Ένας νεκρός στην Ινδία από ραδιενεργά απόβλητα στα σκουπίδια

30/4/2010
www.in.gr, ΑΠΕ

Διαρροή κοβάλτιου-60

Νέο Δελχί


Ένας εργάτης πέθανε και αρκετοί ακόμα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από έκθεση σε ραδιενεργά υλικά τα οποία πουλήθηκαν ως πολιοσίδερα από το Πανεπιστήμιο του Δελχί στην Ινδία.
Το πανεπιστήμιο έδωσε για ανακύκλωση μια συσκευή ακτίνων γάμμα που περιείχε ραδιενεργό κοβάλτιο-60, αναφέρει το BBC. Ένας εργάτης που κομμάτιασε το μηχάνημα σε υπαίθρια αγορά σκραπ πέθανε τη Δευτέρα από τη ραδιενέργεια και «αρκετοί άλλοι» νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία εντόπισε τα ραδιενεργά υλικά σε «αρκετές» μάντρες σκραπ της περιοχής, ωστόσο τουλάχιστον οι 40 από τις 48 κάψουλες που περιείχαν κοβάλτιο-60, σε μέγεθος μολυβιού, παραμένουν ακόμα άφαντες.

Το θρίλερ αναμένεται να έχει συνέχεια. Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, ένας από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου αποκάλυψε στο βρετανικό πρακτορείο ότι πριν από 20 χρόνια τα ραδιενεργά απόβλητα θάβονταν μέσα στην ίδια την πανεπιστημιούπολη.
«Πάνω από 20 κιλά [...] θάφτηκαν μπροστά στο τμήμα Φυσικής το διάστημα 1986-1987» δήλωσε ο καθηγητής Χημείας Ραμές Τσάντρα.

Η ινδική Ρυθμιστική Αρχή Ατομικής Ενέργειας απαιτεί τώρα εξηγήσεις από το Πανεπιστήμιο του Δελχί που παραβίασε τους κανονισμούς ασφάλειας. Αν επιπλέον επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί του Δρ Τσάντρα, ολόκληρη η πανεπιστημιούπολη θα πρέπει να ελεγχθεί για ραδιενέργεια.

Ειδικά συνεργεία της Αρχής αναζητούν τώρα τα υπόλοιπα κομμάτια του επικίνδυνου μηχανήματος ακτινοβόλησης, το οποίο είχε αγοραστεί το 1970 από τον Καναδά και τέθηκε σε αχρηστία στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Read more...

28 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία - Λοβέρδος

 28/4/2010
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το 20% όλων των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας στην Ευρώπη, σχετίζεται με εργασίες συντήρησης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι 10-15% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων μπορεί να αποδοθεί σε εργασίες συντήρησης. 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας που γίνεται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία και φέτος έχει ως επίκεντρο την ασφάλεια σε εργασίες συντήρησης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση δρα υπό τρομακτική πίεση εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και υπάρχει καταιγισμός αρνητικών γεγονότων, «προσπαθούμε να διατηρήσουμε μαζί με την πρωτεύουσα υποχρέωση για τη διάσωση της χώρας, ανοιχτή και ζωντανή την ατζέντα για όλα τα θέματα, γιατί η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παρακάμπτει κανένα θέμα». Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι υποχρέωσή μας να διευκολύνουμε και να προστατεύσουμε το χώρο εργασίας» και υπογράμμισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε ζητήματα ελέγχου στο χώρο εργασίας και σε ζητήματα αναπηρίας. «Για τα ζητήματα της ασφάλειας, παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση μια πολύ καλή κωδικοποιητική διαδικασία και από την επόμενη εβδομάδα ο κώδικας αυτός θα γίνει και νόμος του κράτους», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι «αν και δεν υπάρχουν χρήματα, η κυβέρνηση συμμετέχει στη διαδικασία μέσα από τη διαμόρφωση μιας υπεύθυνης στρατηγικής». 

Η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας Ελένη Γαλανοπούλου ανέφερε ότι «περισσότερο υγιείς και ασφαλείς, σημαίνει και περισσότερο παραγωγικοί χώροι εργασίας» και ανέλυσε τη στρατηγική για Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία η οποία βασίζεται στους εξής άξονες: Απλούστευση και προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας, διαμόρφωση και προώθηση κουλτούρας πρόληψης, νομοθεσία, διαχείριση πληροφόρησης, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενσωμάτωση της υγείας και ασφάλειας στην εκπαίδευση, ενθάρρυνση της έρευνας και αξιολόγηση νέων κινδύνων, ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, ενίσχυση των συνεργασιών. 

Εκπροσωπώντας τον Εθνικό Εστιακό Πόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Γ. Κωνσταντακόπουλος ανέλυσε τις προσπάθειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ από την πλευρά του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφόρησης, επιμόρφωσης και πολιτικής παρακολούθησης σε θέματα ασφάλισης και υγείας Χρήστος Χριστοδούλου, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στο επίπεδο των εργασιών συντήρησης για περισσότερο ασφαλείς χώρους εργασίας. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των ατυχημάτων και πρέπει να συμπεριληφθούν μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων, γιατί πολλές φορές υφίστανται σκληρή, μεταχείριση και αποκλεισμό». Παράλληλα, ζήτησε συνάντηση εργασίας με τη Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας, αίτημα το οποίο έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την κα Γαλανοπούλου. Η συνέντευξη τύπου οργανώθηκε στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια για την Υγεία στην Εργασία.

Read more...

ΑΧΕΠΑ Ξεκόλλησε από την γραφειοκρατία το ακτινοθεραπευτικό

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 27/4/2010
Της Νικολέτας Μπούκα


http://www.makthes.gr/news/reportage/54603/

Read more...

Τρι-αξονικές τρομογραφίες

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 27/4/2010








Του Γιώργου Σκαμπαρδώνη


Διαβάζω ότι σε αρκετά νοσοκομεία οι τεχνολόγοι-ακτινολόγοι που κάνουνε τις αξονικές τομογραφίες στους ασθενείς είναι άτομα που είχαν προσληφθεί ως τραπεζοκόμοι, υδραυλικοί, ή οδηγοί που είχαν σπουδάσει φιλολογία.
Άλλοι είχαν προσληφθεί ως καθαριστές, οδηγοί ασθενοφόρων ή γραμματείς και πήραν προβιβασμό στον τομογράφο -και βέβαια όλοι αυτοί είναι φυτευτοί από κομματικά στελέχη ή πρόκειται, κατά τύχη, βέβαια, για συγγενείς διευθυντών.

Κι όλα αυτά γιατί εδώ και 36 χρόνια δεν έχει θεσπιστεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, της συγκεκριμένης ειδικότητας - θα πεις, και να είχε θεσπιστεί θα λυνόταν το πρόβλημα σε μια χώρα όπου μπορεί ο καθείς να γίνει όχι ακτινολόγος, αλλά πολιτικός και να μας στείλει όλους αδιάβαστους, ως κι έγινε;

Σʼ αυτήν την οργιώδη Ντίνσνεϊλαντ, όπου πολλοί γιατροί σπούδασαν την ειδικότητα γιατί τους το είπε ο μπαμπάς τους, όπως και αρκετοί δικηγόροι, ή αρχιτέκτονες (κάνε μια δουλειά που να βγάζεις λεφτά), ενώ στη φιλολογία πηγαίνουνε συνήθως τα κορίτσια, που δεν τους αρέσει η λογοτεχνία, αλλά έτσι πρέπει να γίνεται, καλή είναι ως γυναικείο επάγγελμα, άσχετα που, αν δεν σου αρέσει και την ασκείς, απλώς παράγεις νέους στούρνους στα σχολεία.

Συχνά άσχετοι κυβερνούν αδιάφορους. Κι είσαι ό,τι δηλώσεις. Μη δηλώνεις τίποτα, γιατί αύριο δεν ξέρεις τι θα γίνεις -μπορεί από υδραυλικός να εξελιχθείς σε εισαγγελέα Εφετών. Η Ελλάς είναι, ολόκληρη, το κεφάλι ενός κασίδη, όπου μονόχειρες διδάσκονται κομμωτική.

Από καφετζής μπορείς να γίνεις δημοσιογράφος (όχι σπάνια διαδρομή), κι από εισαγωγεύς τσιμούχας να γίνεις υφυπουργός Εξωτερικών -όλα είναι πιθανά σʼ αυτήν τη χώρα της γενικευμένης απάτης και της αναξιοκρατίας. Μικροί-μεγάλοι στο καφενείο, όλοι είμαστε ίδιοι, όλοι μπορούμε να τα κάνουμε όλα κι έτσι λοιπόν πορευόμενοι, τα κάναμε ρόιδο. Παλιότερα είχαμε, εδώ, έναν νομάρχη, που προηγουμένως το κόμμα, επειδή ήταν άνεργος, του βρήκε δουλειά στο Μουσείο, ως πλύντη ανδριάντων. Έπλενε τους ανδριάντες - πάλι καλά πως δεν τον έβαλαν να κόβει και τα νύχια απʼ τʼ αγάλματα.

Μπορεί, επειδή ακριβώς μισείς την ποίηση, όπως έγινε παλιότερα, να σε κάνουνε υπουργό Πολιτισμού, ή να γίνεις υπουργός Πολιτισμού και να μην έχεις πατήσει ποτέ στο υπουργείο σου, όπως ο Καραμανλής, εφόσον δεν χρειαζόταν, αφού εκεί κυβερνούσε, αντʼ αυτού, ο Ζαχό. Τρέλα-νταντέλα.

Τα αντίστοιχα δηλαδή που συναντούσες λίγα χρόνια πριν, όταν είχαν έρθει οι Ρωσοπόντιοι, και ρωτούσες στη λαϊκή κάποιον κακόμοιρο που πουλούσε, πάνω σε ένα καφάσι, κατσαβίδια, τι δουλειά έκανε πριν, στη Ρωσία, και σου απαντούσε ψυχρά:
- Καρδιοχειρουργός.

Εδώ είχαμε και το αντίστροφο, καλαμπόρτζους που με ψεύτικα χαρτιά έγιναν γιατροί σε κρατικά νοσοκομεία και σου έκαναν και εγχειρήσεις προστάτη -αν και τα περισσότερα ιατρικά εγκλήματα που έχουνε συμβεί (συν τα φακελάκια) δεν έγιναν από γιατρούς που δεν ξέρανε καλά την επιστήμη τους, αυτό είναι το άλλο παράδοξο.

Από πού, επομένως, να φυλαχτείς; Και είδαμε, με αυτά και μʼ αυτά, τα λαμπρά μας αποτελέσματα. Τα μεγαλεία του ορόφου. Αλλά, αφού δεν χάσαμε, ακόμα, κανένα κομμάτι εθνικής κυριαρχίας, πάλι καλά να λέμε. Άρα, είναι το λιγότερο να σου κάνει αξονική κάποιος που πριν οδηγούσε τριαξονικό φορτηγό -υπάρχει τουλάχιστον κάποια συγγένεια στα δυο επαγγέλματα. 

___________________________________________

ΥΓ 
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, γνωστός και από την γενικότερη λογοτεχνική του παρουσία, με έναν ιδιαίτερο, γλυκόπικρο ίσως για μας, σατυρικό τρόπο, σχολίασε ένα από τα προβλήματα του κλάδου.

ΕΕΑΕ, μ' ακούς; 7 χρόνια ακόμα; Μα σε 7 χρόνια θα έχω δικαίωμα σύνταξης και εγώ, που έχω δίπλωμα ανώτερης, όχι αυτοί που είναι με δίπλωμα τριαξονικού...
 
ΜπΙ 


Read more...

ΑΧΕΠΑ: Ανακούφιση για τους καρκινοπαθείς

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010
ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ


«Περάσαμε έξι πέτρινα χρόνια. Ευτυχώς, εδώ και δυο μήνες, οι ασθενείς με καρκίνο υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό στη χώρα. Η ακτινοβολία διαρκεί μόλις 1-2 λεπτά και με ακρίβεια χιλιοστού ''χτυπά'' όγκους και ιστούς που προσβλήθηκαν από καρκίνο, προστατεύοντας τους υγιείς ιστούς».
Με έκδηλη χαρά η καθηγήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριακή Πιστεύου - Γομπάκη, διευθύντρια του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο ΑΧΕΠΑ, ανακοίνωσε χτες επίσημα την επαναλειτουργία του τμήματος, που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ανακουφίζοντας εκατοντάδες ασθενείς.
Η ζήτηση των υπηρεσιών είναι ήδη τεράστια και παρατηρείται υπερπληρότητα, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η επέκταση του ωραρίου και το απόγευμα, η ενίσχυση με προσωπικό και η απόκτηση δεύτερου μηχανήματος, σύμφωνα με τη διεύθυνση. «Υπάρχουν ουρές και λίστες ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώσουν, γιατί εξυπηρετούμε καθημερινά περίπου 30 ασθενείς από τις 8.00 έως τις 14.00. Για να καλυφτούν οι ανάγκες και να αποσυμφορηθεί το Θεαγένειο (εξυπηρετεί 300-400 ασθενείς την ημέρα), χρειαζόμαστε και δεύτερο γραμμικό επιταχυντή. Πρέπει η Πολιτεία να αντιληφθεί πως παρ' όλο που τα εκατομμύρια είναι πολλά για την αγορά αυτών των μηχανημάτων, με 500 ασθενείς ετησίως μπορεί σε δύο χρόνια να γίνει απόσβεση του μηχανήματος. Αρα, η ακτινοθεραπεία θεωρείται η φτηνότερη θεραπεία», τόνισε η κ. Πιστεύου - Γομπάκη.

Εξειδικευμένη θεραπεία
Στο Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ο τεχνικός εξοπλισμός, κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρείται ο πιο σύγχρονος στην Ελλάδα. Οπως εξήγησαν οι επικεφαλής, στο εργαστήριο σχεδιάζεται η θεραπεία που θα ακολουθηθεί με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ακολουθεί η «πρόβα» της θεραπείας στον αξονικό εξομοιωτή -όπου περιγράφεται ο όγκος ή τα καρκινικά κύτταρα ώστε να προστατευτούν τα γύρω υγιή όργανα- και, τέλος, με τη βοήθεια του γραμμικού επιταχυντή ακτινοβολούνται οι πάσχοντες όγκοι (επιφανειακοί και εν τω βάθει). Οι ασθενείς παραμένουν, αν είναι ανάγκη, στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας, ενώ λειτουργεί και μονάδα κοβαλτίου για παρηγορητική θεραπεία. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία μπορεί να είναι ριζική ή παρηγορητική, όταν η νόσος έχει εξαπλωθεί. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ανακουφίζει ή θεραπεύει τον ασθενή, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες (π.χ. χημειοθεραπεία, χειρουργική θεραπεία).

«Οδύσσεια» 6 χρόνων
Αν και είναι υπερσύγχρονο, το εργαστήριο παρέμενε κλειστό για έξι χρόνια, επειδή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας αλλά και εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Το 2004 βρέθηκαν τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση (κατά 75% από το Γ' ΚΠΣ και κατά 25% από τον κρατικό προϋπολογισμό), ωστόσο οι ενστάσεις εταιριών που ήθελαν να αναλάβουν τον εξοπλισμό και οι προσφυγές στη δικαιοσύνη μπλόκαραν τη λειτουργία του. Οι πολίτες που έχουν ανάγκη ακτινοθεραπείας μπορούν να επικοινωνούν με τους υπευθύνους του εργαστηρίου, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και τις ώρες 8.00- 14.00, στα τηλέφωνα 2310/993.520, 2310/993.421 και 2310/993.448.

Read more...

Θεσσαλονίκη - Υπερπλήρες το Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΑΧΕΠΑ δύο μήνες μετά την επαναλειτουργία του

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 26/4/2010

Με νέο, υπερσύχρονο εξοπλισμό αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ επαναλειτουργεί εδώ και δύο μήνες τo Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, προσφέροντας προς το παρόν ανακούφιση σε 30 ασθενείς ημερησίως. Ήδη όμως υπάρχει υπερπληρότητα στο Εργαστήριο, το οποίο λειτουργεί από τις 8.00 έως τις 14.00, και όπως ανέφερε η διευθύντριά του καθηγήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Κυριακή Πιστεύου - Γομπάκη, θα υποβληθεί αίτημα και για την απογευματινή λειτουργία του ώστε να εξυπηρετούνται 60 άτομα την ημέρα. Ωστόσο, για να καλυφθούν οι ανάγκες των καρκινοπαθών και να αποσυμφορηθεί το Θεαγένειο, το οποίο εξυπηρετεί 300-400 ασθενείς ημερησίως, θα πρέπει να Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΑΧΕΠΑ να εξοπλιστεί και με δεύτερο γραμμικό επιταχυντή. «Πρέπει η Πολιτεία να αντιληφθεί πως παρ' όλο που τα εκατομμύρια είναι πολλά για την αγορά αυτών των μηχανημάτων, με 500 ασθενείς ετησίως μπορεί σε δύο χρόνια να γίνει απόσβεση αυτού του μηχανήματος. Άρα, πάλι η ακτινοθεραπεία θεωρείται η φθηνότερη θεραπεία και φυσικά υπάρχουν ουρές και λίστες ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικά τμήματα και να πληρώσουν», τόνισε η κ. Πιστεύου - Γομπάκη. Στο Εργαστήριο γίνεται ο σχεδιασμός της θεραπείας που θα ακολουθηθεί με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, στη συνέχεια γίνεται η «πρόβα» της θεραπείας στον αξονικό εξομοιωτή, όπου περιγράφεται ο όγκος ή τα καρκινικά κύτταρα ώστε να προστατευτούν τα γύρω υγιή όργανα, και τέλος με τη βοήθεια του γραμμικού επιταχυντή ακτινοβολούνται ανάλογα με την περίπτωση επιφανειακοί και εν τω βάθει όγκοι. «Η θεραπεία μπορεί να είναι ριζική, αλλά μπορεί να είναι και παρηγορητική όταν η νόσος έχει εξαπλωθεί. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις ανακουφίζει σημαντικά ή και θεραπεύει ακόμη τον ασθενή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες όπως είναι η χημειοθεραπεία και η χειρουργική θεραπεία» ανέφερε η κ. Πιστεύου -Γομπάκη. Το Εργαστήριο δεν λειτουργούσε για έξι χρόνια αφενός γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και αφετέρου για γραφειοκρατικούς λόγους. Το 2004 βρέθηκαν τα κονδύλια για χρηματοδότηση της λειτουργίας του κατά 75% από το Γ΄ ΚΠΣ και κατά 25% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, οι ενστάσεις των εταιρειών που ήθελαν να αναλάβουν τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου και οι συνεχείς προσφυγές τους στη δικαστική οδό οδήγησαν στην καθυστέρηση λειτουργίας του. Οι πολίτες οι οποίοι έχουν ανάγκη ακτινοθεραπείας μπορούν να επικοινωνούν από Δευτέρα έως Παρασκευή και τις ώρες από 08.00 έως 14.00 στα τηλέφωνα : 2310/993520, 2310/993421, 2310/993448.

Read more...

Νέοι επικεφαλής νοσοκομείων και ιδρυμάτων

Πρώτο Θέμα 
26/4/2010
http://www.protothema.gr

Read more...

Ανάκληση δέκα αδειών για νέους τομογράφους

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
25/04/2010
Της Γαλήνης Φούρα


Αυθαίρετη πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα διαπιστώνουν οι επιθεωρητές Υγείας

Διαστάσεις σκανδάλου λαμβάνει ο τρόπος χορήγησης αδειών για μηχανήματα υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας στον ιδιωτικό τομέα, την τελευταία διετία. Ηδη, ύστερα από γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους ανακλήθηκαν και θα επανεξεταστούν οι άδειες που δόθηκαν το 2009 για δέκα pet ct, δηλαδή μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και κόστους.

Τα μηχανήματα αυτά χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και παρακολούθηση του καρκίνου, τομέα ο οποίος έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί στα δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που συνδέεται με απίστευτη ταλαιπωρία και κινδύνους για τους ασθενείς. Το Νομικό Συμβούλιο κατέληξε στη γνωμοδότησή του, αφού εξέτασε πόρισμα-καταπέλτη που συνέταξε το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου, σύμφωνα με το οποίο «οι ελεχθείσες αποφάσεις της πενταμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής είναι ατεκμηρίωτες είτε αφορουν εγκρίσεις αιτημάτων, απορρίψεις ή και αναβολή απόφασης και σχεδόν στο σύνολό τους δεν στηρίχθηκαν στην καθολική εφαρμογή των θεσπισμένων κριτηρίων». Στη σχετική έκθεση επισημαίνεται ότι εφαρμόσθηκε επιλεκτικά το κριτήριο της επάρκειας και της πληρότητας των υποδομών και το κριτήριο της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις έγινε αιτία να αναβληθεί η απόφαση και σε άλλες όχι, με συνέπεια να εγκριθεί άλλη αίτηση. Η έγκριση των δέκα νέων αδειών pet ct (σήμερα υπάρχουν τέσσερα, στον Ευαγγελισμό, την Ακαδημία Αθηνών και δύο στον ιδιωτικό τομέα), έχει συνδεθεί με την απομάκρυνση του τότε προέδρου της επιτροπής ιοντιζουσών ακτινοβολιών καθηγητή Ακτινολογίας Αθ. Γουλιάμου από τη θέση του, η οποία είχε προκαλέσει πολλά ερωτήματα και επερώτηση στη Βουλή.

Άνιση κατανομή

Η νέα ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να καταγράψει και να αντιμετωπίσει κατά το δυνατόν το πρόβλημα της αυθαίρετης και άνισης για τον πληθυσμό κατανομής των μηχανημάτων, η «πυκνότητα» των οποίων σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλη, με συνέπεια την επιβάρυνση των νοικοκυριών με μη αναγκαίες εξετάσεις και την έκρηξη του κόστους της υγείας. Οι εξελίξεις στην ιατρική και οι νέες τεχνολογίες έγιναν, την τελευταία διετία, αφορμή για να ανοίξουν «παράθυρα» στις διατάξεις που έθεταν πληθυσμιακά κριτήρια για την αγορά νέων μηχανημάτων με αποτέλεσμα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η «ψαλίδα» μεταξύ ιδιωτικού τομέα και δημοσίων νοσοκομείων. Με απόφαση του τότε υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, στις 7 Μαΐου του 2008, τέθηκαν νέα κριτήρια (σε αντικατάσταση εκείνων που είχε θέσει το 2001 ο προκάτοχός του Αλέκος Παπαδόπουλος). Παράλληλα δόθηκε και η δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει στην εγκατάσταση και άλλων μηχανημάτων καθ’ υπέρβαση των πληθυσμιακών κριτηρίων, εφόσον πρόκειται για μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας. Μάλιστα με νέα απόφαση στις 2 Ιουλίου του ιδίου έτους, διευκρινίστηκε ότι η εξαίρεση από τα πληθυσμιακά κριτήρια αφορά τους αξονικούς τομογράφους 64 τομών και άνω, τους ψηφιακούς μαστογράφους και την Τομογραφική Γ κάμερα δύο κεφαλών. Η σχετική απόφαση δεν βασίστηκε σε ιατρικά ή οικονομικά δεδομένα συγκριτικής αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας.

Ψηφιακοί μαστογράφοι

Ετσι, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2009, η χώρα είχε αποκτήσει 99 ψηφιακούς μαστογράφους, εκ των οποίων οι 96 στον ιδιωτικό τομέα. Και στα δημόσια νοσοκομεία όμως, που διαθέτουν μόνο τρεις ψηφιακούς τομογράφους, τα κριτήρια είναι επίσης αυθαίρετα. Ψηφιακό μαστογράφο διαθέτει ο Αγιος Σάββας, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το νοσοκομείο Αρτας. Ακόμη πιο εντυπωσιακή σε σύγκριση με τα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι η αύξηση του αριθμού των αξονικών τομογράφων 64 τομών.

Από τα 52 μηχανήματα, τα οποία έχουν διπλάσιο κόστος από τους κοινούς αξονικούς και χρησιμοποιούνται για μη επεμβατικές (μη αιματηρές) στεφανιογραφίες, μόνο τέσσερα βρίσκονται στον δημόσιο τομέα: στο Αττικόν, το Ωνάσειο, το Ευγενίδειο και τον Αγιο Σάββα, ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο.

Το Ιπποκράτειο, όπου λειτουργεί η Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Αθήνας, με πολυετή προσφορά στη δημόσια υγεία, δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο 64 τομών για στεφανιογραφίες. Μόλις πέρυσι απέκτησε έναν αξονικό 16 τομών και αυτόν από δωρεά... Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τις νομαρχίες για την ανάκληση των αδειών σκοπιμότητας των δέκα νέων Pet Ct, ενώ είναι άγνωστο με ποια κριτήρια θα γίνει η επανεξέτασή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται νέα ρύθμιση.

Τα κριτήρια επιλογής

«Το θέμα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ίδια λογική, η οποία δημιούργησε το πρόβλημα, δήλωσε στην «Κ» ο βιοϊατρικός μηχανικός Χρήστος Καζάσης. Η διεθνής βιβλιογραφία καθορίζει τα αναγκαία κριτήρια επιλογής της τεχνολογίας που είναι: η καταλληλότητα του εξοπλισμού για τις ανάγκες που απαιτούνται, η αποδοχή από τους ασθενείς, η σκοπιμότητα αγοράς, η διαγνωστική ακρίβεια, η αναγνωσιμότητα των αποτελεσμάτων, η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα, η αναβάθμιση του εξοπλισμού, τα κοινωνικά και τα οικονομικά οφέλη. Σήμερα, λόγω της έλλειψης “κτηματολογίου” του εξοπλισμού, παρουσιάζεται το φαινόμενο να υπάρχουν μηχανήματα σε νοσοκομεία που παραμένουν ουσιαστικά αχρησιμοποίητα, ενώ σε άλλα παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις.

Δεν νοείται π.χ. το Ιπποκράτειο να μη διαθέτει έναν αξονικό κατάλληλο για στεφανιογραφίες και το Αρεταίειο, που έχει ένα τόσο σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των νέων γιατρών, να λειτουργεί με έναν “προπολεμικό” αξονικό».

Read more...

Αυστραλία: "Ιστορικές" αλλαγές στη δημόσια υγεία

23 Απριλίου 2010
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σ. Χατζημανώλης

Ιστορική, χαρακτήρισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, τη συμφωνία με τις Πολιτείες για ανάληψη της λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας. Αν και η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία, ο κ. Ραντ δήλωνε, ότι οι αλλαγές στο σύστημα κρατικής περίθαλψης είναι ιστορικές.
Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις δύο ημερών όλοι οι Εργατικοί πολιτειακοί πρωθυπουργοί αποδέχθηκαν το σχέδιο της κοινοπολιτειακής κυβέρνησης για μεταβίβαση στην Κοινοπολιτεία του ελέγχου της λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων.

Η συμφωνία εγγυάται:
- 2.500 επιπλέον κρεβάτια στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας
-6.000 επιπλέον γιατρούς
-15,6 δις δολάρια επιπλέον παροχές στις Πολιτείες την περίοδο 2014-2020
- 4 ώρες μάξιμουμ αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των κρατικών νοσοκομείων
- καλύτερο συντονισμό της περίθαλψης πολιτών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις
- ανάληψη από την Κοινοπολιτεία της πρωτογενούς περίθαλψης των πολιτών και περίθαλψης των ηλικιωμένων

Η Κοινοπολιτεία αναλαμβάνει την κάλυψη του 60% των λειτουργικών δαπανών των κρατικών νοσοκομείων - η χρηματοδότηση θα γίνεται βάσει των δραστηριοτήτων κάθε νοσοκομείου - και οι πολιτείες θα καλύπτουν το υπόλοιπο 40% των δαπανών.

Παράλληλα με τη μεταβίβαση του ελέγχου των κρατικών νοσοκομείων στην Κοινοπολιτεία, οι Πολιτείες μεταβιβάζουν στην Καμπέρα και το 30% του μεριδίου τους από το Φόρο Αγαθών και Υπηρεσιών (GST).

Read more...

Η κρίση συγχωνεύει τα νοσοκομεία σε Γιάννενα,Πάτρα και Ηράκλειο!!!

  
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Read more...

Κατά 20% έως 30% αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία

21/4/2010

Κατά 20% έως 30% αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η οικονoμική δυσχέρεια έχει σαν αποτέλεσμα να μην απευθύνονται οι πολίτες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό ανέφερε η υπουργός Υγείας μιλώντας στο 9ο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει πέντε μεγάλους στόχους στον τομέα της υγείας για τη στήριξη του ΕΣΥ και τον εξορθολογισμό των δαπανών και αναφερόμενη στα μέτρα, με βασικότερο όλων την ηλεκτρονική διαχείριση σε ότι αφορά τις προμήθειες τόσο των αναλώσιμων υλικών όσο και στο χώρο του φαρμάκου, προέβλεψε ότι η εξοικονόμηση μέσα στο 2010 μπορεί να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ.


____________________________________________

και η σχετική απορία, από δύσπιστο συνάδελφο:

Αν δεν κάνω λάθος...
Αύξηση περιστατικών κατά 20-30%, σε συνδυασμό με μείωση ή στασιμότητα προσωπικού,
μας κάνουν αύξηση της παραγωγικότητας, τουλάχιστον κατά 20-30%!!!
Αλλοιώς...
σημαίνει ισοδύναμη επιδείνωση του επιπέδου της ποιότητας υπηρεσιών και της ασφάλειας των ασθενών!

Έτσι δεν είναι?
Διαλέγετε και παίρνετε...
Ή αυξήσαμε την παραγωγικότητά μας ή κινδυνεύουν οι ασθενείς!

ΣΚ

Υ.Γ.
Κρατείστε αυτή τη δήλωση. Πιθανόν να μας χρησιμεύσει αργότερα... Όταν θα δεχόμαστε κριτική για περαιτέρω συμμάζεμα του υγειονομικού τομέα!

Read more...

Η αξονική τομογραφία στην υπηρεσία της οδοντιατρικής

ΑΠΕ
21 Απριλίου 2010

Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται πλέον ως διαγνωστική μέθοδος και στην οδοντιατρική, καθώς δίνει αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των οστών και την έκταση της βλάβης, ενώ μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και για την πρώιμη διάγνωση της οστεοπόρωσης.
Ο ασθενής δεν χρειάζεται να μπει σε «κουβούκλιο», όπως γίνεται στις άλλες τομογραφίες, για να υποβληθεί σε αυτή την εξέταση, η οποία δίνει στον θεράποντα οδοντίατρο τρισδιάστατες πληροφορίες για τα οστά.
Το πλεονέκτημα της αξονικής τομογραφίας, σε σύγκριση με την πανοραμική ακτινογραφία, που είχαν στη διάθεσή τους οι οδοντίατροι έως πρόσφατα, είναι ότι δίνει τρισδιάστατα στοιχεία, ενώ η πανοραμική δίνει δισδιάστατα. Αυτό βοηθά τους οδοντιάτρους να κάνουν διάγνωση διαφόρων παθήσεων, ακόμη και καρκίνου, με μεγαλύτερη σαφήνεια. Στην περίπτωση, δε, που θα χρειαστεί να κάνουν εμφύτευση δοντιών, η αξονική τομογραφία συμβάλλει στη σωστότερη και ακριβέστερη εμφύτευση, καθώς και στην επιλογή των καταλληλότερων υλικών.
Αυτά ανέφερε ο καθηγητής Ενδοδοντίας στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαμπριανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 15ο Βαλκανικό Στοματολογικό Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Read more...

Χωρίς ακτινολογικό το νοσοκομείο Σύρου

www.zougla.gr
15 Απριλίου 2010, 14:34
Ελένη Κυριακίδου


Στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα αναγκάζονται να πηγαίνουν για μια απλή ακτινογραφία οι κάτοικοι της Σύρου, καθώς, εδώ και 40 ημέρες, το ακτινολογικό μηχάνημα του Γενικού Νοσοκομείου είναι εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή Ευάγγελο Πανωλία, το ακτινολογικό υπέστη βλάβη, όταν μέσα στο νοσοκομείο έσπασε αγωγός, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρο το τμήμα. Το θέμα είναι ότι από την ημέρα της πλημμύρας έχουν περάσει 6 εβδομάδες και ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Ο αναπληρωτής διοικητής, όπως θα ακούσετε και στο ηχητικό απόσπασμα, καταγγέλλει στη zougla.gr ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει την επιδιόρθωση του ακτινολογικού μηχανήματος εμπαίζει το νοσοκομείο, καθώς μεταφέρει την επισκευή του από εβδομάδα σε εβδομάδα και ελπίζει να τεθεί σύντομα σε λειτουργία, καθώς οι γιατροί αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στις διαγνώσεις.


www.zougla.gr

Read more...

Οι εφημερίες των γιατρών των Δημόσιων Νοσοκομείων

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με το οποίο εγκρίνονται οι εφημερίες Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010 για το ιατρικό προσωπικό (ΦΕΚ 444, τ.Β., 15/4/2010).

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.et.gr/

ΥΓ.
Με τις υπερωρίες και τα νυκτερινά, των υπολοίπων εργαζομένων στην υγεία, τι θα γίνει;

Read more...

Άλυτα τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Ρέθυμνου-Λειτουργεί από χθες ο αξονικός τομογράφος

Ρέθυμνο: www.goodnet.gr
15/04/10

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αξονικό τομογράφο από τους τεχνικούς της εταιρείας από την οποία τον είχε προμηθευτεί το Νοσοκομείο, παραμένει όμως το πρόβλημα τόσο με αυτόν όσο και με άλλο εξοπλισμό του Νοσηλευτικού Ιδρύματος που λόγω παλαιότητας παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες συχνά.

Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη ούτε προφανώς θα είναι και η τελευταία φορά που το εν λόγω μηχάνημα μένει εκτός λειτουργίας για κάποιες μέρες.

Ζητούμενο η ανανέωση του εξοπλισμού -  για όλα τα νοσοκομεία της χώρας βέβαια  - για την οποία ωστόσο το Υπουργείο Υγείας έχει σηκώσει «τα χέρια ψηλά», λόγω έλλειψης χρημάτων.

Το θέμα αυτό αναμένεται πως θα συζητηθεί μεταξύ άλλων πολλών και σοβαρών στη σημερινή συνάντηση του Διοικητή της 7ης  ΥΠΕ Κρήτης με το προσωπικό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Τα προβλήματα στελέχωσης είναι πολύ σοβαρά και θα τεθούν επί τάπητος, ενώ όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Αντώνης Φουρναράκης η κατάσταση έχει χειροτερεύσει. «Στο θέμα της στελέχωσης το πρόβλημα οξύνεται λόγω της συνταξιοδότησης προσωπικού, η επέκταση παραμένει σε εκκρεμότητα, η οικονομική διαχείριση επίσης είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα. Όλα αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε στο Διοικητή της ΔΥΠΕ, τον οποίο καλέσαμε εμείς αφού βλέπουμε ότι υπάρχει αδράνεια».

Στη συνάντηση αυτή αναμένεται πως θα είναι παρών και ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Μοσχοβάκης, ο οποίος θεωρητικά έχει αναλάβει πρακτικά όμως όχι. Ενώ έχει ανακοινωθεί το όνομά του, δεν έχει δημοσιευτεί η τοποθέτησή του στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, επομένως το νοσοκομείο είναι ουσιαστικά «ακέφαλο».
Ο ίδιος ενημερώνεται για τα ζητήματα του νοσοκομείου, αλλά σε καμία ενέργεια δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε να «τρέξει» κανένα θέμα αν δεν αναλάβει επίσημα καθήκοντα.

Read more...

Φάμπρικα με αξονικούς τομογράφους

17/4/2010

Την 4ετία 2001-2004 χορηγήθηκαν 18 άδειες και κατανεμήθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία οι 12 και σε ιδιωτικά οι 6, ενώ την επόμενη τετραετία 2005-2009 επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας δόθηκαν 114 άδειες, με τις 106 να καταλήγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

συνέχεια στο: http://www.ethnos.gr

Read more...

Πόλεμος» για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13/4/2010

Νέο τοπίο στον χώρο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δημιουργούν τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για την απονομή δικαιωμάτων στους μηχανικούς των ΤΕΙ καθώς και στους αποφοίτους των κολεγίων, η θέση των οποίων ενισχύεται έναντι των πτυχιούχων των πανεπιστημίων και των πολυτεχνείων. Οξύτατη ήταν χθες η αντίδραση των πολυτεχνείων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), οι ηγεσίες των οποίων πραγματοποίησαν σύνοδο και ζήτησαν συνάντηση με την υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου για το θέμα, χωρίς να αποκλείουν την έναρξη κινητοποιήσεων. «Το υπουργείο δεν δείχνει το απαραίτητο ενδιαφέρον για τα ζητήματα των πανεπιστημίων και των μηχανικών», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης. «Υπάρχει αγανάκτηση για τον χειρισμό των θεμάτων. Δεν έγινε διάλογος», συμπλήρωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης. Για «επιδίωξη απαξίωσης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, η οποία ισοδυναμεί με απαξίωση του ελληνικού κράτους, για την οποία πασχίζουν κάποιοι, συγκεκριμένοι και συστηματικά εδώ και χρόνια» έκανε λόγο το ΤΕΕ.
Η πλευρά των πολυτεχνείων θεωρεί ότι η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι αποσπασματική και δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Ετσι ζητούν στην κατάταξη του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων οι απόφοιτοι των πολυτεχνείων και των γεωπονικών σχολών (επίσης με 5ετείς σπουδές) να καταταγούν στο 7ο επίπεδο (προορίζεται για τους κατόχους master), οι απόφοιτοι των πανεπιστήμιων στο 6ο επίπεδο, των ΤΕΙ στο 5ο, και στο 3ο ή 4ο επίπεδο οι απόφοιτοι των ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ.
Ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων, τα οποία αναγνωρίζονται ύστερα από την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/05, το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι η «η Οδηγία παρέχει στο κράτος-μέλος υποδοχής τη δυνατότητα να ελέγξει την εκπαίδευση που οδήγησε στα συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, είτε η εκπαίδευση έγινε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν αποκλίσεις, τότε δίνεται η δυνατότητα στο κράτος-μέλος να επιβάλει τον ενδιαφερόμενο σε εξετάσεις ή να ζητήσει την υποχρεωτική απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Οσον αφορά τα κολέγια, αυτά δεν μπορούν να παρέχουν κανενός είδους τίτλο εκπαίδευσης παρά μόνο βεβαιώσεις σπουδών». Οι ιδιοκτήτες των κολεγίων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Read more...

Στο σφυρί η ακτινογραφία της Μέριλιν Μονρόε

Μια ακτινογραφία θώρακα της Μέριλιν Μονρόε δημοπρατείται  και  προσφέρεται στους  οπαδούς της ηθοποιού.
Η σεξοβόμβα έβγαλε την ακτινογραφία τον Νοέμβριο του 1954 στο νοσοκομείο  Κέδρος του Λίμπανον στη Φλόριντα όπου έκανε μια σε χειρουργική επέμβαση ενδομητρίωσης.
Την εποχή εκείνη η Μέριλιν ήταν ακόμα παντρεμένη με το  αστέρι μπέιζμπολ Joe Di Maggio έτσι η ακτινογραφία φέρει το επώνυμό του, Marilyn Di Maggio .
Δύο μήνες πριν την εγχείριση γυρίστηκε η  περίφημη σκηνή  της κλασικής ταινίας Επτά χρόνια  φαγούρα.


Η ακτινογραφία  αναμένεται να πουληθεί  μέχρι και 1200 δολάρια στις 26 Ιουνίου σε καζίνο του  Λας Βέγκας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα, οι λάτρεις της ξανθιάς ηθοποιού,  είχαν την  ευκαιρία να διεκδικήσουν σε δημοπρασίες  το μπουκάλι του αρώματός της "Σανέλ 5", το βιβλίο που διάβαζε "Κάλλιο αργά παρά αργότερα", αντικείμενα από την τελευταία της φωτογράφηση για το περιοδικό "Λάιφ" και ρούχα της με την υπογραφή του οίκου "Πούτσι".

Read more...

Κάθε ημέρα και μία ακόμη αξονική περιπέτεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 12/4/2010



Νεαρή κοπέλα, θύμα τροχαίου, διακομίστηκε από την Καστοριά στη Θεσσαλονίκη, λόγω έλλειψης αξονικού τομογράφου. Νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Το περιστατικό αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο της Καστοριάς, τις οποίες προσπαθεί να καλύψει από ευρωπαϊκά προγράμματα η Νομαρχία, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα άλλα έργα σημαντικά για το νομό. 

Η ηλικίας 21 ετών κοπέλα τραυματίστηκε σε τροχαίο, που σημειώθηκε αργά τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου. Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Καστοριάς. Οι γιατροί διαπίστωσαν κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αλλά, ελλείψει αξονικού τομογράφου, δεν μπορούσαν να γνωρίζουν αν είχε προκληθεί αιμάτωμα στον εγκέφαλο ή αν είχε προκληθεί κάταγμα στο κρανίο. Ηταν απαραίτητη η αξονική τομογραφία.

Από το σημείο αυτό ξεκινά η περιπέτειά της. Αξονικός τομογράφος υπάρχει στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, αλλά δεν λειτουργούσε, λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κοπέλα έπρεπε αναγκαστικά να διακομιστεί στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εφημέρευαν τα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Παπαγεωργίου». Το πρώτο τέθηκε εκτός λειτουργίας, λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν απέναντι από το νοσοκομείο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μεταξύ ομάδων νεαρών και της αστυνομίας, με μολότοφ και δακρυγόνα. Μόνη εναλλακτική λύση ήταν το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Ευτυχώς γι' αυτήν, η κατάσταση της υγείας της δεν ήταν τόσο βαριά, ώστε να κινδυνέψει η ζωή της. Εισήχθη στον αξονικό τομογράφο και διαπιστώθηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Η κοπέλα νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση και της παρέχεται συντηρητική αγωγή.

Οπως αποδεικνύεται, η αξονική τομογραφία είναι μια πολύπλοκη περιπέτεια για τους κατοίκους ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Κοζάνης εφημερεύει τις μισές μόνο μέρες του μήνα. Του δε νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, μόνο τα πρωινά. Τις υπόλοιπες μέρες οι ανάγκες των νοσοκομείων σε αξονικές τομογραφίες καλύπτονται από ιδιωτικά κέντρα, τα οποία, όμως, δεν λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες.

Οσον αφορά στο νοσοκομείο Καστοριάς, εκεί δεν υπάρχει ούτε αξονικός, αλλά ούτε μαγνητικός τομογράφος. Τις ανάγκες και τα κενά στον εξοπλισμό του νοσοκομείου προσπαθεί να καλύψει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς από δικά της κονδύλια και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μετά από ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, επισημαίνει ο νομάρχης Καστοριάς Κώστας Λιάντσης.

«Από τον περασμένο Οκτώβριο ζητήσαμε κατ' εξαίρεση να εντάξουμε στο πρόγραμμα αυτοτελών πόρων της Νομαρχίας, που αφορά έργα στο νομό, την αγορά αξονικού τομογράφου για το νοσοκομείο της πόλης». «Μέχρι τώρα περιμέναμε τις εγκρίσεις από τα υπουργεία Υγείας και Εμπορίου. Αυτές έφτασαν πρόσφατα και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αγορά του αξονικού τομογράφου», τονίζει.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η Νομαρχία καλείται να καλύψει τα κενά του νοσοκομείου σε εξοπλισμό. «Εδώ και 3 χρόνια, η Νομαρχία ξόδεψε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για αγορά μηχανημάτων. Μεταξύ άλλων, αγοράσαμε έγχρωμο ντόπλερ αγγείων, υπέρηχο, τρία σύγχρονα ασθενοφόρα, ενώ τελευταία υπογράψαμε συμβάσεις ύψους 150.000 ευρώ για αγορά τράπεζας χειρουργείου, καρδιολογικού μηχανολογικού εξοπλισμού, τεσσάρων μονάδων τεχνητού νεφρού, 10 πολυθρόνων αιμοκάθαρσης, ανακαίνιση των εξωτερικών ιατρείων, ψηφιοποίηση ακτινογραφίας, ακτινοπροστασία των θαλάμων και πολλών ακόμη μηχανημάτων», υπογραμμίζει ο κ. Λιάντσης.

Read more...

Το σκάνδαλο των τομογράφων

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
11/4/2010
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ


Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα εις βάρος των ελλήνων ασθενών είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, εν γνώσει τόσο της νυν κυβέρνησης όσο και της πρώην. Το ΕΣΥ καταρρέει όχι τυχαία, αφού συστηματικά και τεχνηέντως προωθείται η μερίδα του λέοντος του ιατρικού εξοπλισμού στον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταφεύγουν σε αυτόν οι ασθενείς.

Η περιπέτεια υγείας του Ανδρέα Λοβέρδου τις ημέρες του Πάσχα ανέδειξε το πρόβλημα που όλοι οι πολίτες ζουν στο πετσί τους αλλά οι ιθύνοντες κάνουν πως δεν γνωρίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρμόδια υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επέλεξε να σιωπήσει σχετικά με το θέμα του χαλασμένου αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο της Βέροιας.

Και πώς να μιλήσει δημοσίως όταν είναι βέβαιο ότι γνωρίζει πως τα 2/3 των αξονικών τομογράφων βρίσκονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόλις το 1/3 στο ΕΣΥ. Από τους συνολικά 381 αξονικούς τομογράφους που διαθέτει η χώρα μας οι 257 βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα και μόνο οι 124 στον δημόσιο, οι οποίοι είναι και σαφώς πολύ παλαιότερης τεχνολογίας.

Η σκανδαλώδης προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων είναι εξόφθαλμη και στους μαγνητικούς τομογράφους. Από τους συνολικά 244 που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια οι 211 είναι σε ιδιωτικά κέντρα και μόνον οι 33 στον δημόσιο τομέα.

Και το ζήτημα είναι ότι χρόνο με τον χρόνο το ΕΣΥ απογυμνώνεται τεχνολογικά, ενώ αντίθετα η ιδιωτική υγεία ανθεί. Από το 2004 έως και το 2009 εγκαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα 160 μαγνητικοί τομογράφοι, από τους οποίους οι 153 πήγαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόνο 7 στο ΕΣΥ. Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα και με τους αξονικούς. Αγοράστηκαν συνολικά 132 μηχανήματα, από τα οποία μόλις τα 24 για τον δημόσιο και τα υπόλοιπα για τον ιδιωτικό τομέα.

Μια από τις πιο ενδεικτικές εικόνες είναι ότι σχεδόν 10 δημόσια νοσοκομεία των Αθηνών δεν διαθέτουν καν αξονικό τομογράφο, ενώ το ακόμη πιο τραγελαφικό είναι πως ούτε και οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πού υπάρχει και πού όχι.

Τα αρμόδια υπουργεία δεν διαθέτουν σχεδόν ποτέ τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων ή, όταν τα διαθέτουν, ως διά μαγείας η προμήθεια καθυστερεί ή δεν γίνεται και ποτέ. Ενδεικτική η περίπτωση του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, όπου για να αγοραστεί ένας αξονικός χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 14 χρόνια! Το θέμα ετέθη αρχικά το 1994, αλλά κάποιοι είχαν επικαλεσθεί τότε ότι, αν τοποθετούνταν ο αξονικός στο υπόγειό του, θα υπήρχε θέμα... στατικότητας. Ετσι το μηχάνημα εστάλη στην... Καλαμάτα, όπου προφανώς δεν υπήρχαν ζητήματα στο κτίριο. Οπως αποκαλύφθηκε όμως αργότερα, οι δικαιολογίες αυτές δεν πρέπει να ήταν καθόλου τυχαίες, μια που μέλη του δ.σ. του Ιπποκρατείου είχαν μετοχικά ενδιαφέροντα σε γειτονικό ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου επίσης όλως τυχαίως εξυπηρετούνταν το Ιπποκράτειο, αφού διέθετε αξονικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εστιάζεται στην παλαιότητα των μηχανημάτων, που καθιστά τον εξοπλισμό τις περισσότερες φορές άχρηστο, αφού ξαφνικά, εκεί που υπάρχει ουρά ασθενών για μια αξονική τομογραφία, το σύστημα σταματάει να λειτουργεί.

Φυσικό επόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλά μεγάλα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν αξονικοί 15 ή και 20 χρόνων. Η καθημερινή τους λειτουργία αλλά και η κακή συντήρηση (εξαιτίας ληγμένων συμβάσεων με τεχνικές εταιρείες, δυσκολία προμήθειας αναλώσιμων υλικών κ.λπ.) τα θέτουν εκτός λειτουργίας, με συνέπεια να βασανίζονται εκατοντάδες ασθενείς.

Από τα πιο παλιά μηχανήματα διαθέτει ο «Ευαγγελισμός», ο «Αγιος Σάββας», ο «Ερυθρός Σταυρός», το Παίδων «Αγία Σοφία» αλλά και πολλά άλλα.

Ο Π. Παντελάκος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, που χρόνια τώρα με αλλεπάλληλες κρούσεις του προς το υπουργείο Υγείας μάχεται για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και τον εξοπλισμό με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, επισημαίνει:

«Η εξέλιξη των υπολογιστικών συστημάτων και των τεχνικών δυνατοτήτων γενικότερα άλλαξε ριζικά τη φιλοσοφία, την εφαρμογή και την τεχνολογία της ακτινοθεραπείας, επιφέροντας τεράστια αλλαγή στην ποιότητα της παρεχόμενης θεραπείας. Η υψηλή τεχνολογία έχει και υψηλό κόστος και σαφέστατα δεν περισσεύουν τα χρήματα. Χρήματα όμως βρέθηκαν για τις διπλές δόσεις του νέου εμβολίου, γιατί το έκριναν απαραίτητο για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Ισως όμως οι ζωές των καρκινοπαθών να μην έχουν το ανάλογο βάρος, αφού τόσα χρόνια κονδύλια μικρότερα της δεύτερης δόσης των εμβολίων (της μη απαραίτητης δεύτερης δόσης, όπως απεδείχθη) ποτέ δεν βρέθηκαν».

Read more...

Εχουμε τους περισσότερους τομογράφους στην Ευρώπη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
11/4/2010
Της Γαληνης Φουρα





 Από τους 381 αξονικούς, μόνο οι 124 ανήκουν στο Δημόσιο

Η Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει περισσότερους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους από χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα Yγείας, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία. Ομως, τα περισσότερα μηχανήματα, η γεωγραφική κατανομή των οποίων είναι αυθαίρετη, βρίσκονται σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, παρ’ ότι κατά κανόνα τα επείγοντα περιστατικά κατευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με πρόσφατα έγκυρα στοιχεία, από τους 381 αξονικούς τομογράφους, μόνο οι 124 ανήκουν σε νοσοκομεία, στο ΙΚΑ ή σε άλλους δημόσιους φορείς. Στους μαγνητικούς η «ανισορροπία» διευρύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπέρ του ιδιωτικού τομέα, με την προσθήκη 153 νέων μηχανημάτων. Από τους 244 μαγνητικούς τομογράφους μόνο οι 33 ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόκειται για ένα ελληνικό παράδοξο, καθώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τεχνολογία ανήκει στο Δημόσιο. Στη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με τον διευθυντή Πυρηνικής Ιατρικής του Ευαγγελισμού Γιάννη Δατσέρη, η αναλογία είναι «εννέα δημόσια ένα ιδιωτικό μηχάνημα».


Μητρώο

«Είναι ανάγκη», δήλωσε στην «Κ» ο σύμβουλος ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Χρήστος Καζάσης, «να δημιουργηθεί ένα μητρώο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που να περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες. Οχι μόνον πόσα μηχανήματα υπάρχουν, πού βρίσκονται και πότε αγοράστηκαν, αλλά και πώς συντηρούνται, πόσο και από ποιους χρησιμοποιούνται (αν οι χειριστές είναι εκπαιδευμένοι), εάν πρέπει να αντικατασταθούν και με τι κόστος.
Είναι αλήθεια ότι δεν ξέρεις ακριβώς πότε θα εξαντληθεί μια λυχνία ενός αξονικού, όπως έγινε στη Βέροια, αλλά μπορείς να το υπολογίσεις και να λάβεις τα μέτρα σου».
Το υπουργείο Υγείας προχωράει στην καταγραφή όλων των δεδομένων, υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Αντώνη Δημόπουλου, για τη δημιουργία μητρώου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας προς τον ΟΟΣΑ δεν αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα. Ο διεθνής Οργανισμός στις ετήσιες εκθέσεις του αναφέρει ως πηγές για την Ελλάδα: υπουργείο Υγείας για στοιχεία έως το 2002 και Χρήστος Καζάσης (Biomedical Technology Consultant), από το 2005 και μετά. Από τα δεδομένα του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι η Ελλάδα διαθέτει 25,8 αξονικούς τομογράφους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και 21 μαγνητικούς, όταν ο μέσος όρος των κρατών-μελών είναι 10 μηχανήματα κατ’ αναλογίαν κατοίκων. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν πολύ μεγάλη «πυκνότητα» μαγνητικών, η Ελλάδα είναι «υψηλά» και ακολουθούν κατά σειρά Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γερμανία, Καναδάς, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Γαλλία και Αυστραλία. Το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά κατέχει η Siemens με 112 μηχανήματα και ακολουθούν η G. E. Healthcare με 61 και η Philips με 58.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το υπουργείο Εργασίας μελετά την εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών που έχουν τεθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική, οι οποίες καθορίζουν πού ενδείκνυται η χρήση μαγνητικής. Στόχος είναι να περιοριστεί το πρόβλημα της κατάχρησης εξετάσεων, που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με εκατομμύρια ευρώ ετησίων (μια μαγνητική τομογραφία τιμολογείται 280 ευρώ). Το πρόβλημα έχει ενταθεί με φαινόμενα προκλητής ζήτησης, αφού μετά το 2004 εισήχθησαν στην ιδιωτική αγορά 153 νέοι μαγνητικοί τομογράφοι. Η πραγματοποίηση μη αναγκαίων αξονικών, που κοστίζουν 73 ευρώ η εξέταση ανά πεδίο και 300 ευρώ η ολοσωματική, έχει επιπλέον συνέπεια την επιβάρυνση του ασθενούς με άσκοπη ακτινοβολία.

«Δεν είναι τα πολλά συστήματα αξονικών και μαγνητικών τομογράφων υπεύθυνα για τις δαπάνες υγείας, αλλά η υπερβολική και άχρηστη χρήση τους», επισημαίνει ο Χρήστος Καζάσης. «Η αυθαίρετη και άναρχη εγκατάσταση συστημάτων ιατρικής απεικόνισης (αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, συστήματα εκπομπής ποζιτρονίων, ψηφιακοί μαστογράφοι) πρέπει να σταματήσει και να διαμορφωθεί ένας ενιαίος τεχνολογικός χάρτης υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες παροχής υπηρεσιών, την ηλικιακή κατάσταση του εξοπλισμού και άλλους παράγοντες που περιλαμβάνονται στις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταγραφής COCIR».

Read more...

Μυτιλήνη: Τομογράφος υπήρχε αλλά όχι... γιατροί

Ελευθεροτυπία
8/4/2010
 Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Ο νέος αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, στη θέση του αχρηστευθέντος παλαιού, έχει δημοπρατηθεί εδώ και... πέντε χρόνια!

Πλην όμως ακόμη δεν ήλθε! Δεδομένου τούτου, πριν από έναν χρόνο ένας ιδιώτης γιατρός της Μυτιλήνης «ελέησε» το πτωχό ελληνικό κράτος δωρίζοντας τον παλιό του τομογράφο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τη Λαμπροτρίτη το βράδυ αποκαλύφθηκε ότι ο μεν παλιός τομογράφος δούλευε, αλλά οι δύο γιατροί που μπορούσαν να διαβάσουν τις τομογραφίες... έλειπαν και οι δύο. Ο ένας σε κανονική άδεια κι ο άλλος σε άδεια από τη σημαία. Την Τρίτη το βράδυ στο 24ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης - Καλλονής τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα 35χρονος. Ευτυχώς μέχρι να τον φέρουν στο νοσοκομείο... πέθανε. Φαντάζεστε να τον φέρνανε ζωντανό, να του κάνανε αξονική τομογραφία και να περίμενε διάγνωση από ειδικούς γιατρούς για να σωθεί;

Σε άδεια βρέθηκαν τις μέρες του Πάσχα οι δύο γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Της κατά τα άλλα πρωτεύουσας πόλης του Αιγαίου. Η μία είναι σε κανονική άδεια όμως ο άλλος γιατρός είναι σύμφωνα με τη διοίκηση «αδικαιολογήτως απών». Συγκεκριμένα ζήτησε άδεια από την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου η οποία δεν του δόθηκε, αφού η άλλη γιατρός είχε ήδη ζητήσει άδεια. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο γιατρός δεδομένου τούτου φέρεται να έφυγε από το νοσοκομείο στέλνοντας ένα χαρτί στο οποίο και δήλωνε ασθένεια, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «θα παραιτηθεί» αφού έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια του.

Χθες, ο διοικητής του νοσοκομείου Αρης Χατζηκομνηνός, δεδομένου του ότι η γιατρός επιστρέφει από την άδειά της στις 9 Απριλίου, κατήγγειλε το περιστατικό με έγγραφό του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να "παίζει" με την υγεία», υποστήριξε ο κ. Αρης Χατζηκομνηνός.

Read more...

ΕΣΥ φωνάζεις, αλλά ποιος ακούει;

Ελευθεροτυπία
8/4/2010
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ


Χωρίς σύγχρονη αντιμετώπιση των εμφραγμάτων μένει η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα όταν εφημερεύει το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, επειδή δεν διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, ο στεφανιογράφος χάλασε το 2005. Το αίτημα για ίδρυση αιμοδυναμικού εργαστηρίου ακόμη εκκρεμεί.
Οι γιατροί της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά σε συνεννόηση με τους διευθυντές των Καρδιοχειρουργικών Κλινικών των τριών άλλων μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει άμεσα, γιατί ο ασθενής με έμφραγμα δεν πρέπει να μετακινηθεί αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα θεραπεία στον εμφραγματία ασθενή.
«Το "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο της χώρας, το οποίο δεν διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο», επιβεβαιώνει ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης.
Στο αιμοδυναμικό εργαστήριο οι γιατροί μπορούν να δουν αμέσως ποια αγγεία του ασθενή έχουν θρόμβο, να τοποθετήσουν αμέσως «στεντ» στα φραγμένα αγγεία και να αποκαταστήσουν τη κυκλοφορία του αίματος. «Οταν έρθει ένας ασθενής με έμφραγμα στο "Ιπποκράτειο", από τη στιγμή που δεν υπάρχει αιμοδυναμικό εργαστήριο, γίνεται θρομβόλυση με αντιπηκτικά φάρμακα και ο ασθενής μένει σε ακινησία μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του. Μόλις παρουσιαστεί βελτίωση, γίνεται διακομιδή του ασθενή σε ένα από τα νοσοκομεία που διαθέτουν αιμοδυναμικό εργαστήριο, ώστε να διαπιστωθεί ποια αγγεία παρουσίασαν θρόμβο και να μπουν "στεντ"», τονίζει ο Π. Παντελιάδης.
Τον κίνδυνο να μη τύχουν σύγχρονης αντιμετώπισης σε περίπτωση που πάθουν έμφραγμα αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς και οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, 8 μέρες το μήνα. Τις μέρες που βρίσκεται σε γενική εφημερία το «Ιπποκράτειο».
Οι ενέργειες για τον εφοδιασμό του νοσοκομείου με αιμοδυναμικό εργαστήριο ξεκίνησαν το 2005, αλλά η ικανοποίησή του ακόμη εκκρεμεί. Πρόκειται για μια διαδικασία που στον ιδιωτικό τομέα διαρκεί τρεις μήνες, επισημαίνουν καρδιολόγοι της Θεσσαλονίκης.
Το «Ιπποκράτειο» συνεφημερεύει με το μικρότερο νοσοκομείο «Παναγία - Β' ΙΚΑ», το οποίο επίσης δεν έχει δυνατότητα σύγχρονης αντιμετώπισης του εμφράγματος με άμεση τοποθέτηση «στεντ».
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη όταν εφημερεύει το νοσοκομείο «Γεννηματάς», το οποίο διαθέτει καρδιολογική κλινική, αλλά είναι υποστελεχωμένη. Συνεφημερεύει με το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο. Αλλά και πάλι η αντιμετώπιση του εμφραγματία ασθενή θα πρέπει να γίνει με την παλιά μέθοδο της θρομβόλυσης, καθώς είναι επικίνδυνη η μετακίνηση του ασθενή. «Θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει και να πάει τον ασθενή απ' ευθείας στο "Παπαγεωργίου"», τονίζει η γενική γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα.
Τραγέλαφος
Θάλαμο νοσηλείας υψηλών προσώπων διατάχτηκε να έχει το νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, στις 20 Μαρτίου, όταν στην πόλη πραγματοποιήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, και το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια μέρα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και η Αλέκα Παπαρήγα. Το νοσοκομείο είχε δύο θαλάμους. Δεν είχε όμως, ούτε έχει, αξονικό τομογράφο.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης περιγράφει ο παραιτηθείς διοικητής του νοσοκομείου, Ματθαίος Τσούγκας. «Πήραμε την εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου. Μας πήραν επίσης και από τη Φύλαξη Υψηλών Προσώπων της Αστυνομίας. Ζήτησαν να δημιουργηθεί θάλαμος νοσηλείας υψηλών προσώπων, καθώς εκείνη τη μέρα θα βρισκόταν στην πόλη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη. Βέβαια την ίδια μέρα βρισκόταν στην πόλη και ο αρχηγός της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Η εντολή δόθηκε στο νοσοκομείο μας, επειδή είχε γενική εφημερία, βάσει του προγράμματος. Αλλά, αν συνέβαινε ένα εγκεφαλικό, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διάγνωση, επειδή το νοσοκομείο δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο».
Ο ασθενής θα έπρεπε να διακομιστεί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», το οποίο συνεφημερεύει με το «Αγ.Δημήτριος», για να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία και να διαπιστωθεί η βλάβη. «Αυτή η μετακίνηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για έναν ασθενή με εγκεφαλικό, έναν πολυτραυματία, ένα βαρύ περιστατικό», τονίζει ο Μ. Τσούγκας. «Η επιβάρυνση της μετακίνησης, μπορεί να επιδεινώσει την ήδη κακή κατάσταση της υγείας του ασθενούς», προσθέτει.
Το νοσοκομείο έκανε αίτημα για αγορά αξονικού τομογράφου το 2006, λέει ο Μ. Τσούγκας. «Δεν είχε γίνει τίποτα μέχρι που ανέλαβα διοικητής. Πρότεινα να προμηθευτούμε αξονικό τομογράφο με λίζινγκ. Θα πληρώναμε 60 ευρώ στην όποια εταιρεία για κάθε εξέταση επί 5 χρόνια. Το νοσοκομείο θα αποκτούσε αξονικό τομογράφο σε 5 χρόνια και θα είχε κέρδος 200.000 ευρώ το χρόνο. Η τελευταία έγκριση, αλλά όχι οριστική, ήρθε το Νοέμβριο του 2009. Μου είπαν όμως να εντάξω τον αξονικό στον προγραμματισμό του 2009. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται εκκρεμότητες του προγραμματισμού του 2005 και του 2007. Αν έκανα αυτό που μου ζήτησαν, ούτε το 2013 δεν θα ερχόταν ο αξονικός στον "Αγ. Δημήτριο"», καταλήγει ο Ματθαίος Τσούγκας.
________________________________________________

ΥΓ.
... και στο ΓΝΑ Λαϊκό στην Αθήνα: Δεκέμβριος 2008, τελευταία στεφανιογραφία, λόγω "αδυναμίας εξεύρεσης ανταλλακτικών, λόγω παλαιότητας μηχανήματος"...

Ακόμα αναμένεται η τελική κατοχύρωση του διαγωνισμού ... και μια καρδιολογική κλινική, σε ένα νοσοκομείο που θέλει να λέγεται Πανεπιστημιακό, είναι χωρίς Αιμοδυναμικό εργαστήριο.

Παρηγορηθείτε φίλοι και συνάδελφοι Σαλονικιοί, τουλάχιστον δεν είστε μόνοι σας...

ΜΙ


Read more...

Αρρωσταίνουν κι οι υπουργοί!

ΑΥΓΗ
08/04/2010
ΤΟΥ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ*

Πασχαλιάτικα τού 'τυχε του υπουργού. Όχι ότι αρρώστησε: αυτό μπορεί να το πάθει ο καθένας μας. Τού 'τυχε να είναι εκτός Αθηνών, άρα μακριά από την ασφάλεια των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στα οποία καταλήγουν όλοι οι προύχοντες (δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί, δεξιοί, αριστεροί, μ' όποια σειρά θέλετε). Θα μου πείτε: επιχαίρεις; Βεβαίως. Διότι έχει δεν έχει 15 μέρες που ένα μωράκι ξεψύχησε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, αφού πέρασε από τα μισά νοσοκομεία -που λέει ο λόγος- της Δυτικής Μακεδονίας, στα οποία αλλού δεν υπήρχε παιδιατρικό τμήμα και αλλού δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν τι είχε. Για το μωρό δεν είχε ταχυμεταφορά.

Ο Αντρέας Λοβέρδος ήταν τυχερός. Πολύ πολύ τυχερός. Σκέψου να ήταν κάτι άλλο που, αν δεν αντιδράσεις την πρώτη μισή ώρα, χαίρετε. Δεν δούλευε -λέει ο υπεύθυνος- ο τομογράφος, διότι η λυχνία του χάλασε Μεγάλη Πέμπτη. Την άτιμη.

Η συνέχεια γνωστή: η κ. Ξενογιαννακοπούλου θα διατάξει ΕΔΕ, ο πρόεδρος του νοσοκομείου θα μιλάει στα κανάλια για την εγκατάλειψη από το υδροκέφαλο κέντρο και πάει λέγοντας. Ο τομογράφος θα χαλάει (μια στη Βέροια, μια στη Νάουσα) και οι ασθενείς θα μεταφέρονται συνήθως στη Θεσσαλονίκη στον πλησιέστερο ιδιωτικό τομογράφο που ίσως να ανήκει σε μαχητικό στέλεχος του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.

Θα ψάξει κανείς να δει αν ο τομογράφος δούλευε τη Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Τρίτη ή πέρσι τέτοιον καιρό; Θα διαβάσει κανείς τη σύμβαση προμήθειας του μηχανήματος και ειδικά το αν η τιμή του (μήπως φουσκωμένη;) δικαιολογείται από επιπλέον ανταλλακτικά (δηλαδή λυχνία) ή από την υποχρέωση του προμηθευτή να καλύπτει κάθε ανάγκη του μηχανήματος εντός 24 ωρών; Ή θα γράφει ότι θα περιμένει ο υπεύθυνος να έρθει η λυχνία από τη Γαλλία; Έτσι φέρεται να δήλωσε. Δεν μας είπε αν είχε παραγγελθεί τη Μεγάλη Πέμπτη. Θα μου πεις, ποιος θα το ελέγξει; Ο ίδιος ο υπεύθυνος;

Για να σοβαρευτούμε:
  • Κατέγραψε το υπουργείο αυτούς τους έξι μήνες πόσοι από τους τομογράφους που ανήκουν στο Δημόσιο λειτουργούν; (οι ιδιωτικοί λειτουργούν όλοι, δεν χρειάζεται έρευνα). Θέλει πάνω από μισή ώρα δουλειά, άντε μία.
  • Μπορούν οι συνδικαλιστές - γιατροί στον χώρο της Υγείας να μας πουν τι ακριβώς γίνεται με τα μηχανήματα και τα αναλώσιμα; Για να κατανοήσουμε καλύτερα το δράμα των απλήρωτων εφημεριών στο κρεβατάκι του σπιτιού τους!
  • Μπορεί για μία φορά η διοίκηση να απολύσει τον όποιο υπεύθυνο για τη μη λειτουργία βασικού διαγνωστικού μηχανήματος; Υπουργός αρρώστησε, όχι κανένα ανώνυμο μωράκι.
Γνωρίζω ότι αυτά δεν γίνονται, άσε που είναι και δεξιές παρεκκλίσεις. Όμως, μήπως θα μπορούσαν -εκεί στο υπουργείο Υγείας- να μας πουν κάθε πότε ελέγχονται τα στατιστικά των νοσοκομείων της περιφέρειας; Γιατί να ξοδεύει το κράτος τόσα λεφτά και οι ασθενείς να μεταφέρονται ακόμη και για μιαν αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα ή στην Αθήνα; Γιατί δεν τα κλείνουν;
  • Έψαξαν, τώρα που μείναμε από παράδες, πόσες εισαγωγές ασθενών, και για ποιον λόγο, έχουμε από δημόσια θεραπευτήρια σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή και σε ιδιωτικές κλινικές;
  • Έψαξαν πόσοι από τους γιατρούς, τεχνικούς και νοσηλευτές είναι μέτοχοι (αυτοί ή συγγενείς τους) σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα;
  • Έψαξαν πόσοι από τους γιατρούς και νοσηλευτές των δημόσιων θεραπευτηρίων της περιφέρειας (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχουν τα ιδιωτικά), απουσιάζουν σε κάθε γιορτή και πανηγύρι;

* O Κλέαρχος Τσαουσίδης είναι δημοσιογράφος.

Read more...

Ο αξονικός... Γολγοθάς μας

ΠΑΛΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ «ΠΑΡΤΙ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 7/4/2010

Μάχες δίνουν καθημερινά οι γιατροί για να αντιμετωπίσουν τη στρεβλότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Μια στρεβλότητα που προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διαγωνισμοί προμήθειας μηχανημάτων, από τις συμβάσεις που υπογράφονται με τις εταιρείες και από τους όρους που αυτές καθορίζουν. 

«Το περασμένο φθινόπωρο, όταν χάλασε ο εναπομείνας από τους δύο -ηλικίας 20 ετών- αξονικούς τομογράφους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, που είναι και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, οι ασθενείς διακομίζονταν για αξονική τομογραφία στο νοσοκομείο "Γενημματάς". Και δεν ήταν μόνο περιστατικά όπως του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου. Ηταν επίσης τα πολύ επείγοντα περιστατικά, όπως πολυτραυματίες από τροχαία δυστυχήματα και εγκεφαλικά. Επρεπε να μας στείλουν έναν ασθενή με εγκεφαλικό, που νοσηλευόταν στη νευρολογική κλινική του "Ιπποκράτειου"», θυμάται η γενική γραμματέας της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα. «Το "Ιπποκράτειο", αν και είχε ασθενοφόρο, δεν είχε οδηγό. Κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Μας έφερε τον ασθενή, αλλά έφυγε γιατί βρισκόταν σε βάρδια. Κάναμε την αξονική και διαπιστώσαμε το πρόβλημα. Ομως το "Γεννηματάς" δεν έχει νευρολογική κλινική για να προσφέρει σωστή νοσηλεία στον ασθενή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Τον είχαμε τον άνθρωπο μπροστά μας και προσευχόμασταν μην πάθει τίποτα μέχρι να ξαναέρθει το ασθενοφόρο για να τον πάει στο "Ιπποκράτειο"».
«Θα έπρεπε οι εταιρείες να υποχρεούνται να έχουν στοκ ανταλλακτικών στην Ελλάδα, μια και ξέρουν τι έχουν δώσει σε κάθε νοσοκομείο. Υπάρχουν ρήτρες, αλλά όταν τα νοσοκομεία χρωστάνε λεφτά στους προμηθευτές, τότε δεν μπορούν να τους πιέσουν και να θέσουν σε εφαρμογή τις ρήτρες», υπογραμμίζει η Δ. Κατσίμπα.
Οι δύο αξονικοί τομογράφοι του «Ιπποκράτειου» ήταν του 1989, τονίζει ο απελθών διοικητής, Παναγιώτης Παντελιάδης. «Οταν χάλασε ο ένας, επειδή δεν υπήρχαν ανταλλακτικά λόγω της παλαιότητας, μια εταιρεία μάς έδωσε έναν επίσης παλιό που τον είχε παροπλισμένο. Δεν υπάρχει όμως σύμβαση συντήρησης, γιατί ούτε η ίδια η εταιρεία δεν μπορεί πλέον να τους συντηρήσει». Ο ένας από τους δύο τομογράφους χάλασε και πια δεν λειτουργεί. «Ζητήσαμε την αντικατάστασή του εδώ και 5 χρόνια. Το αίτημά μας πήγε από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το ξαναθέσαμε στην Επιτροπή Προμηθειών το 2007. Δεν έχουμε κανένα νεότερο».
Μόλις το περασμένο Μάρτιο λειτούργησε το πολύπαθο εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η προμήθεια του γραμμικού επιταχυντή και του αξονικού εξομοιωτή καθυστερούσε από το 2003. Κι όταν τα αξίας 2,5 εκατ. ευρώ μηχανήματα ήρθαν, το 2009, εγκαταστάθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά παρέμεναν σε αχρησία, επειδή η νέα κυβέρνηση κατήργησε τις επιτροπές των υπουργείων και, μεταξύ αυτών, και την Επιτροπή Ακτινοβολίας, που θα έπρεπε να δώσει την απαραίτητη έγκριση. Οι καρκινοπαθείς είχαν προσφύγει στον εισαγγελέα, καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν τις απαραίτητες γι' αυτούς ακτινοβολίες και ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε ιδιώτες.
Αξονικό τομογράφο διαθέτει και το Νοσοκομείο Πολυγύρου. Ομως, λόγω έλλειψης χειριστών, ο τομογράφος λειτουργεί μόνο τις μισές εφημερίες του μήνα και το πρωί. «Τις υπόλοιπες μέρες οι ασθενείς διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη, όσο βαριά και αν είναι η κατάστασή τους», λέει ο προεδρεύων της ΟΕΝΓΕ, γιατρός του Νοσοκομείου Πολυγύρου, Δημήτρης Βαρνάβας. Αλλά και αυτές οι διακομιδές δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα συνεχιστούν. «Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της Χαλκιδικής αρνούνται να δώσουν καύσιμα για τα ασθενοφόρα του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, καθώς δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 4 μήνες», λέει ο Δ. Βαρνάβας.
Οι κάτοικοι και οι γιατροί της Δυτικής Μακεδονίας ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά. Ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Φλώρινας υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν από μία εβδομάδα εξαντλήθηκε η λυχνία του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. «Αλλά, έτσι κι αλλιώς, δεν λειτουργεί όλες τις μέρες του μήνα γιατί δεν υπάρχει χειριστής», λέει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Συριανός Καχλάν. Ο τομογράφος του Νοσοκομείου Κοζάνης είναι ανενεργός από τα μέσα του 2009 λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ οι ασθενείς της Καστοριάς και των Γρεβενών διακομίζονται στα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας για να κάνουν αξονική τομογραφία. «Κι εμείς με τη σειρά μας, απευθυνόμαστε στα ιδιωτικά κέντρα όπου στέλνουμε τους ασθενείς. Τα οποία όμως δεν λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες», προσθέτει ο Σ. Καχλάν. Το Νοσοκομείο Κοζάνης διαθέτει επίσης πλήρως εξοπλισμένη ΜΕΘ εδώ και 7 χρόνια. «Ομως δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω έλλειψης προσωπικού».
Την αγορά αξονικού τομογράφου για το Νοσοκομείο Καστοριάς ανέλαβε η ίδια η νομαρχία Καστοριάς, που διαθέτει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος 300.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Read more...

«Γερασμένοι» 4 στους 10 αξονικούς τομογράφους στα δημόσια νοσοκομεία



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7/4/2010

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Τέσσερις στους δέκα αξονικούς τομογράφους που λειτουργούν στον δημόσιο τομέα Υγείας στη χώρα μας έχουν συμπληρώσει περισσότερα από δέκα χρόνια «ζωής» και χρήζουν αντικατάστασης.
Οπως τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας καθηγητής κ. Κυρ. Στριγγάρης, «ένας αξονικός τομογράφος που έχει περισσότερα από 12 χρόνια λειτουργίας θα πρέπει να αντικαθίσταται λόγω των φθορών, αλλά και της ξεπερασμένης τεχνολογίας του. Εκτιμάται ότι περίπου το 30% - 40% των αξονικών τομογράφων που είναι εγκατεστημένοι σε δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν λόγω “ηλικίας”». Αποτέλεσμα της παλαιότητάς τους είναι να τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικών ζητημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Στριγγάρη, ένας παλαιός αξονικός τομογράφος τίθεται εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους, όπως «εξάντληση» της λυχνίας, δύο φορές τον χρόνο. Aντίθετα, ένα νέο μηχάνημα χρειάζεται αντικατάσταση λυχνίας κάθε ενάμιση χρόνο.
Σε αυτή την –όχι και τόσο σπάνια– ατυχή συγκυρία βρέθηκε ανήμερα το Πάσχα και ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας με κοιλιακό άλγος. Ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από την Μεγάλη Πέμπτη λόγω εξάντλησης της λυχνίας κι έτσι ο υπουργός μεταφέρθηκε για την εξέταση στο νοσοκομείο της Νάουσας. Επέστρεψε στο νοσοκομείο της Βέροιας για να διακομισθεί με ασθενοφόρο στην Αθήνα, στο ΝΙΜΤΣ, όπου και νοσηλεύεται. Ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος κατέδειξε φλεγμονώδη νόσο στο υπογάστριο. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες η Β΄ Χειρουργική Κλινική του ΝΙΜΤΣ, «η πορεία του ασθενούς είναι σαφώς βελτιωμένη τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά. Συνεχίζεται επί του παρόντος η ίδια συντηρητική αγωγή».
Σημειώνεται ότι η πρακτική που ακολουθείται για την αντικατάσταση λυχνίας αξονικού τομογράφου είναι η παραγγελία της στην προμηθεύτρια εταιρεία. Η όλη διαδικασία προμήθειας και αντικατάστασης της νέας λυχνίας –υπό φυσιολογικές συνθήκες– διαρκεί περίπου μιάμιση ημέρα, ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω των εορτών δεν ήταν εφικτό να αντικατασταθεί εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

ΚαθυστερήσειςΤο τελευταίο διάστημα κατεγράφησαν καθυστερήσεις στην αποκατάσταση βλαβών σε αξονικούς τομογράφους. Κι αυτό διότι έως τα μέσα Μαρτίου δεν είχαν διορισθεί τα νέα μέλη της Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνονται τα σχετικά κονδύλια. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» όπου επί μήνες δεν μπορούσε να αντικατασταθεί η λυχνία του αξονικού τομογράφου.
Ουραγό στην υψηλή ιατρική τεχνολογία χαρακτηρίζουν το ΕΣΥ σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα ο προεδρεύων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημ. Βαρνάβας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Hellastat, στην Ελλάδα το 2007 λειτουργούσαν 338 αξονικοί τομογράφοι και 201 συστήματα μαγνητικής τομογραφίας. Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Βαρνάβας, το 70% αυτών των μηχανημάτων είναι στον ιδιωτικό τομέα, με την υστέρηση των δημοσίων νοσοκομείων να είναι ιδιαίτερα εμφανής στους μαγνητικούς τομογράφους. «Επιπλέον, παρατηρείται ανισοκατανομή στην υψηλή τεχνολογία μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Κουτσιουμπέλης. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι σε όλη την Πελοπόννησο λειτουργεί ένας μαγνητικός τομογράφος σε δημόσια μονάδα Υγείας.

Read more...

Επισκευάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ ο αξονικός τομογράφος


ΕΘΝΟΣ 7/4/2010
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ


Έτοιμος να λειτουργήσει και πάλι είναι από αργά χθες το απόγευμα ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Βέροιας, που δεν λειτουργούσε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα κατά την εισαγωγή του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου.


Η λυχνία που αντικατέστησε την παλιά εξαντλημένη έφτασε χθες το πρωί και συνεργείο της εταιρείας την εγκατέστησε στο μηχάνημα. 

«Η προμήθεια έγινε σε ελάχιστο χρόνο και μάλιστα σε μέρες αργιών. Άλλοι περιμένουν επί μήνες, ενώ εμείς έχουμε μια σύμβαση συντήρησης και αντικατάστασης ανταλλακτικών, που μας διασφαλίζει τάχιστη εξυπηρέτηση», δήλωσε στο «Eθνος» ο απερχόμενος διοικητής του νοσοκομείου, Α. Γκαμπέσης, μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
«Μίλησα και με τον ίδιο τον υπουργό εκείνη τη νύχτα. Ήταν ψύχραιμος και δεν εξέφρασε κανένα παράπονο. Τα μηχανήματα παρουσιάζουν βλάβες και η αλλαγή των ανταλλακτικών δεν γίνεται αυτόματα, ειδικά όταν είναι μέρες αργιών και η προμήθεια γίνεται από το εξωτερικό», είπε η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Β. Ελλάδας, Τζ. Λεπτοκαρίδου, προσθέτοντας πως είναι συνήθης πρακτική η εξυπηρέτηση των ασθενών από γειτονικά νοσοκομεία όταν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία κάποιου μηχανήματος.

Παλιά ή... ιδιωτικάΤο 70% των ιατρικών μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, όπως αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, Γ-Κάμερες, συσκευές ειδικών ακτινοβολιών κ.ά. ανήκουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα υγείας, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβα, ο οποίος επικαλείται επίσημες καταγραφές του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
«Από το υπόλοιπο 30% που ανήκει στο Δημόσιο, τα τέσσερα στα δέκα μηχανήματα έχουν ξεπεράσει τη δεκαετία και παρουσιάζουν τόσες βλάβες που με τα ίδια χρήματα θα είχαν αντικατασταθεί εδώ και καιρό», είπε στο «Εθνος». Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να εξωθούνται -έμμεσα ή άμεσα- προς τον ιδιωτικό τομέα.
Νομαρχιακά νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, όπως αυτά της Καστοριάς, της Φλώρινας και των Γρεβενών, αλλά και της Θεσσαλονίκης, όπως ο Αγ. Δημήτριος, ο Αγιος Παύλος και το Β’ ΙΚΑ, δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο. Τα νοσοκομεία Κιλκίς και Πολυγύρου έχουν, αλλά αυτοί λειτουργούν μόνο πρωινές ώρες και στις μισές από τις εφημερίες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο.

Παραίτηση διοικητήΔύο ώρες πριν φτάσει το έγγραφο της υπουργού Υγείας, με το οποίο του ζητούσε να παραιτηθεί, ο διοικητής του νοσοκομείου Αγ. Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, Μ. Τσούγκας, είχε ήδη θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Το έκανε, όπως είπε, για να καταγγείλει τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές, με αφορμή και το περιστατικό με τον Α. Λοβέρδο. «Ο Αγιος Δημήτριος είναι το μοναδικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που εφημερεύει μόνο του, εξυπηρετώντας ένα εκατομμύριο ανθρώπους, και δεν έχει αξονικό τομογράφο. Ζητάω εδώ και τρία χρόνια την προμήθειά του με λίζινγκ, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς», δήλωσε ο διοικητής.

Ο υπ. ΕργασίαςΟμαλά εξελίσσεται η νοσηλεία του υπουργού Εργασίας στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Οι θεράποντες γιατροί ανακοίνωσαν χθες ότι η πορεία της υγείας του κ. Ανδρέα Λοβέρδου είναι σαφώς βελτιωμένη κλινικά και εργαστηριακά και πως συνεχίζεται η ίδια συντηρητική αγωγή. Ο υπουργός Εργασίας εισήχθη προχθές στο νοσοκομείο με άλγος υπογαστρίου. Ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος στον οποίο είχε υποβληθεί έδειξαν φλεγμονώδη νόσο.

Read more...

Ένας αξονικός στη Δυτική Μακεδονία!!!

Πρωινός Λόγος Κοζάνης
7/4/2010


Με έναν και μόνο αξονικό τομογράφο έχει μείνει, πλέον, ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία, καθώς μόνο στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης βρίσκεται σε λειτουργία αξονικός και αυτός μόνο τις… πρωινές ώρες! Η περιπέτεια της υγείας του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου ανέδειξε για μια ακόμη φορά εμφατικά το πρόβλημα σε πολλά νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας και, φυσικά, και στα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία ήδη παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό!

«Έχουμε μόνο έναν αξονικό τομογράφο σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία», τονίζει στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καχλάν Συριανός, επισημαίνοντας πως «και αυτός ο αξονικός, στο νοσοκομείο της Κοζάνης, λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες και για προγραμματισμένα περιστατικά, λόγω έλλειψης ιατρικού και εξειδικευμένου προσωπικού. Δηλαδή δεν εφημερεύει…».
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.», και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής στην Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ) Δημήτρης Ντέντης χαρακτήρισε ως «τραγική και απαράδεκτη» την υφιστάμενη κατάσταση με τους αξονικούς τομογράφους. «Το πρόβλημα ακούστηκε τώρα, με αφορμή την περιπέτεια του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά εμείς, ως Ομοσπονδία είχαμε επισημάνει άμεσα το πρόβλημα. Φυσικά, στη Δυτική Μακεδονία η κατάσταση περιγράφεται μόνο με μία λέξη: Χάλια! Στο Μποδοσάκειο δεν λειτουργεί ο αξονικός γιατί είναι χαλασμένος, ενώ στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο υπολειτουργεί, λόγω ελλείψεων, καθώς υπάρχει μόνο ένας γιατρός και δυο χειριστές. Εφόσον, λοιπόν, δεν εφημερεύουν, εκείνες τις ημέρες δεν υπάρχει ούτε και εδώ αξονικός. Στην Καστοριά τώρα έχει γίνει η σχετική παραγγελία, ενώ στο νεόδμητο και σύγχρονο νοσοκομείο των Γρεβενών δεν υπάρχει αξονικός, ούτε και στη Φλώρινα, οι ασθενείς της οποίας πηγαίνουν στην Πτολεμαϊδα!».
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Ντέντης, «την ίδια στιγμή ξεφυτρώνουν συνεχώς ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, με σύγχρονα μηχανήματα, που ολοκληρώνουν την εξέταση σε μόλις 10 λεπτά, έναντι των 30 λεπτών στο Μαμάτσειο. Όσο για τους ασθενείς από την περιοχή, δεν επιβαρύνονται οικονομικά, αλλά το κόστος το πληρώνει στον ιδιώτη το νοσοκομείο, που έχει σχετική σύμβαση, Και, συνεπώς, τα χρήματα που εισπράττει, σε τέτοιες περιπτώσεις, το νοσοκομείο από τα Ταμεία καταλήγει όχι στο ΕΣΥ, αλλά στους ιδιώτες. Αφήστε και τα προβλήματα με την ταλαιπωρία, καθώς υπάρχουν και κενά στους οδηγούς του ΕΚΑΒ, που κάνουν και τις διακομιδές…».

75.000 ευρώ για την αντικατάσταση της καμένης λυχνίας!
 Μία λυχνία που κοστίζει 74 χιλιάδες ευρώ χρειάζεται επειγόντως ο αξονικός τομογράφος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας που παραμένει εκτός λειτουργίας για ένα δεκαήμερο περίπου.
Ο … ιός της καμένης λυχνίας που προσβάλει τελευταία τα δημόσια νοσοκομεία με «θύμα» μεταξύ άλλων και τον Ανδρέα Λοβέρδο υπουργό Εργασίας ο οποίος, διαπίστωσε την ανεπάρκεια του εθνικού συστήματος υγείας όταν εξαιτίας κοιλιακού άλγους, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας κι εκεί ενημερώθηκε για την βλάβη του αξονικού τομογράφου, επιλέγοντας τελικά τη λύση της νοσηλείας στο ΝΙΜΙΤΣ.
Σύμφωνα με τον απερχόμενο διοικητή του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Κώστα Δημητριάδη η κεντρική λυχνία κάηκε πριν από μία εβδομάδα περίπου με συνέπεια να μη λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Με έγγραφό του προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε για την βλάβη ζητώντας να εγκριθεί η αντικατάσταση του με την προμήθεια νέου λαμπτήρα που κοστίζει 75 χιλιάδες ευρώ, αναμένοντας την σχετική έγκριση. Οι πληροφορίες ωστόσο κάνουν λόγω για διακοπή λειτουργίας 3 εβδομάδων του αξονικού τομογράφου, ενώ το ίδιο πρόβλημα σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου.

Read more...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - Κορόνα γράμματα η ζωή των ασθενών

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Της Νικολέτας Μπούκα
07/04/2010

Αλαλούμ με την προμήθεια και τη λειτουργία των μηχανημάτων επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Ανύπαρκτοι μαγνητικοί τομογράφοι, αξονικοί που έχουν ξεπεράσει το όριο… ηλικίας και χαλάνε συνεχώς, ανταλλακτικά κι αναλώσιμα που αντικαθίστανται με αργούς ρυθμούς συνθέτουν την κατάσταση που επικρατεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, το 30% - 40% των αξονικών τομογράφων στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα δέκα χρόνια ζωής, είναι παλαιάς τεχνολογίας και χρήζουν αντικατάστασης.

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να γίνονται "μπαλάκι" από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, προκειμένου να βρεθεί το νοσηλευτικό ίδρυμα που διαθέτει το πολύτιμο μηχάνημα, ώστε να υποβληθούν στην αναγκαία για τη ζωή τους εξέταση.

Τον ασκό του Αιόλου για τις ελλείψεις τεχνολογικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία άνοιξε και πάλι η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του υπουργού Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο Βέροιας για αξονική τομογραφία. Ωστόσο, το μηχάνημα ήταν χαλασμένο και τελικά διακομίστηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο της Νάουσας. Αιτία της βλάβης ήταν η καμένη λυχνία, η αντικατάστασή της, όμως, δεν ήταν εφικτή, λόγω της αργίας του Πάσχα και δεδομένου ότι η προμήθειά της γίνεται από τη Γαλλία. Τελικά, η λυχνία αντικαταστάθηκε χθες και ο αξονικός επαναλειτουργεί.

"Ο αξονικός τομογράφος στη Βέροια χρονολογείται από το 2003. Είναι υψηλής τεχνολογίας και κάνει 9.000 αξονικές το χρόνο. Το σέρβις του γίνεται τακτικά, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις αβαρίας, οπότε η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται από το νοσοκομείο της Νάουσας", εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Βογιατζής.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι "αγκάθι" για το νοσοκομείο αποτελεί η έλλειψη χειριστών, που σημαίνει ότι ο αξονικός λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία τού υπάρχοντος προσωπικού. Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη νυχτερινή βάρδια. Πλέον, έγιναν συμβάσεις και η 24ωρη λειτουργία του αξονικού καλύπτεται, αλλά αυτή είναι προσωρινή λύση και χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Χρήστος Ζηλίδης τονίζει ότι η σύμβαση μεταξύ νοσοκομείου και εταιρείας προβλέπει ότι μία λυχνία έχει ενδεικτική διάρκεια ζωής 3-4 χρόνια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκύψει κάποια έκτακτη βλάβη.

"Ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό υπάρχουν εφεδρείες σε τέτοια αναλώσιμα κι ανταλλακτικά, διότι και το κόστος τους είναι υψηλό, καθώς φτάνει τα 80.000 ευρώ και απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις φύλαξής τους, ώστε να μην υποστούν φθορά", εξηγεί ο κ. Ζηλίδης και προσθέτει ότι οι συμβάσεις με τις εταιρείες ορίζουν ότι το μηχάνημα που δίδεται δεν θα χαλάσει για περισσότερες από 15-20 ημέρες το χρόνο. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, τότε η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να το αντικαταστήσει. Εάν το μηχάνημα πάθει κάποια βλάβη εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, τότε η αποκατάσταση θα γίνει το πολύ σε 3-5 ημέρες, μπορεί και σε 24 ώρες, ανάλογα με την βλάβη.



Επικίνδυνες ελλείψεις

Ανάλογη περίπτωση μ' αυτήν της Βέροιας είχε συμβεί και στο νοσοκομείο Κατερίνης πριν από έναν μήνα, οπότε χρειάστηκε η παρέμβαση των βουλευτών του νομού, για να αντικατασταθεί και να επαναλειτουργήσει.

Χωρίς αξονικό τομογράφο παραμένουν επί χρόνια το νοσοκομείο "Παναγία" και το νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος", με αποτέλεσμα όχι μόνο να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές αλλά και να σπαταλώνται τουλάχιστον 200.000 ευρώ κάθε χρόνο για εξετάσεις εκτός νοσοκομείου.

Δύο αξονικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι παλιός και χαλάει συχνά, διαθέτει το "Παπαγεωργίου". Επιπλέον, επί πέντε χρόνια εκκρεμεί η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου, ενώ η διεύθυνση του νοσοκομείου έχει ζητήσει ενίσχυση και με σύγχρονο αξονικό τομογράφο και με στεφανιογράφο.

Παλαιάς τεχνολογίας είναι και οι δύο αξονικοί τομογράφοι του “Ιπποκράτειου”. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό παρουσίασαν ταυτόχρονα βλάβη, αφήνοντας χωρίς αξονικό για δύο ολόκληρες εβδομάδες το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται, όμως, εδώ και τρία χρόνια και ο μαγνητικός τομογράφος στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ", ο οποίος είναι παλιός και πλέον δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαινοέρχονται στο "Παπαγεωργίου".

Σύμφωνα με τον διοικητή Δημήτρη Γάκη, μόλις πρόσφατα δόθηκε η έγκριση από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και ξεκινά ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέου μαγνητικού. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα παραληφθεί, αφού οι αντίπαλες εταιρείες κάνουν ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με μηχάνημα της οφθαλμολογικής κλινικής. Εξαιτίας των ενστάσεων, πέρασαν πέντε χρόνια και η κλινική δεν το προμηθεύτηκε ποτέ. Όταν τελείωσε η διαδικασία, το μηχάνημα απλώς δεν… κυκλοφορούσε πλέον, ενώ η εταιρεία τούς έδωσε το νέο στην τιμή του παλιού.

"Συνήθως, οι συμβάσεις με τις εταιρείες είναι συμβάσεις με ανταλλακτικά, που σημαίνει ότι η εν λόγω εταιρεία οφείλει να έχει έτοιμο ανταλλακτικό στην Ελλάδα. Οι κύριες εταιρείες είναι οι Siemens, Philips και General Electrics. Είναι ουσιαστικά μονοπώλιο και δεν έρχονται για αποκατάσταση βλαβών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Πριν από καιρό, είχε χαλάσει ο αξονικός Σάββατο και είχαμε γενική εφημερία, τους κάλεσα και για να έρθουν ζήτησαν ένα κολοσσιαίο ποσό", αναφέρει ο κ. Γάκης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι 15 χρόνια λειτουργίας έχει συμπληρώσει και η γ' κάμερα του νοσοκομείου, που χρησιμοποιείται για σπινθηρογραφήματα και βρίσκεται στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Εδώ και δύο χρόνια το νοσοκομείο ζητεί την ανανέωσή της, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στα χαρτιά παραμένει και η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου στο "Γ. Γεννηματάς", οπότε οι ασθενείς εξυπηρετούνται από το “Παπαγεωργίου”. Όπως λεει ο διοικητής Γρηγόρης Στάμκος, ο διαγωνισμός προμήθειάς του θα γινόταν από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά τελικά μεταφέρθηκε στο υπουργείο Υγείας και θα γίνει από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, αλλά άγνωστο πότε.

Στάθηκε τυχερός.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 25χρονου που πριν από λίγους μήνες είχε βρεθεί έπειτα από ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του στο νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος", το οποίο δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Όπως θυμάται ο διοικητής Ματθαίος Τσούγκας, η απλή ακτινογραφία δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό και οι γιατροί ήταν έτοιμοι να τον αφήσουν να φύγει. Ωστόσο, κάποιος συνάδελφός τους έκρινε ότι χρειαζόταν αξονική, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε εγκεφαλική αιμορραγία. Τελικά, ο νεαρός διακομίστηκε στο “ΑΧΕΠΑ”, όπου η αξονική έδειξε ότι υπήρχε αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Τρύπησαν το κρανίο του νεαρού και τον έσωσαν. Θα μπορούσε, όμως, να είχε χαθεί, εξαιτίας της έλλειψης αξονικού.

Read more...