταξη του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και της Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας του Νοσοκομείου Ρόδου στο ΕΣΠΑ, από πλευράς υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Read more...

«Πάρτι» με τις δαπάνες στην Υγεία


ΑΠΟ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΑ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ
CITYPRESS.GR
Δημήτρης Χρυσικόπουλος
Διώξεις προοιωνίζεται κοινή έρευνα των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, η οποία αποκάλυψε τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές νοσοκομειακών υλικών και μηχανημάτων μεταξύ των νοσοκομείων.
Oι προμηθευτές νοσοκομειακών υλικών και ιατρικών μηχανημάτων, με τη συνεργασία ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων και διοικητών των νοσοκομείων, έχουν οδηγήσει σε διπλασιασμό των δαπανών για την Υγεία από 1,5 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, αποκομίζοντας κέρδη που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν το 1.000% σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία, σε σχέση με τις τιμές των ίδιων υλικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο.
Υπερτιμολογήσεις
Για παράδειγμα, ο απινιδωτής που στην Ε.Ε. χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία 10.800 ευρώ και στην Κύπρο 8.590 ευρώ, στην Ελλάδα χρεώνεται από 22.000 έως 34.000 ευρώ. Άλλη περίπτωση είναι τα στεντς, που χρησιμοποιούνται για να διανοίξουν ένα αποφραγμένο αγγείο και στοιχίζουν μέχρι και 3.000 ευρώ όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η τιμή είναι 500 ευρώ. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα στεντς χρησιμοποιούνται χωρίς καν να χρειάζεται. Σύμφωνα με την έρευνα, πρωταθλητές για χρέη ιατρικών μηχανημάτων είναι το πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Πατρών, Ιωαννίνων, Ηρακλείου αλλά και ο Ευαγγελισμός.
Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του «Βήματος», νοσοκομεία παραλαμβάνουν εν γνώσει τους άχρηστα υλικά, επειδή μόνο με αυτό τον τρόπο οι προμηθευτές ρίχνουν τις τιμές στα χρήσιμα, καθώς και ότι τα αναλώσιμα υλικά χρησιμοποιούνται χωρίς καμία φειδώ και χωρίς κανέναν έλεγχο.
Στο 10,1% του ΑΕΠ
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η συνολική δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει πλέον το 10,1% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 9%. Ταυτόχρονα, για το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα φτάσει τα 9,2 δισ. ευρώ, όταν στην Ισπανία, με τετραπλάσιο πληθυσμό, η αντίστοιχη δαπάνη είναι 12 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πιθανόν ο αριθμός των ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει και θεωρούνται ακόμη ασφαλισμένοι να αγγίζει τις 150.000. Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις συνταγογράφησης φαρμάκων σε πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη ζωή, αλλά και περιπτώσεις νοσηλείας προσώπων που έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας προετοιμάζει ήδη δέσμη μέτρων και εναλλακτικών σεναρίων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε τη συνταγογράφηση 253 «καθημερινών» φαρμάκων (παυσίπονα, αναλγητικά, αντιόξινα κ.ά.).
Μειώσεις, λίστα και έλεγχοι
Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας εξετάζει την άμεση και γενική μείωση των τιμών κατά 10%. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ανατιμολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1998-2009, με ταυτόχρονη μείωση της τιμής τους κατά 12% από το Φεβρουάριο του 2011. Μόνο από τη ρύθμιση αυτή το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 500-600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα μελετάται η γενική εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, με σύστημα τιμών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία με βάση τις πρωτότυπες δραστικές ουσίες. Με τη ρύθμιση αυτή θα εξοικονομηθούν ετησίως περίπου 350 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προωθούνται η πλήρης μηχανοργάνωση και ο έλεγχος της διακίνησης των νοσοκομειακών υλικών με σύστημα που θα αναθεωρείται και θα βελτιώνεται ανά εξάμηνο.

Read more...

ΚΑΡΚΙΝΟΣ Στην πρόληψη παίρνουμε μηδέν

ΤΟ ΒΗΜΑ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ 

23/10/2010

Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες δεν... προβιβάζονται όσον αφορά τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τα σημαντικότερα είδη καρκίνου. Το χειρότερο; Συχνά υποβάλλονται σε εξετάσεις που δεν είναι οι ενδεδειγμένες! Την τραγική κατάσταση περιγράφει πανελλήνια μελέτη που πραγματοποίησε μια ομάδα ευαισθητοποιημένων γιατρών

 Υπάρχουν κάποια ραντεβού που είναι ραντεβού ζωής και, όμως, πολλοί από εμάς είτε φθάνουμε σε αυτά τρομερά αργοπορημένοι είτε δεν πηγαίνουμε ποτέ. Η συνέπεια στα ραντεβού προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο συνεπάγεται συνέπεια προς τον ίδιο τον εαυτό μας. Οι Ελληνες όμως, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες εκφάνσεις τους, δείχνουν τραγική ασυνέπεια σε ό,τι αφορά τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο. Το ίδιο ασυνεπής είναι όμως και η πολιτεία, η οποία επί μακρόν αναβάλλει το «ραντεβού» της με τη σωστή οργάνωση του προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου για μια νόσο που αν αντιμετωπιζόταν έγκαιρα δεν θα οδηγούσε σε απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Δυστυχώς σήμερα πολύ μικρό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού υποβάλλεται σε ενδεδειγμένες προληπτικές εξετάσεις για εντοπισμό νεοπλασιών. Παράλληλα, η ανεπίτρεπτη πολλές φορές αμέλεια (;) των επαγγελματιών υγείας οδηγεί σε διεξαγωγή άχρηστων εξετάσεων για την πρόληψη μιας ασθένειας που θυμίζει τη Λερναία Υδρα.

Η «γενναία» μελέτη
Την γκρίζα αυτή εικόνα αποτυπώνουν μελέτες που διεξάγουν τα τελευταία χρόνια ειδικοί της Πανελλήνιας Ενωσης Διαρκούς Ιατρικής Ερευνας. Πρόκειται για μια ομάδα γιατρών που πριν από περίπου 10 έτη, πιστή στο «ραντεβού» της με την ιατρική δεοντολογία, είδε το κενό σε ό,τι αφορά την καταγραφή της κατάστασης σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου στη χώρα μας και πήρε την πρωτοβουλία να κάνει μια κατά το δυνατόν σαφή αποτύπωση του θέματος. Αυτή η αποτύπωση δείχνει τι (δεν) γίνεται σήμερα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, τον δεύτερο μεγαλύτερο «δολοφόνο» του πληθυσμού, αφού δεν υπάρχουν οργανωμένα εθνικά προγράμματα πρόληψης, ούτε καν επαρκής καταγραφή των κρουσμάτων της νόσου.

Τα στοιχεία των σημαντικών δημοσιεύσεων που έγιναν από την Ενωση τα τελευταία χρόνια βασίζονται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 7.000 Ελλήνων, ηλικίας 40 ετών και άνω, από 30 διαφορετικές περιοχές, και συνελέγησαν μεταξύ του 2000 και του 2005. «Μπορεί να έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη συλλογή των στοιχείων, ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι η κατάσταση έχει εμφανίσει κάποιες σημαντικές αλλαγές» σημειώνει στο «Βήμα» ο γραμματέας της Ενωσης, ογκολόγος, επιμελητής Β΄ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας κ. Κ. Καμποσιώρας.

Μένουμε στις καλές προθέσεις...
Ποια είναι λοιπόν η εικόνα ως προς τη διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο στην Ελλάδα; Οπως σημειώνεται στην πιο πρόσφατη μελέτη των ειδικών της Ενωσης, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the Βalkan Union of Οncology», οι Ελληνες παρουσιάζονται γεμάτοι καλές προθέσεις (και μόνο) σχετικά με την υποβολή τους σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο. Το 88% των ανδρών και το 93% των γυναικών δείχνει ενδιαφέρον σχετικά με την υποβολή του σε τέτοιου είδους εξετάσεις. Ωστόσο η πρόθεση δεν μεταφράζεται σε πράξη, σύμφωνα με τα στοιχεία: μόλις το 37,8% των ανδρών και το 37,9% των γυναικών δηλώνει ότι επισκέφθηκε γιατρό για προληπτικό έλεγχο του καρκίνου μέσα στα δύο τελευταία χρόνια από τη διεξαγωγή της μελέτης.


Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες κοινές μορφές καρκίνου, μόνο τέσσερις στις δέκα γυναίκες (39,6%) αναφέρουν ότι υποβλήθηκαν σε προληπτική εξέταση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπ). Ακόμη χειρότερα ήταν τα ποσοστά σχετικά με τη μαστογραφία (22,8%) και την κλινική εξέταση των μαστών (27,9%). Σε ό,τι αφορά τους άνδρες, μόνο δύο στους δέκα δηλώνουν ότι ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ
Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών της χώρας μας αποτελεί μια... πονεμένη ιστορία αφού υπήρχε επί δεκαετίες στα χαρτιά,χωρίς όμως να έχει ουσιαστική παρουσία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, επί μακρόν η Ελλάδα δεν παρείχε στοιχεία σε μελέτες σχετικά με τον καρκίνο ή,στην καλύτερη των περιπτώσεων,τα στοιχεία που αναφέρονταν στη χώρα μας προέκυπταν ύστερα από αναγωγή με βάση δεδομένα κρατών με παρόμοιο πληθυσμό.

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» η υπεύθυνη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών κυρία Ευαγγελία Τζάλα, το Αρχείο πέρασε ουσιαστικά στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πριν από δύο χρόνια, έχοντας προηγουμένως ως «στέγη» αρχικώς την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και κατόπιν τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής. Η κυρία Τζάλα υπογραμμίζει ότι η χώρα μας πράγματι δεν διέθετε για πολλά χρόνια αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον καρκίνο.

«Παρ΄ ότι υφίσταται νόμος που υποχρεώνει τους γιατρούς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα να δηλώνουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ τις περιπτώσεις νεοπλασιών, όλο το σύστημα λειτουργεί επί έτη σε εθελοντική βάση, αφού δεν υπάρχουν κυρώσεις».

Πού καταλήγει αυτός ο νόμος ο οποίος έχει παραμείνει στα χαρτιά; Στο ότι πολλά νοσοκομεία δεν δηλώνουν τα στοιχεία που οφείλουν.«Παράλληλα εμφανίζονται δυσκολίες στην καταγραφή, αφού δεν υπάρχει μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης του κάθε ασθενούς, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές διπλοεγγραφές»λέει η κυρία Τζάλα.Τα τελευταία δύο χρόνια πάντως έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πιο οργανωμένο αρχείο με βάση τα διεθνή πρότυπα,στο οποίο αυτή τη στιγμή παρέχουν στοιχεία περίπου τα μισά νοσοκομεία της χώρας.

Μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινά μια πιλοτική μελέτη σε 12 νοσοκομεία από ολόκληρη την Ελλάδα,η οποία θα δείξει αν και κατά πόσο το ελληνικό Αρχείο μπορεί να περάσει στη νέα εποχή με βάση εκσυγχρονισμένους τρόπους καταγραφής των περιστατικών.Η ίδια η υπεύθυνη του Αρχείου παραδέχεται πάντως ότι «ο δρόμος είναι μακρός και, όπως έχουν δείξει τα δεδομένα από το εξωτερικό, θα παρέλθει τουλάχιστον μία πενταετία από την ενεργοποίηση του Αρχείου προκειμένου να έχουμε στα χέρια μας αξιόπιστα στοιχεία για όλη τη χώρα».Κάλλιο αργά παρά ποτέ (αν και η Ελλάδα πρέπει κάποτε να μάθει να σπεύδει...ταχέως).

υπεβλήθησαν σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη, ενώ και τα δύο φύλα εμφανίζουν πολύ μικρό ποσοστό εξέτασης του δέρματος (μόλις 1,5%) για την πρόληψη καρκίνων, όπως το άκρως επιθετικό μελάνωμα.

Υπερβολικά χαμηλά είναι τα ποσοστά σχετικά με τη διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες- δεν ξεπερνούν το 2%! Σχολιάζοντας αυτά τα αποτελέσματα ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ενωσης, ογκολόγος, επιμελητής Α΄ στο Νοσοκομείο Λαμίας κ. Davide Μauri τονίζει ότι «υπάρχειμεγαλύτερη ενημέρωση για τους γυναικολογικούς καρκίνους σε σύγκριση με τον ορθοκολικό καρκίνο. Παράλληλα η κολονοσκόπηση θεωρείται παρεμβατική εξέταση που συνδέεται με ταλαιπωρία και δυσφορία. Γενικότερα πάντως τα ποσοστά κάλυψης του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο είναι χαμηλά στη χώρα μας».

Το Ευρωβαρόμετρο επιβεβαιώνει


Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ευρωβαρόμετρο 2007) επιβεβαιώνουν το αληθές των λόγων του κ. Μauri: σύμφωνα με αυτά, το 31% των γυναικών της ΕΕ αναφέρει ότι έχει υποβληθεί σε μαστογραφία, το 41% σε τεστ Παπ και το 43% σε κλινική εξέταση των μαστών μέσα στο τελευταίο έτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Λουξεμβούργο, όπου το 45% των γυναικών υποβάλλεται ετησίως σε μαστογραφία, ενώ έξι στις δέκα γυναίκες κάνουν κάθε χρόνο τεστ Παπ. Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, μελέτη της London School of Εconomics δείχνει ότι τα ποσοστά προληπτικής εξέτασης φθάνουν σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, το 52%. Πάντως σε έκθεση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον προσυμπτωματικό πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο, αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται λιγότερες από τις μισές συνιστώμενες προληπτικές εξετάσεις στα κράτη-μέλη. Το πρόβλημα λοιπόν δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά σίγουρα είναι πολύ έντονο εντός των συνόρων μας.

Κάνουμε εξετάσεις που... δεν χρειάζονται!

Τη στιγμή που ο ελληνικός πληθυσμός δεν υποβάλλεται σε ενδεδειγμένες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου, κάνει συχνά μη ενδεδειγμένα προληπτικά τεστ, όπως ανάλυση ούρων (ποσοστό 50%) και ακτινογραφία θώρακος (18%). Αυτό έδειξαν προηγούμενες μελέτες των γιατρών της Ενωσης, όπως εξηγεί η πρόεδρός της, δερματολόγος κυρία Βασιλική Καραμποΐκη . Σύμφωνα με την ειδικό, μη ενδεδειγμένες εξετάσεις για πρόληψη του καρκίνου είναι οι καρκινικοί δείκτες, η ακτινογραφία θώρακος, βιοχημικές εξετάσεις για το ήπαρ ή τους νεφρούς, καθώς και εξετάσεις γύρω από τις οποίες υπάρχει μεγάλη διχογνωμία, όπως το ΡSΑ (ειδικό προστατικό αντιγόνο, δείκτης σχετικά με ύπαρξη καρκίνου του προστάτη).

Σε αυτό το λανθασμένο μονοπάτι οι ασθενείς οδηγούνται κατά κύριο λόγο εξαιτίας εκείνων που θα έπρεπε να τους καθοδηγούν σωστά και που δεν είναι άλλοι από τους γιατρούς.

Από μελέτη της Ενωσης που δημοσιεύθηκε πριν από τρία χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό «Εuropean Journal of Ιnternal Μedicine» προέκυψε ότι οι ίδιοι οι γιατροί αναφέρουν ότι θα συνέστηναν μη ενδεδειγμένες εξετάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Για παρά δειγμα, το 70% θα συνέστηνε ακτινογραφία θώρακος για πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονος, ενώ τέσσερις στους δέκα γιατρούς θα συνέστηναν εξέταση καρκινικών δεικτών για την πρόληψη διαφορετικών μορφών καρκίνου.

Αντιθέτως, λιγότεροι από τρεις στους δέκα γιατρούς θα πρότειναν ενδεδειγμένες εξετάσεις, όπως η σιγμοειδοσκόπηση και η κολονοσκόπηση για πρόληψη ενός πολύ σημαντικού καρκίνου, αυτού του παχέος εντέρου και του ορθού. Για ποιον λόγο οι ειδικοί δίνουν αυτές τις λανθασμένες συμβουλές; «Αρχικώς επειδή δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη άποψη στον ιατρικό κόσμο σχετικά με το ποιες είναι οι εξετάσεις που θα έπρεπε να γίνονται για την πρόληψη καρκίνου. Παράλληλα δεν υπάρχουν εθνικές οδηγίες που να κατευθύνουν τους επαγγελματίες υγείας» σημειώνει ο κ. Καμποσιώρας.

Σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις

Το θέμα όμως του σωστού ή του λάθους στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεράστιες προεκτάσεις για ολόκληρο τον πληθυσμό. Ο κ. Μauri υπογραμμίζει ότι «η διεξαγωγή μη ενδεδειγμένων εξετάσεων μεταφράζεται σε μεγάλη επιβάρυνση για τα βιοχημικά και ακτινολογικάκέντρα,καθώς και σε τεράστιο κόστος για το σύστημα υγείας, που δίνει πολλά χρήματα για θεραπεία καρκίνων οι οποίοι με τους ενδεδειγμένους ελέγχους θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Την ίδια στιγμή συνδέεται με μεγάλο ψυχολογικό αλλά και οικονομικό κόστος για τους ίδιους τους ασθενείς». Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ενωσης καταλήγει λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα προκειμένου να αποκτήσουμε ένα προληπτικό σύστημα που θα σώζει ζωές.

Το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν έχουν γίνει συντονισμένες κινήσεις για ενημέρωση του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τον καρκίνο σημειώνει και η υπεύθυνη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών κυρία Ευαγγελία Τζάλα. «Πράγματι, το κοινό δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο, και στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε μέσα στους επόμενους μήνες εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού που θα αφορούν αρχικώς κοινές μορφές καρκίνου, όπως του μαστού και του πνεύμονος, αλλά και τον ορθοκολικό καρκίνο και το μελάνωμα». Ποιες οδηγίες θα ακολουθήσει όμως η χώρα μας σε ό,τι αφορά τον προσυμπτωματικό πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο; «Τέτοιες οδηγίες δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί,αλλά πιθανότατα θα αποτελούν συγκερασμό των οδηγιών των πιο έγκριτων φορέων» απαντά η κυρία Τζάλα. Στόχος είναι, όπως έχει τεθεί και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2008-2012, να φθάσουμε μία ημέρα στο επίπεδο άλλων χωρών όπου υπάρχουν οργανωμένα συστήματα «επικοινωνίας» με τον πληθυσμό για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου σχετικά με μορφές της νόσου όπως ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. «Μέσα στους επόμενους μήνες το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με έγκριτους επιστήμονες θα ξεκινήσει αρχικώς σε μικρότερο μέρος του πληθυσμού και μετά γενικευμένα ένα οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου, το οποίο θα μπορούσε να αφορά επιστολές που θα υπενθυμίζουν στον καθένα τα σημαντικά... ραντεβού ζωής με την πρόληψη του καρκίνου» τονίζει η κυρία Τζάλα. Μακάρι να δούμε πράξεις, γιατί η απραξία κράτησε δεκαετίες...

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=333409&dt=23/05/2010#ixzz0oqY7ZT1r

Read more...

Αναδρομικές αμοιβές για συμβασιούχους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΟNLINE
Tου Aλέξανδρου Aυλωνίτη
 22/5/2010

Η Oλομέλεια E.Σ. σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 3301/04

«Aνοίγει ο δρόμος για την αναδρομική πληρωμή και δικαίωση χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι -οποτεδήποτε στο παρελθόν ή και σήμερα- έχουν πετύχει την έκδοση ευνοϊκής γι’ αυτούς προσωρινής δικαστικής διαταγής ή απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, ύστερα από σχετική απόφαση της Oλομέλειας του Eλεγκτικού Συνεδρίου (E.Σ.) Aνατρέποντας τη μέχρι τώρα δυσμενή για τους συμβασιούχους νομολογία του, το E.Σ. εγκρίνει πλέον τις σχετικές δαπάνες, κρίνοντας (αντίθετα προς τη νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης) ότι οι προσωρινές δικαστικές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα αποτελούν «εκτελεστούς τίτλους» που είναι δεσμευτικοί για το Δημόσιο και συνεπώς όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς οφείλουν να συμμορφώνονται σε αυτούς. Mε τον τρόπο αυτό μπορούν να πληρωθούν αναδρομικά συμβασιούχοι για όσο διάστημα (μήνες και χρόνια) παρέμειναν δικαιωμένοι με τις αποφάσεις αυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Oλομέλεια E.Σ. σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 3301/04, με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση αφαίρεσε από τον κατάλογο των «εκτελεστών τίτλων» τις δικαστικές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα. Στόχος της ήταν από τη μία να «μπλοκάρει» την άμεση είσπραξη ποσών που διεκδικούσαν όσοι τους χρωστούσε λεφτά το Δημόσιο και από την άλλη να «παγώσει» τη δικαστική δικαίωση και την πληρωμή συμβασιούχων, οδηγώντας τους «στον δρόμο» χωρίς την καταβολή χρημάτων ούτε καν για δεδουλευμένα.
Eτσι ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση με την έγκριση δαπανών και πληρωμή όλων εκείνων των συμβασιούχων που πέτυχαν την παραμονή τους στην εργασία μέσω προσωρινών διαταγών ή ασφαλιστικών μέτρων σε οποιονδήποτε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα (υπουργεία, Nομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και Iδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενα από το κράτος, Oργανισμοί Tοπικής Aυτοδιοίκησης).
H σημαντική απόφαση (που θα γίνει επίσημα γνωστή σε λίγες εβδομάδες) υιοθετεί σχετική πρόταση του Γενικού Eπιτρόπου Eπικρατείας του Eλεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκη, ύστερα από σχετικό ερώτημα που τέθηκε από τους εργατολόγους Xρ. Nικολουτσόπουλο και Δ. Bαλαβάνη που χειρίστηκαν σχετικές υποθέσεις συναντώντας την άρνηση της διοίκησης να συμμορφωθεί σε δικαστικές ενέργειες, καθώς και την άρνηση έγκρισης δαπανών για εργασία που είχε παρασχεθεί.

Read more...

«Εφαρμόστε νωρίτερα το νέο Ασφαλιστικό»

ΤΟ ΒΗΜΑ
21/5/2010

«Φέρτε πιο κοντά την εφαρμογή των ασφαλιστικών μέτρων». Την ώρα που οι κοινωνικές αντιδράσεις στις ασφαλιστικές αλλαγές κορυφώνονται, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «μεταφέρει» τις ημερομηνίες έναρξης των μέτρων προ του 2015. Η προτροπή που διατυπώνεται προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εν όψει της τελικής διαμόρφωσης του νομοσχεδίου, είναι οι αλλαγές να ισχύσουν νωρίτερα και η «προσαρμογή» του ασφαλιστικού συστήματος στα νέα οικονομικά δεδομένα να είναι βιαιότερη.

Στο στόχαστρο των στελεχών της τρόικας είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης που το κυβερνητικό προσχέδιο τοποθετεί στο 2018. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η παρατεταμένη «περίοδος χάριτος» που μεσολαβεί, θα επιτείνει τα οικονομικά προβλήματα του συστήματος, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η προσαρμογή στο νέο σύστημα θα είναι ομαλότερη με τη ρύθμιση που έχει προτείνει.

Πάντως, πέραν αυτού, αποκλίσεις υπάρχουν και σε άλλα σημεία του κυβερνητικού σχεδίου σε σχέση με το μνημόνιο που υπογράφηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας. Αυτές αφορούν:

1. Την καθιέρωση των 40 ετών ασφάλισης για πλήρη σύνταξη που υπάρχει στο μνημόνιο και όχι στο προσχέδιο. «Αυξημένη ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 σε 40 έτη ως το 2015» αναφέρει χαρακτηριστικά το μνημόνιο.

2. Την αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στα 65 έτη προ του 2013, σε αντίθεση με τις ως τώρα διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

3. Ολοι οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτούνται στα 65 ως τον Δεκέμβριο του 2015. Το προσχέδιο νόμου αντιθέτως προβλέπει καμία συνταξιοδότηση να μη γίνεται κάτω των 60 ετών.

4. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο 60ό έτος της ηλικίας να είναι περιορισμένες και να ισχύσουν άμεσα, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2011, «συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και εκείνων που έχουν 40 χρόνια εισφορών».

5. Η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη (βασική) να δίδεται μόνο σε ηλικίες άνω των 65 ετών και όχι στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης πριν από το όριο αυτό, που προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο.

Οι διαφορές του προσχεδίου νόμου και του μνημονίου αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το μόνιμο αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πολλές από αυτές αναμένεται να απεικονισθούν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Read more...

"Αξονικό"… μπλακ αουτ στις Κυκλάδες

 Δεν λειτουργεί ο μοναδικός τομογράφος στην Σύρο
Πρώτο Θέμα
20/5/2010
 
Εκτός λειτουργίας  βρίσκεται ο μοναδικός αξονικός τομογράφος των Κυκλάδων στο Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση καθώς η κίνηση είναι αυξημένη λόγω της τουριστικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει και εν όψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Τα ραντεβού ακυρώνονται και οι ασθενείς περιμένουν να επισκευαστεί ο αξονικός για να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους. 

Η διοίκηση του  νοσοκομείου ενημέρωσε με έγγραφό  της όλα τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων, το ΙΚΑ, το ΕΚΑΒ αλλά και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για την βλάβη που παρουσιάστηκε ώστε να σε περίπτωση που προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό να κινήσουν τη διαδικασία της αεροδιακομιδής στην Αθήνα αφού στο νησί δεν υπάρχει ούτε ιδιωτικός αξονικός τομογράφος προκειμένου να παραπεμφθούν εκεί τα επείγοντα περιστατικά.

Read more...

«Θερμή» εξέταση για τον καρκίνο του μαστού


TO BHMA

19/5/2010

Συσκευή υπέρυθρης ακτινοβολίας εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα


ΛΟΝΔΙΝΟ Μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό προκειμένου να προσφέρει νυχτερινή όραση μπορεί σύντομα να βοηθήσει τις γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν για καρκίνο του μαστού. Μελέτη έδειξε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια σε ορισμένους τομείς της Ιατρικής αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εντοπισμού όγκων πρώιμου σταδίου στον μαστό σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Με δεδομένο ότι στις νεότερες γυναίκες ο ιστός των μαστών είναι πυκνότερος, η μαστογραφία δεν δίνει πάντα αξιόπιστα αποτελέσματα- μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να εντοπίσει μόλις το 50% των όγκων. Σε αυτές τις γυναίκες η ψηφιακή συσκευή υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά ανίχνευσης της νόσου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Γκόρντον Γουίσχαρτ, διευθυντή της Μονάδας Μαστού στο Νοσοκομείο Αντενμπρουκ στο Κέιμπριτζ.

Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερες από 100 γυναίκες και έδειξε ότι ο συνδυασμός μαστογραφίας με την τεχνολογία της θερμογραφίας, όπως ονομάζεται, οδηγεί σε εντοπισμό σχεδόν του 90% των καρκίνων του μαστού σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Η θερμογραφία βασίζεται σε χρήση μιας κάμερας που εντοπίζει τις διαφορές στη θερμοκρασία του δέρματος: όπου υπάρχει μη φυσιολογικός ιστός, όπως ένας καρκινικός όγκος, η περιοχή είναι ελαφρώς θερμότερη (αποτυπώνεται με κόκκινο χρώμα στην εξέταση) σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ιστό που βρίσκεται γύρω της.

Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

18/5/2010

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τη συναίνεση του κ. Ροντούλη, του κ. Παπαδημούλη και του κ. Μανωλάκη και τη σύμφωνη γνώμη των Υφυπουργών κ.κ. Καρχιμάκη και κ. Μπόλαρη θα προηγηθεί η με αριθμό 783/11-5-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήση Τζηκαλάγια προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ανάγκη άμεσης λειτουργίας αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Καστοριάς κ.λπ..

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τζηκαλάγια έχει ως εξής:
«Τα τελευταία χρόνια, παρά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων (Εγνατία Οδός και κάθετοι Εγνατίας), η Καστοριά απέχει μια ώρα από την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Εδώ και 25 χρόνια, όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη σπουδαιότητα της αξονικής τομογραφίας στη σωστή διάγνωση και κατ’ επέκταση πληρέστερη αντιμετώπιση στα διάφορα προβλήματα υγείας.
Μέχρι πριν δύο χρόνια, η Καστοριά διέθετε ιδιωτικό εργαστήριο αξονικού τομογράφου. Σε αυτό εξυπηρετούνταν η μεγάλη πλειοψηφία των ιατρικών περιστατικών. Έκτοτε, δεν λειτουργεί. Ως άμεση συνέπεια, όλοι οι ασθενείς, νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο, αλλά και εξωτερικοί ασθενείς, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στους αξονικούς τομογράφους Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Γρεβενών. Αυτό προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία στους ασθενείς, ιδιαίτερα όμως στους νοσηλευόμενους σε βαρύτερη κατάσταση.
Ερωτάται η κα Υπουργός:
Πότε, επιτέλους, θα προχωρήσετε στην εγκατάσταση αξονικού τομογράφου σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στο Νοσοκομείο Καστοριάς;
Πότε θα διασφαλίσετε την ύπαρξη εκπαιδευτικού ιατρικού και εργαστηριακού προσωπικού που θα συμβάλει στην άμεση σωστή λειτουργία του, μόλις ο αξονικός τομογράφος εγκατασταθεί;»
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο, για να απαντήσει στην ερώτηση του κυρίου συναδέλφου.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Όπως σίγουρα ο αγαπητός συνάδελφος γνωρίζει, υπήρχε ήδη από την προηγούμενη Κυβέρνηση μια συμφωνία με τη Νομαρχία της Καστοριάς, προκειμένου η Νομαρχία να κάνει τη διενέργεια και την αγορά του αξονικού τομογράφου και στη συνέχεια να παραχωρηθεί προς εγκατάσταση στο Νοσοκομείο.
Άρα, πριν απαντήσω στα δύο συγκεκριμένα ερωτήματα να σας αναφέρω ότι, μετά από επικοινωνία που είχαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου με τη Νομαρχία, είμαστε στην τελική φάση για τη διενέργεια του διαγωνισμού, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί όλες οι αρμόδιες επιτροπές και πρόκειται εντός των ημερών –μας ενημέρωσε η Νομαρχία- να δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού. Και ελπίζουμε, βέβαια, ότι μέσα στα νόμιμα πλαίσια και με τις νόμιμες διαδικασίες θα πάει γρήγορα.
Τώρα, ως προς τα δύο θέματα που είναι, προκειμένου με το που θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, να μπορεί αμέσως να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει ο αξονικός. Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας ενημερώσω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι έχουμε ήδη προτείνει να ενταχθεί και πρόκειται να ενταχθεί –αυτή είναι η δική μας θέση ως Υπουργείο Υγείας- στο ΕΣΠΑ η αντίστοιχη χρηματοδότηση που απαιτείται, προκειμένου να υπάρξει η διαμόρφωση του χώρου εντός του Νοσοκομείου, για να μπορέσει, με το που θα έχει γίνει η διενέργεια και η αγορά του αξονικού, να εγκατασταθεί.
Σύμφωνα πάλι με την πληροφόρηση που έχουμε από τις υπηρεσίες, αυτή τη στιγμή πρόκειται να γίνει μια μελέτη η οποία θα έχει διάρκεια δύο μηνών και στη συνέχεια θα αρχίσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου. Άρα, όπως βλέπετε, με την ολοκλήρωση και νωρίτερα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού από τη Νομαρχία, λογικά θα μπορεί να είναι έτοιμος και ο χώρος να υποδεχτεί το μηχάνημα.
Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, το οποίο βέβαια είναι και ιδιαίτερα κρίσιμο, γιατί πρέπει να υπάρχει και το προσωπικό που θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το μηχάνημα, θα ήθελα, λοιπόν, να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουν προβλεφθεί -και βάσει της προκήρυξης που δημοσιεύσαμε στις 29 Δεκεμβρίου για νοσηλευτικό προσωπικό- για το Νοσοκομείο της Καστοριάς δύο θέσεις εμφανιστών χειριστών, η μία θα είναι ΤΕ, η άλλη ΔΕ. Επίσης, έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στο χειρισμό αξονικού τομογράφου δύο υπάλληλοι του Νοσοκομείου, καθώς και ένας του κλάδου εμφανιστών χειριστών στο Θεαγένειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, με βάση την απόφαση του ΚΕΣΥ στις 12 Δεκεμβρίου του 2006, εκπαιδεύεται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου Επιμελητής Α’ της Ακτινοδιαγνωστικής του Νοσοκομείου Καστοριάς, όπως επίσης –και ολοκληρώνω- έχει ήδη προκηρυχθεί μια θέση Επιμελητή Β’ Ακτινοδιαγνωστικής, πάλι για το Νοσοκομείο Καστοριάς και σίγουρα θα πάει γρήγορα η διαδικασία, ώστε να μπορέσει να προσληφθεί. Και παράλληλα, υπάρχει η μέριμνα και από την Υγειονομική Περιφέρεια, εφόσον χρειάζονται και επιπλέον προσωπικό, να μπορέσει και αυτό να καλυφθεί.
Θα επανέλθω, όμως, στη δευτερολογία, εάν έχετε περεταίρω διευκρινίστηκες ερωτήσεις.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.
Κυρία Υπουργέ, πράγματι εάν επισκεπτόσασταν την Καστοριά πριν από δύο και πλέον χρόνια είτε σε περίοδο χειμώνα, με παγωνιές και χιόνια, βροχές και καταιγίδες είτε σε περίοδο καλοκαιριού, που μπορεί να έχουμε κι εμείς καύσωνες, σε ένα σημείο της Καστοριάς, κοντά στο Νομαρχιακό Μέγαρο, μπορεί να συναντούσατε ένα συνωστισμό κάποιες ώρες της ημέρας. Ήταν όταν τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου αλληλοδιαδόχως μετέφεραν περιστατικά στο μοναδικό ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, που είχε και αξονικό τομογράφο, για τη διενέργεια της απαραίτητης αξονικής τομογραφίας.
Δυστυχώς και για λόγους που δεν άπτονται της σημερινής συζήτησης -λόγους σχέσεων μεταξύ των ιατρών που ήταν συμβεβλημένοι στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο- και αυτό το τόσο απαραίτητο σε εκείνη τη συγκυρία που δεν είχαμε –εννοείται- αξονικό τομογράφο και στο κρατικό νοσοκομείο Καστοριάς, δεν λειτουργεί σήμερα.
Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια οι πολίτες του Νομού Καστοριάς περίπου 55.000 τον αριθμό για τη διενέργεια της απαραίτητης αξονικής τομογραφίας, που είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο στη σύγχρονη ιατρική διαγνωστική πράξη, μεταβαίνουν είτε με ασθενοφόρα, αν νοσηλεύονται, είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, όταν είναι ελαφρύτερα περιστατικά, στους αξονικούς τομογράφους της Πτολεμαϊδας, της Κοζάνης και των Γρεβενών, οι περισσότεροι των οποίων είναι ιδιωτικοί. Αντιλαμβάνεστε την ταλαιπωρία, που δεν μας τιμά στο 2010. Και η περιοχή μας είναι παραμεθόρια, είναι ορεινή, είναι περίοδοι του έτους που τα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ δύσκολα γι’ αυτήν την μετάβαση, οπότε η λειτουργία αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Καστοριάς είναι λίαν απαραίτητη. Και όπως φάνηκε από την απάντησή σας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι για να λειτουργήσει ένας αξονικός χρειάζεται, πρώτον, το επιστημονικό αυτό όργανο, δεύτερον, ο κατάλληλος χώρος και τρίτον, το προσωπικό που θα το λειτουργήσει.
Όπως είπατε, για τον αξονικό τομογράφο έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με μέριμνα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης η διαδικασία της προκήρυξης διαγωνισμού για την προμήθειά του. Ελπίζουμε αυτά να τρέξουν πολύ γρήγορα, για να έχουμε τον αξονικό τομογράφο.
Όσον αφορά το χώρο εγκατάστασης πριν από ένα μήνα περίπου είχα την ευκαιρία συνοδευόμενος από το διευθυντή της Επιστημονικής Επιτροπής στο Νοσοκομείο Καστοριάς, που εκτελούσε και χρέη διοικητού μια και δεν είχε εγκατασταθεί μέχρι τότε ο διοικητής στο νοσοκομείο, να διαπιστώσω ότι ο χώρος εγκατάστασης είναι ακόμα στα σπάργανα.
Με διαβεβαιώνετε, όπως με διαβεβαίωσαν και οι γιατροί από το Νοσοκομείο της Καστοριάς, ότι προχωρά, ότι τρέχει η διαδικασία της διαμόρφωσης του χώρου, η διαγωνισμός, η μελέτη για την εγκατάσταση της ακτινοπροστασίας του χώρου που θα εγκατασταθεί.
Πολύ σημαντικότερο από όλα αυτά είναι το επιστημονικό προσωπικό. Μου είπατε αυτά -που τα δέχομαι- όσον αφορά την εκπαίδευση του παραϊατρικού προσωπικού. Φυσικά ο κινητήριος μοχλός των πάντων είναι ο γιατρός που θα λειτουργήσει τον αξονικό τομογράφο, αυτός που έχει την επιστημονική ευθύνη. Αυτήν τη στιγμή το Νοσοκομείο Καστοριάς έχει δύο ακτινολόγους. Έχει γίνει προκήρυξη, όπως είπατε και το γνωρίζω, για την τρίτη θέση του ακτινολόγου –υπάρχουν επτά με οκτώ αιτήσεις- και ζητούμε να τρέξει αυτή η διαδικασία όσο γίνεται συντομότερα. Όμως, θέλω να σας πω ότι μία και με την ίδια διαδικασία που ίσως πληροφορηθήκατε είναι να γίνει και η προμήθεια του μαστογράφου για το Νοσοκομείο Καστοριάς, που δεν έχουμε, ούτε οι τρεις ακτινολόγοι θα επαρκούν. Η ειδικότητα της ακτινολογίας είναι πολύ βασική σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο. Υπάρχουν η κλασική ακτινολογία, οι υπέρηχοι, ο αξονικός τομογράφος, ο μαστογράφος. Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις, να μην πω πέντε γιατροί σε ένα νομαρχιακό νοσοκομείο, για να πεις ότι ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια μπορούν να διενεργούνται αυτές οι ιατρικές πράξεις.
Θα είμαστε από κοντά και θα το παρακολουθούμε το ζήτημα, για να λειτουργήσει από κοντά ο αξονικός τομογράφος, όπως πρέπει, για το καλό της περίθαλψης των κατοίκων του νομού Καστοριάς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαρία Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.

ΜΑΡΙΑ – ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχάς καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σας για την περιοχή σας και για την εκλογική σας περιφέρεια. Όπως κι εσείς είπατε υπάρχει μία καθυστέρηση τα προηγούμενα χρόνια. Εσείς ο ίδιος το διαπιστώσατε. Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω για το ενδιαφέρον μας.
Η Νομαρχία Καστοριάς έχει αναλάβει, απ’ ό,τι έχουμε την ενημέρωση που κι εσείς επιβεβαιώσατε και εντός των επομένων ημερών θα προκηρυχθεί από τη Νομαρχία της Καστοριάς ο διαγωνισμός. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι πολύ γρήγορα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτή η διαγωνιστική διαδικασία και να υπάρχει προμήθεια του αξονικού τομογράφου.
Από την πλευρά μας οι δύο δεσμεύσεις που έχουμε είναι πολύ γρήγορα ο χώρος αυτός να διαμορφωθεί, ώστε με την ολοκλήρωση της προμήθειας να μπορεί να εγκατασταθεί. Όπως ήδη σας διαβεβαίωσα εμείς έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ τη διαμόρφωση του χώρου. Τα χρήματα αυτά αυτήν τη στιγμή είναι εγγυημένα. Η μελέτη γρήγορα θα προχωρήσει. Έχουμε μιλήσει και με τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας και ελπίζουμε λοιπόν εντός διμήνου να έχουμε τη μελέτη ώστε να αρχίσουν οι εργασίες που χρειάζονται για να προετοιμαστεί ο χώρος και όλες οι άλλες διαδικασίες που είπατε.
Όσον αφορά το προσωπικό καταλαβαίνετε ότι για να έχουμε όλον αυτόν τον αριθμό των γιατρών πρόσληψη φέτος είναι κάτι που -κι εγώ θέλω να είμαι σοβαρή- δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε. Νομίζω όμως ότι αυτά που δεσμευθήκαμε θα τα έχουμε. Δηλαδή, η προκήρυξη για επιμελητή Β’ προχωρά γρήγορα, πολύ γρήγορα θα έλθει λοιπόν να αναλάβει, όπως επίσης είναι και ο επιμελητής Α’ ο οποίος έκανε την εκπαίδευση του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου ακριβώς να μπορεί με το καλό όταν εγκατασταθεί το μηχάνημα να το χειριστεί.
Θέλω, λοιπόν, εδώ με αυτήν την ευκαιρία να πω, ότι παρότι είμαστε σε μία τόσο δύσκολη δημοσιονομική και οικονομική συγκυρία ξέρετε ότι η υγεία είναι ο μόνος τομέας που από αυτό εδώ το έδρανο ο Πρωθυπουργός είπε ότι προχωράμε κανονικά το πρόγραμμα των προσλήψεων. Βέβαια, το πρόγραμμα των προσλήψεων είναι όσον αφορά την Καστοριά και για ακτινολόγους οι θέσεις για τις οποίες αναφερθήκαμε συν οι θέσεις φυσικά των τεχνικών που θα κληθούν να λειτουργήσουν το μηχάνημα.
Από εκεί και πέρα όσον αφορά τον μαστογράφο είναι ένα ζήτημα που θέλω προσωπικά να σας πω ότι θα το κοιτάξω. Δεν είμαι έτοιμη να σας απαντήσω σήμερα, για να δούμε εάν μπορούσε και αυτό να το καλύψουμε μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά καταλαβαίνω ότι έχει γίνει μία συζήτηση και με τη Νομαρχία από αυτά που είπατε και στο βαθμό που εξασφαλιστεί να μπορέσουμε να δούμε εκεί τι παραπάνω ανάγκες θα χρειαστούν για το προσωπικό.
Ας βάλουμε το στόχο να έχουμε τους επόμενους μήνες κατ’ αρχήν τον αξονικό τομογράφο σε πλήρη λειτουργία και αμέσως μετά να δούμε τι περαιτέρω ανάγκες θα χρειαστούν.
Ευχαριστώ πολύ.

Read more...

Η πρόληψη κάνει καλό και στο ταμείο

TA NEA
Μάρθα Καϊτανίδη
17/5/2010

ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ διαγωνισμούς που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια για την προμήθεια υλικών στα νοσοκομεία, τη δημιουργία παρατηρητηρίου σύγκρισης τιμών, τη διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών ώστε να εξασφαλίζονται χαμηλότερες προσφορές, ακόμη και με συγχωνεύσεις μικρών νοσοκομείων επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να «νοικοκυρέψει» τον χώρο της υγείας.

Η πρόληψη είναι ακόμη ένας σημαντικός άξονας δράσης, που βρίσκει σύμφωνους και τους οικονομολόγους της υγείας, ενώ προβλέπονται σημαντικές μειώσεις και σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές δαπάνες. Οπως ανέφερε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά το 9ο Ετήσιο Συνέδριο Ηealth World 2010 του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «η πρόβλεψη διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία- κάτι που γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες-, η εισαγωγή νοσοκομειακής συσκευασίας, ο έλεγχος και η καταγραφή της διακίνησης από την αποθήκευση του φαρμάκου μέχρι το φαρμακείο των νοσοκομείων και το ημερήσιο συνταγολόγιο για κάθε ασθενή που νοσηλεύεται είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική κλινική», θα φέρουν σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, σε συνδυασμό με τη συνολική προσπάθεια που γίνεται και από το υπουργείο Οικονομίας για την υποκοστολόγηση των φαρμάκων που είναι σε εξέλιξη, «η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει μέσα στο 2010 και στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

Οι οικονομολόγοι της υγείας βλέπουν με θετικό μάτι τις εξελίξεις αυτές, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτόν μπορεί να ελεγχθεί μεταξύ άλλων η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και να ενισχυθεί η κατανάλωση των γενόσημων, των αντιγράφων δηλαδή φαρμάκων. «Η αύξηση μεριδίου των γενόσημων στην αγορά, στα μέσα επίπεδα που απαντώνται στις ευρωπαϊκές χώρες που είναι της τάξεως του 30%- 40%, θα “γλίτωνε” τη χώρα μας από 2 δισ. ευρώ», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος.

Περισσότερα έσοδα
Οπως ωστόσο ο ίδιος προσθέτει, εξίσου σημαντικό είναι να εστιάσουν οι αρμόδιοι φορείς και στην αύξηση των εσόδων στο ΕΣΥ, αντί να επικεντρώνονται μόνον στις περικοπές εξόδων. «Εάν για παράδειγμα λειτουργούσαν οι απογευματινές βάρδιες στις ακτινολογικές κλινικές των νοσοκομείων, τότε τα έσοδα θα εκτινάσσονταν στα ύψη», προσθέτει ο κ. Λιαρόπουλος. Είναι ενδεικτικό πως ο τζίρος των απογευματινών ιατρείων για το περασμένο έτος, ξεπέρασε στον Ευαγγελισμό τα 4,2 εκατ. ευρώ.

Μόνον το μηχάνημα ποζιτρονικής- υπολογιστικής τομογραφίας (ΡΕΤ/ CΤ), ανεβάζει τα... απογευματινά κέρδη του Ευαγγελισμού κατά 1.200 ευρώ την ημέρα. Ειδικότερα, καθημερινά υποβάλλονται έξι ασθενείς στη συγκεκριμένη εξέταση, γεγονός που μεταφράζεται σε 9.000 ευρώ μεικτά κέρδη- πέρα απο τα λειτουργικά έξοδα, το 25% αυτών καλύπτουν το εισόδημα των 15 επιστημόνων και των 10 νοσηλευτών και τεχνικών που εργάζονται στο τμήμα- ενώ τα 1.200 ευρώ κατευθύνονται στο ταμείο του νοσοκομείου.

Read more...

Νυστέρι στα ιατρικά υλικά

TA NEA
Μάρθα Καϊτανίδη
17/5/2010
ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ μεγάλο «φαγοπότι» με τα ιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις επιχειρεί να βάλει το ΙΚΑ, ανοίγοντας τον δρόμο και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία που παρακολουθούν τη «μαύρη τρύπα» τους να διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο εξαιτίας των υπερτιμολογήσεων στα υλικά.

Στο πλαίσιο αυτό, «μαχαίρι» μπήκε στα στεντ που χρησιμοποιούνται στις αγγειοπλαστικές επεμβάσεις κατά 60%- για παράδειγμα για τα στεντ που εκλύουν φαρμακευτικές ουσίες η τιμή από 3.000 ευρώ καθορίζεται σε 1.500 ευρώ.

Μόνον με την κίνηση αυτή, το προσδοκώμενο όφελος για το συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχες αποφάσεις ελήφθησαν και για τα «τσουχτερά» υλικά που χρησιμοποιούνται για τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις αλλά και για τα χειρουργεία καταρράκτη, ενώ παράλληλα καταργήθηκαν χειρουργικά υλικά μίας χρήσης (όπως είναι τα ηλεκτρόδια εξάχνωσης) εξοικονομώντας επιπλέον 24 εκατομμύρια ευρώ.

Read more...

Θετικά τα μηνύματα για το αιμοδυναμικό

Ροδιακή
11/5/2010

Θετικά είναι τα μηνύματα που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας αιμοδυναμικού και ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου στο νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς προωθείται με σύμφωνη γνώμη και των αρμοδίων υπουργών η ένταξή τους για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Αυτό ανακοίνωσε ο βουλευτής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος χτες σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι περιελήφθησαν μεν στον νέο οργανισμό του νοσοκομείου μας, αλλά το ζητούμενο είναι η χρηματοδότησή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσε ο κ. Κρεμαστινός το αιμοδυναμικό εργαστήριο κόστους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και το ακτινοθεραπευτικό κόστους 4 εκατομμυρίων ευρώ, θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ ενώ αν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε θα προταθεί η χρηματοδότησή τους από το τομεακό του υπουργείου.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, έστειλε σχετική επιστολή στον περιφερειάρχη όσον αφορά το ΕΣΠΑ, ενώ και οι αρμόδιοι υπουργοί είναι θετικοί.

http://www.rodiaki.gr/article.php?id=36394&catid=1&subcatid=5

_________________________________________________________


ΥΓ (ειλικρινής απορία)

κ. Κρεμαστινέ, 
μήπως θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και κάποια Νοσοκομεία της Αθήνας που έχουν 16 μήνες με κλειστό το Αιμοδυναμικό, ή αφορά μόνο τις παραμεθόριες περιοχές;
ΜπΙ

Read more...

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία 20 Μαΐου για το Ασφαλιστικό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ Online 
12/5/2010
Σε νέα 24ωρη απεργία καλούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 20 Μαΐου με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν έτσι την αντίθεσή τους στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με  ΔΝΤ και ΕΕ για την λήψη έκτακτων δανείων ύψους 110 δις ευρώ.

"Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό απορρίπτεται. Η απάντηση θα είναι άμεση. Προχωράμε  σε γενική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη. Ο αγώνας για το ασφαλιστικό πρέπει να δοθεί τώρα  και δυναμικά", είπε ο Σπύρος Παπασπύρος, επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ σε δημοσιογράφους.
Συλλαλητήριο έχει καλεστεί σήμερα Τετάρτη 12/5 στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με ανακοινώσεις τους, χαρακτήρισαν ως «αντικοινωνικές και αντεργατικές» τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό. «Οι περίφημες αλλαγές εξαντλούνται σε παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων, χωρίς να αναζητούνται νέοι υγιείς πόροι και μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενεές».
ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία 20 Μαΐου για το Ασφαλιστικό
Οι ρυθμίσεις που προκαλούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι εκείνες που προβλέπουν μείωση συντάξεων κατά 7%-12% για εργασία έως 35έτη, το «παράθυρο» που ανοίγει για «πάγωμα» ή και μειώσεις με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο, ο περιορισμός της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις με την καταβολή μόνο της βασικής, η περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών, η κατάργηση έως το 2018 του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και η πρόβλεψη αυτόματης αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65 (με βάση το προσδόκιμο ζωής).
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκτιμά ως θετικά βήματα την παροχή δυνατότητας συνταξιοδότησης με 37έτη και στην περίπτωση ύπαρξης διαδοχικής ασφάλισης. Ανησυχεί, ωστόσο, για την επάρκεια της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού από τον κρατικό προϋπολογισμό στο μέλλον.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=28865147


Read more...

Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο: Τρία Ταμεία και όλοι οι φορείς Υγείας στο ΕΣΥ

ΤΟ ΒΗΜΑ
11/5/2010

Τον διαχωρισμό όλων των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ, και την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση ακολουθώντας τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είχαν υποβληθεί για πρώτη φορά στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τον διαχωρισμό του κλάδου συντάξεων από τις υπηρεσίες Υγείας στο ΙΚΑ, επεκτείνει τη ρύθμιση αυτή σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ετσι, οι φορείς πρωτοβάθμιας Υγείας θα υπαχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας σταδιακά, αρχής γενομένης από το 2011, και θα εποπτεύονται από ειδική υπηρεσία που θα συσταθεί στο υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, τα έξι νοσοκομεία του ΙΚΑ θα υπαχθούν στις διοικητικές δομές των ήδη υπαρχόντων νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ο στόχος της ρύθμισης είναι προφανής. Η αλματώδης αύξηση των δαπανών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εκτιμάται ότι θα τεθεί υπό έλεγχο με την ενοποίηση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, που θα έχει το ίδιο επίπεδο παροχών για όλους τους ασφαλισμένους.

Η ρύθμιση αυτή είναι πολύπλοκη καθώς, εκτός των δεκάδων διαφορετικών Ταμείων Υγείας, οι αμοιβές των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού διαφέρουν από Ταμείο σε Ταμείο. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει πιλοτικά από τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα θα καταργηθεί κι ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) ο οποίος λειτουργεί μόνο μέσω ιδιωτικών ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων και στοιχίζει περισσότερο από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο στον προϋπολογισμό.

Read more...

Εξηντάχρονος δεν κατάλαβε ότι δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι


Πηγή: ALPHA
11.5.2010
Ρεπορτάζ: Π. Αργυροπούλου

Ένας 60χρονος στην Αγγλία είχε μια σφαίρα σφηνωμένη στο εγκέφαλο αλλά δεν το ήξερε, αφού όταν τον πυροβόλησαν στον κήπο του σπιτιού του, δεν κατάλαβε το παραμικρό. Η σύζυγός του τον βρήκε πεσμένο στο έδαφος, είχε τις αισθήσεις του, όμως δεν μπορούσε να μιλήσει. Όταν τον μετέφερε στο νοσοκομείο, οι γιατροί θεώρησαν ότι έπαθε εγκεφαλικό. Στον αξονικό τομογράφο όμως είδαν, ότι ένα αντικείμενο ήταν σφηνωμένο στο εγκέφαλό του. Γρήγορα κατάλαβαν ότι ήταν σφαίρα και ειδοποίησαν την αστυνομία.

Η σύζυγός του ισχυρίζεται, ότι ο 60χρονος άνδρας δεν είχε εχθρούς, ενώ κανείς απ’ τους γείτονες δεν είδε το παραμικρό. Οι γιατροί επιχείρησαν ήδη μια φορά να αφαιρέσουν τη σφαίρα, όμως αυτό κατέστη αδύνατο εξαιτίας του σημείου στο οποίο βρίσκεται.

 http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=92&news_id=41626

Read more...

Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν τους… ψεύτες

ΤΑ ΝΕΑ
11-5-2010

Μια εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να αποκαλύψει εάν κάποιος λέει αλήθεια ή ψεύδεται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Η εξέταση είναι η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (η γνωστή και ως fMRI), η οποία καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα και έτσι την λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές του Στάνφορντ, με επικεφαλής τον δρα Τζέσε Ράισμαν, ζήτησαν από 16 εθελοντές να μελετήσουν εκατοντάδες πρόσωπα σε μια βάση δεδομένων με φωτογραφίες. Στη συνέχεια, έδειξαν σε καθέναν από αυτούς μια σειρά με φωτογραφίες, άλλες εκ των οποίων απεικόνιζαν κάποια από τα πρόσωπα που μόλις είχαν δει και άλλες αγνώστους.
Ταυτοχρόνως, τους ρωτούσαν ποιες αναγνώριζαν και ποιες όχι. Επιλογές ανάρτησης
Όση ώρα γινόταν το πείραμα, οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με μια συσκευή λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Proceedings», όταν ανέλυσαν τις εικόνες από τον εγκέφαλο των εθελοντών, εντόπισαν χαρακτηριστικές απεικονίσεις του τι σκέφτονταν οι εθελοντές. Πιο αναλυτικά, μπορούσαν να καταλάβουν εάν οι εθελοντές αναγνώριζαν τα πρόσωπα ως γνωστά ή άγνωστα, καθώς και εάν η αναγνώριση συνοδευόταν από ανάκληση στη μνήμη της παλιάς φωτογραφίας.
Η τεχνική όμως δεν ήταν τέλεια, καθώς δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει με απόλυτη αξιοπιστία τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εθελοντές κατά λάθος είπαν ότι αναγνωρίζουν ένα πρόσωπο το οποίο στην πραγματικότητα δεν είχαν δει στην πρώτη φάση της μελέτης.
Γι’ αυτό τον λόγο, παρότι η τεχνολογία είναι υπαρκτή, θα χρειαστούν πολλές μελέτες ακόμα έως ότου μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή πρακτική – λ.χ. στα δικαστήρια, για να αποκαλύψει εάν ένας μάρτυρας ή ένοχος ψεύδεται ή λέει την αλήθεια.

Read more...

«Κλειστές» εκατοντάδες κλίνες σε νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Παραμένουν ανενεργές λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και σε εξοπλισμό 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
9/5/2010
Της Πεννυς Mπουλουτζα

Την ώρα που τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν αγκομαχώντας υπό το βάρος των αναγκών του πληθυσμού για περίθαλψη, εκατοντάδες νοσηλευτικές κλίνες σε νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ παραμένουν ανενεργές λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

«Αγιοι Ανάργυροι»
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νέο γενικό ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», στο οποίο λειτουργούν μόνον οι 82 από τις 351 κλίνες που προβλέπονται στον οργανισμό λειτουργίας του. Η παραλαβή του νέου νοσοκομείου από την κατασκευάστρια εταιρεία (το παλαιό καταστράφηκε από τον σεισμό του 1999), ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και προς το παρόν λειτουργούν εντός των εγκαταστάσεών του, τρεις παθολογικές - ογκολογικές κλινικές, βιοπαθολογικό, ακτινοδιαγνωστικό και ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Αντίθετα, οι κλινικές και τα τμήματα του Χειρουργικού τομέα, η αιματολογική κλινική και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, συνεχίζουν να «φιλοξενούνται» σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής και δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα εξαιτίας ελλείψεων σε εξοπλισμό – π. χ. μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν εργαλεία για τα χειρουργεία... αλλά και προσωπικό.
Οπως δήλωσε στην «Κ» ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, κ. Αθανάσιος Νησιώτης, «το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα υπολειτουργεί. Το ίδιο ισχύει και στο ακτινοθεραπευτικό, τη στιγμή μάλιστα που πανελλαδικά η αναμονή για ακτινοθεραπεία ξεπερνά τους δύο μήνες. Επιπλέον δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία των τεσσάρων θαλάμων θεραπευτικού ιωδίου, που διαθέτει το νοσοκομείο. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 31 σχετικοί θάλαμοι και η λίστα αναμονής για τη θεραπεία αυτή είναι 5 - 6 μήνες», επισημαίνει ο κ. Νησιώτης και προσθέτει, «η πλήρης ανάπτυξη του νοσοκομείου, θα σήμαινε μία μείωση της τάξης του 30% στις λίστες αναμονής ογκολογικών ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις και εξειδικευμένες θεραπείες».
Συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο τη λειτουργία τουλάχιστον 200 κλινών έως τον Αύγουστο, έχει εκπονήσει η νέα διοίκηση του νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων. Οπως είπε στην «Κ» ο διοικητής κ. Δήμος Μπαρτζώκας, έως τις 20 Ιουνίου σχεδιάζεται η «επιστροφή» της χειρουργικής και ορθοπεδικής κλινικής και του αναισθησιολογικού τμήματος, καθώς και η έναρξη λειτουργίας Πανεπιστημιακής γενικής Χειρουργικής Κλινικής. Εως τις 30 Ιουνίου, θα εγκατασταθεί και Πανεπιστημιακή παθολογική κλινική (υπό τον καθηγητή κ. Γιώργο Σαρόγλου), ενώ θα τεθεί σε λειτουργία και το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Εως το τέλος Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα «επιστρέψουν» η αιματολογική κλινική και η ΜΕΘ.

«Αττικόν»
«Κλειστές» κλίνες συνεχίζουν να υπάρχουν και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» όπου λειτουργούν 645 από τις 735 κλίνες, και αυτές με σοβαρότατες ελλείψεις. Αυτή τη στιγμή, για να μπορούν να «βγουν» χωρίς προβλήματα οι βάρδιες του προσωπικού στα νοσηλευτικά τμήματα που ήδη λειτουργούν, απαιτούνται 150 νοσηλευτές. Παράλληλα, από τις 673 κλίνες του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, 110 δεν έχουν αναπτυχθεί λόγω ελλείψεων προσωπικού. Στο νοσοκομείο Πύργου έχουν τεθεί σε λειτουργία 175 κλίνες από τις 280.
Την εκτίμηση ότι όχι μόνο δεν θα ανοίξουν νέα τμήματα, αλλά θα κλείσουν και αυτά που ήδη λειτουργούν λόγω συνταξιοδοτήσεων, έκανε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης. «Εκτιμάται μάλιστα ότι το επόμενο εξάμηνο θα θελήσουν να φύγουν από το ΕΣΥ 5.000 - 7.000 εργαζόμενοι με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Περιμένουν να ανοίξουν στις ΜΕΘΚλειστές παραμένουν 60 κλίνες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας των ελλείψεων σε εξοπλισμό. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας καθηγητής κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν ανοίξει περίπου 80-90 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού (αναπνευστήρες και μόνιτορ), προκειμένου να ανοίξουν και οι υπόλοιπες περίπου 60 κλίνες. Ο ίδιος ωστόσο, εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με το εάν τα μέτρα λιτότητας θα επιτρέψουν την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού των ΜΕΘ που άνοιξαν πρόσφατα. (σ. σ. οι περισσότερες συμβάσεις αναμένεται να λήξουν στο τέλος του έτους).

Read more...

ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

της Ιλεάνας Σακκά
εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ στο ΣΥΑΕ
Εργασiα υγεία 
(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΕΕΙΕΠ)
: 9/5/2010 

Ο θεσμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) περιέχεται στο άρθρο 104 του Κανονισμού του ΙΚΑ του 1951. Ο θεσμός ίσχυσε με στόχο τη στοιχειώδη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων σε ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων και μόνο για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.
Ο χαρακτηρισμός της ειδικότητας μιας ομάδας εργαζομένων ως εργαζομένων ως ΒΑΕ σήμαινε επιπλέον εργατική και εργοδοτική εισφορά στο ΙΚΑ, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια και αυξημένο ποσό σύνταξης, λόγω της αυξημένης ασφαλιστικής εισφοράς. 
Η πρόωρη συνταξιοδότηση δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση, αλλά ελάχιστη μορφή αποκατάστασης μιας ανισότητας έναντι των άλλων επαγγελμάτων.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ισχύ του θεσμού μέχρι σήμερα κάποια επαγγέλματα του καταλόγου των ΒΑΕ δεν ασκούνται πλέον και νέα επαγγέλματα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων εμφανίσθηκαν.
Στα πλαίσια αυτά υπάρχει η ανάγκη να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για το θεσμό των ΒΑΕ, την αναθεώρηση του καταλόγου των επαγγελμάτων, το εύρος του θεσμού με επέκτασή του και σε ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, όπως οι εργαζόμενοι -ες στον τομέα της υγείας.
Η φθορά της υγείας των εργαζομένων από διάφορους βλαπτικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της εργασίας τους είναι δεδομένη.
Η στάση της πολιτείας Δυστυχώς η πολιτεία (το δημόσιο), που θεσπίζει νόμους για μια σειρά ζητήματα, όταν αφορούν την ίδια ως εργοδότη, δείχνει άγνοια και επιλεκτική μνήμη, με συνέπεια να είναι άγνωστος στο χώρο ευθύνης της ο θεσμός των ΒΑΕΕ, όπως και τα μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων.
Η ευθύνη για αυτήν την παράλειψη βαρύνει τον εργοδότη, δηλ. το κράτος, που δεν ενδιαφέρθηκε να προστατέψει την υγεία των υπαλλήλων του από τη φθορά του επαγγέλματος που ασκούν, με ότι αυτό συνεπάγεται σε αναρρωτικές άδειες (χαμένες εργατοώρες), οικονομικό κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία, κ.λ.π.
Στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ δεν έχουν εφαρμογή ο θεσμός των ΒΑΕ, αλλά ούτε και των εργατικών ατυχημάτων.
Είναι σοβαρότατη αντίφαση για εργαζόμενους /-ες στον ίδιο χώρο, με το ίδιο αντικείμενο εργασίας, όσοι, -ες έχουν ασφάλιση δημοσίου υπαλλήλου να μη χαρακτηρίζεται η εργασία τους ως ΒΑΕ, ενώ συναδέλφων τους, με το ίδιο αντικείμενο εργασίας που ανήκουν στον ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ, η εργασία τους να εντάσσεται στα ΒΑΕ και να έχουν πρόωρη συνταξιοδοτούνται κατά 5 χρόνια.

Πολλαπλότητα και πολυπλοκότητα βλαπτικών παραγόντων στους τομείς υγείας 
Πολλαπλοί είναι οι παράγοντες στον χώρο της υγείας που προκαλούν βλάβες στην υγεία των επαγγελματιών υγείας και μεταβαλλόμενοι.
Αρχικά θέλω να επισημάνω ότι για την καλύτερη κατανόηση του θέματος χρειάζεται να υπάρξει μία κατηγοριοποίηση των μονάδων υγείας σε γενικά και ειδικά νοσοκομεία. Ειδικά είναι τα αντικαρκινικά και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπου υπάρχει επί πλέον ψυχολογική πίεση και φθορά των εργαζομένων και χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας τους. Το ίδιο και για τις μονάδες αποκατάστασης αναπήρων, ιδιαίτερα παιδιών. Επίσης με δεδομένη την επανεμφάνιση των λοιμωδών νοσημάτων, λόγω της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών προς την Ευρώπη και των διαφόρων ιών είναι αδύνατο, κατά την γνώμη μου, να μηδενισθούν οι κίνδυνοι στους χώρους υγείας.
Οι επαγγελματίες υγείας είναι ανάγκη να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να αντιμετωπίζουν κάθε εισερχόμενο, -η στη μονάδα υγείας ως φορέα μεταδοτικού νοσήματος για την καλύτερη προστασία της υγείας τους.
Ίσως οι μονάδες υγείας να είναι από τους ελάχιστους εργασιακούς χώρους που τα Μέσα Ατομικής Προστασίας πρέπει να είναι καθημερινής χρήσης (μάσκες, γάντια, ανατομικά υποδήματα, ειδικά κολάν για φλεβίτιδες, κιρσούς,).
Κι αυτό γιατί, όπως προαναφέρθηκε, είναι αδύνατον να μηδενισθούν οι όποιοι κίνδυνοι. 
Εκτός της κατηγοριοποίησης των νοσοκομείων, είναι μεγάλος ο αριθμός των τμημάτων και των εργαστηρίων που λειτουργούν σ’ αυτά με ίδιους αλλά και διαφορετικούς βλαπτικούς παράγοντες το καθένα. Μονάδες νοσηλείας, χειρουργεία, μονάδες αποστείρωσης, μονάδες παρασκευής χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων, εργαστήρια μικροβιολογίας, αιματολογίας, παθολογο- ανατομίας, ακτινοδιάγνωσης, αξονικής- μαγνητικής τομογραφίας, υπερήχων, μονάδες εμφραγμάτων, εντατικής θεραπείας, νεογνών, αιμοδοσίας, εγκαυμάτων, μονάδες νοσηλείας ασθενών με AIDS, μηνηγγίτιδες, Τμήματα επειγόντων περιστατικών, τεχνικές υπηρεσίες, χώροι εστίασης, πλυντήρια, σιδερωτήρια, εργαζόμενοι ΕΚΑΒ, κ.ά.
Οι βλαπτικοί παράγοντες διακρίνονται σε: 
• Φυσικούς Παράγοντες (Θόρυβος, θερμοκρασία, φωτισμός, υγρασία, εξαερισμός, αιχμηρά αντικείμενα, διάφορες ακτινοβολίες).
• Χημικούς Παράγοντες (Αέρια αναισθησίας, διάφοροι διαλύτες - αντιδραστήρια, κυτταροστατικά, κ.ά.
• Βιολογικούς παράγοντες (Διάφορα βιολογικά παράγωγα των ασθενών προς εξέταση, μολυσμένος ιματισμός, επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα.
Αν προσθέσουμε σ’ αυτούς τους παράγοντες την εναλλασσόμενη βάρδια, τα δεκάδες οφειλόμενα ρεπό εβδομαδιαίας ανάπαυσης, την κατάτμηση της ετήσιας άδειας για ανάκτηση δυνάμεων, λόγω της τεράστιας έλλειψης επαγγελματιών υγείας (πρόκληση σύνδρομου burn out και mobbing), τους κινδύνους από την δραστηριοποίηση στους χώρους της υγείας ανειδίκευτου προσωπικού υπεργολάβων με άγνοια των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας και παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας του, τα 8μηνα και τα Stage θα έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα βλαπτικών παραγόντων. Όπως, επίσης, βλαπτικούς παράγοντες προκαλεί ο στρεβλός τρόπος διαχείρισης των νοσοκομειακών
αποβλήτων και κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ανυπαρξία δομών για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, παρά την ύπαρξη σχετικών νόμων
Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, απουσιάζει παντελώς το πλαίσιο δομών για τη προστασία της υγείας των εργαζομένων και τη σωματική τους ακεραιότητα, δεν υπάρχει ο ενιαίος φορέας εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου και ο φορέας ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, ώστε να διαθέτουμε συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του θεσμού των ΒΑΕ.
Θα είχε ενδιαφέρον να υπάρξει μια μελέτη για το τι προσέφερε τόσα χρόνια ο θεσμός αυτός στη προστασία της υγείας των εργαζομένων, πέραν της πρόωρης συνταξιοδότησης και της αυξημένης σύνταξης.
Μελέτη σε βάθος χρόνου για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (όπου ισχύει ο θεσμός), να καταγραφούν τα επαγγέλματα, οι μέρες απουσίες από την εργασία, η συχνότητα εμφάνισης επαγγελματικών ασθενειών και έπειτα η ταξινόμηση σε κατηγορίες των ΒΑΕ.
Η ποιότητα των συνθηκών εργασίας και η διασφάλιση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης επιδόματος ΒΑΕ.
Πρώτιστα είναι ύπαρξη δομών για την υγεία, υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων με προτάσεις για μέτρα πρόληψης και έπειτα διεκδίκηση για μικρότερο ωράριο, μεγαλύτερη διάρκεια άδειας και ένταξη σε διαφορετικό μισθολογικό κλιμάκιο όσων εργαζομένων χαρακτηριστούν ως ΒΑΕ.
Σχετικοί νόμοι αναφέρουν την υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας για δημιουργία δομών για την υγεία, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, όπως οι ν.1397/83, άρθρο 15, ν.3329/05, άρθρο 4, παρ. 1, εδ. Γ, γ., ν. 3370/05, άρθρο 21.
Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 19.09.2003 (σε συνάρτηση με την προηγούμενη Σύσταση 90/326/ΕΟΚ της Επιτροπής της 22.05.1990 σχετικά με τον ευρωπαϊκό κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών), στοχεύει στην πρόληψη και όχι τη θεραπεία (ισχύει και εδώ η θέση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ότι η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο από τη θεραπεία).
Ο ΠΟΥ μάλιστα έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα δράσης για το 2008-2017. Ο ΠΟΥ σ’ αυτό το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την υγεία των εργαζομένων επισημαίνει ότι χρειάζεται συνέργια των υπουργείων εργασίας και υγείας για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και διαβούλευση μεταξύ κοινωνικών εταίρων και πολιτείας.

Read more...